HTML

Lájkolj minket

Amit mindig tudni akart a kéztörésekről

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2017.06.17. 07:58

A kéztörés az egyik leggyakoribb típusú törés, amely elsősorban a gyerekeket, az időskorúakat és a sportoló férfiakat veszélyezteti. Ez nem véletlen, hiszen minden elesésnél rögtön kezünkkel próbáljuk megvédeni magunkat. Mi a teendő, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy eltört-e a kezünk? Mekkora gondot okoz, ha rossz helyzetben forrnak össze a csontjaink? Mennyi ideig kell gipszet viselni?

gerincesblog-keztores.jpg

Mi fán terem a zöldgally törés?

A zöldgally törés elsősorban gyerekeknél jellemző, akiknek hajlékonyabb a csontozatuk. Gyermekkorban a csonthártya vastag és erős, ezért sérülésnél a csonthártya nem sérül meg, a csontnak csak az egyik oldala törik el, míg a másik oldala csak be van hajolva. A törött csontot a csonthártya összetartja. Az elnevezés onnan származik, hogy a zöld gally törése során a kéreg az eltört gallyat ugyancsak egyben tartja. Ezért nevezték el zöldgally törésnek ezt a törés típust. Ezt a sérülést általában konzervatív módon gipszben gyógyítjuk. Az esetek nagy részében nem kell megműteni.

Idősebb korban tényleg könnyebben törnek a csontjaink?

Idősebb korban, főleg a nőknél a menopauza utáni időszakban gyakori a csuklótáji törés kis energiájú sérülés következtében. A hormonális változások következményeként ugyanis gyakran előfordul a csontritkulás, amelynek következtében akár egy egyszerű megbotlás közbeni megtámaszkodás vagy elesés miatt is eltörhet az ember keze.

Létezik olyan, hogy valaki nem veszi észre, hogy eltört a keze?

Igen, előfordulnak olyan törések, amelyek nem járnak jelentős fájdalommal, deformitással vagy mozgásbeszűküléssel, így valóban előfordulhat, hogy észre sem veszi a beteg, hogy eltört a keze. Minden elesésnél érdemes elmenni a baleseti osztályra, vagy egy ortopéd szakorvoshoz, még akkor is, ha úgy érezzük, hogy nem történt olyan nagy baj.

 

Mi történik, ha rossz helyzetben forrnak össze a csontjaink?

A rossz helyzetben gyógyult csuklótáji törés hosszútávon tartós fájdalommal, deformitással és mozgásbeszűküléssel járhat. Ha ez pont az ember domináns keze, akkor jelentősen ronthatja a sérült életminőségét. A csukló területén találhatóak a kéztőcsontok, amelyek közül a leggyakrabban sérült egyike a sajkacsont. Ez utóbbi csontunk törése gyakran előre nyújtott tenyérrel esést követően jön létre. Ha nem kezelik a sajkacsont törését időben, az súlyos következményekkel járhat. Ennek a csontnak ugyanis nagyon rossz a vérellátása, ami miatt sokkal lassabban gyógyul, mint más csontunk, ha nem rögzítjük gipsszel vagy műtéttel. Ha rossz helyzetben vagy egyáltalán nem forr össze, akkor az a csuklóízület biomechanikáját jelentősen befolyásolja. Ez pedig hosszú távon kopással és nagy fájdalommal járhat.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült. 

Szólj hozzá!

Címkék: tények megelőzés kezelés érdekességek kézsebész kéztörés kézsebészet csuklótörés zöldgally törés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr6812594663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása