HTML

Lájkolj minket

Hogyan közlekedjünk a síkos, jeges járdán?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2018.12.05. 11:05

Minél idősebb valaki, annál súlyosabb következményekkel járhat egy elcsúszás, elesés, hiszen az életkor emelkedésével gyengülnek, könnyebben törnek és nehezebben regenerálódnak a csontok. Hogyan kerülhetők el a gyakori téli gyalogos balesetek?

slippery-151881_1280.png

Minden télen előfordul, hogy tartós, kemény hideg után egy váratlan melegfront betörése hoz csapadékot: ilyenkor az ónos eső, illetve a fagyos talajra jegesedő eső jégpáncéllal borítja az utakat, járdákat. Néhány óráig tart csupán, de ez idő alatt sokszorosára nő a közlekedési balesetek száma, nemcsak a közutakon, hanem a gyalogosok körében is. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze, hogy elkerülhessük a téli, utcai elcsúszásokat, eséseket, amelyek főleg a sérülékenyebb csontú idősekre nézve jelentenek súlyos veszélyt.

Ha teheti, várjon az elindulással!

A különösen veszélyeztetett időseknek azt szokták tanácsolni, hogy akinek nem meghatározott időre, halaszthatatlan ügyben kell elindulni, mérlegeljen! Inkább várjon néhány órát az utcára lépéssel, addigra felsózzák a járdákat, vagy magától is elolvad a jégpáncél. Hogy ez mennyire nem magától értetődő, azt mutatja, hányszor történik olyan idős emberrel baleset, aki „csak ide a lottózóba ugrott le” – éppen a reggeli órákban kialakult életveszélyes helyzet idején, pedig két-három órával később már minden gond nélkül tehette volna meg.

Ne restelljen támaszt, botot használni!

Aki mindenképpen kénytelen útnak indulni, igyekezzen mindent megtenni a biztonságáért. Nem szégyen hegyes végű túrabotot, sétapálcát, vagy gumi tappanccsal ellátott botot használni támaszul.

Medvetalp: teljes talpunk érintkezzen a talajjal!

Az elcsúszás veszélyét csökkenti, ha növeljük a járófelületet, és nem csúsztatva, a talajjal párhuzamosan tesszük előrébb a lábunkat, hanem az egész talpunkat helyezzük egyszerre a talajra. Igaz, hogy ez a járásmód egy cseppet sem kecses, de ezzel a lassabb, óvatos, „cammogó” járással könnyebb az egyensúlyunkat is megtartani, ha megcsúszással kibillennénk belőle.

Növelje a cipő súrlódását!

Tegyük félre a körömcipőt, magas talpú, hegyes sarkú divatcsizmákat! Legjobb a „traktortalpú”, mélyen barázdált, recés téli csizma vagy bakancs. A cipő súrlódását ma már az erre a célra kapható, külön rácsatolható „hólánccal” is növelhetjük, de ennek hiányában egy ócska frottír zokni is megteszi, amit a legcsúszósabb szakaszon a cipőre húzunk. Használható trükk a hagyományos, textiles ragtapasszal is növelni a cipő talpának súrlódását.

264930-p4tiik-218.jpgDesigned by Freepik

Tartson távolságot a közúttól!

A járdán tanácsosabb belül, a forgalomtól legtávolabb járni: itt könnyebben tudunk kapaszkodni is, például a kerítésbe vagy az épület kiszögelléseibe, de ennél is fontosabb, hogy esetleges elcsúszásnál ne csússzunk a haladó gépkocsik közé. A járda sima felületénél biztonságosabb kövecses talajon vagy gyepen haladni.

Enyhe terpesz, kezek szabadon

A síkos, jeges, havas járdán elővigyázatosságból járjunk egy kicsit „totyogósan”: behajlított térdekkel, enyhe terpeszben, és az egyensúly megőrzését segítsük a kezünkkel. Darwin-díjas ötlet ilyenkor zsebre dugott kézzel haladni!

Csökkenthetők az elesés következményei is – esni okosan

Az elesésre ezekben a helyzetekben mindig számítani kell, így annak következményeit enyhíthetjük is tudatos elővigyázatossággal. Például a csontritkulásban szenvedők jó, ha „kipárnázzák” a leginkább veszélyeztetett testrészeiket, csípőjüket, térdüket az erre a célra kialakított védőruházattal, vagy legalább vastag, réteges öltözködéssel, kesztyűvel, sapkával védik magukat. Ha mégis bekövetkezik az esés, behajlított lábakkal csökkenthetjük az ütődés erejét, a karokkal pedig próbáljuk meg a fejünket védeni.

Átgondolt elsősegély

Az elcsúszás, esés következménye gyakran súlyos csonttörés vagy agyrázkódás is lehet. Ha ennek gyanúja felmerül, akkor a sérültet nem szabad mozgatni, hanem mielőbb mentőt kell hívni hozzá, addig pedig kabáttal, takaróval védeni a hidegtől. Speciális helyzet, ha befagyott természetes vizeken történik a baleset, ahol fennáll a jég beszakadásának veszélye is. Ilyenkor minél nagyobb felülettel kell a jégen közlekedni: hasalva vagy egy létrát, deszkát csúsztatva ajánlatos megközelíteni a balesetet szenvedettet.

 Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

6 komment

Címkék: síkos jeges elővigyázatosság elcsúszás gyalogos balesetek téli balesetek

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7814435176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2018.12.06. 16:27:16

Jót röhögtem...
Az idős generáció
1) tudja csak nem képes rá
2) nem a blog.hu-n tájékozódik.
Így maradt a megszokott, online - jellemzően az Y - generáció.
Most ez akkor azt jelenti, hogy még járni is egy blog vagy egy app kell nekik?Szerintem a "jégen" akkor járjunk, ha letettük az a rohadék telefont! Akkor képesek leszünk odafigyelni a környezetünkre is, esetünkben a csúszos útra...

silverrant 2018.12.06. 20:00:37

Pont a lényeget nem írtad meg!
Vagyis egy ostoba okoskodó barom vagy poszter!

Járj úgy mint egy pingvin.
azért csúszik el az ember, mert a súlypontja nincs a talpa fölött.
Erre való a pingvin járás.
De ezt nem írtad le.
gartulálok!

kvadrillio 2018.12.06. 20:32:25

a zidősekre a legnagyobb veszély nem a sikos járda, hanem azok a gyógyszarok, főleg vérnyomáscsökkentők, amelyek alattomos kis pármésodperces szédüléseket okoznak, melynek következtében akkorát tudnak esni mint egy télikabát !!! AZTÁN GYŐZZÉK KIHEVERNI A TENYÉRNYI VÉRALÁFUTÁSAIKAT, A REPEDÉSEIKET, TÖRÉSEIKET, ŐRÜLT FÁJDALMAIKAT A ZÚZÓDÁSAIK OKÁN, ÉS ELVISELNI A KURVASZAR BETEGELLÁTÁST, AMELY MOST, HÁLA EMBERTELEN FŐTÁLIB ORBÁNUN KNAK, MAGASBÓL ÉS VASTAGON SZARIK AZ ILYEN BETEGEKRE !!!!!

A SZOCIALIZMUSBAN LEGALÁBB AZONNAL ELLÁTTÁK AZ ILYEN BETEGEKET !!!

kutyás majmok népe (törölt) 2018.12.06. 20:42:32

Szerintem, aki télen minden figyelmeztetés ellenére jeges járdára megy, azt szándékos veszélyeztetés és károkozás miatt lehessen bűntetni (nyuggerek előnyben). Bringásnak és robogósnak extra 25 nyilvános botütés.
A magyar törvényhozást feljelenteni hatolommal való visszaélés és az alapvető emberi jogok megsértése miatt az ENSZ-nél a kötelező járdatakarítás miatt (közterület takaríttatása díjtalanul szabad állampolgárokkal).
Magyarul: nehogy már én szabadságot vegyek ki azért, hogy napokig takarítsam a házam előtti KÖZTERÜLETET, nehogy valamelyik szerencsétlen idióta elcsússzon és összetörje magát. A felelőtlenekért nem vállalok felelősséget.

@silverrant: "Vagyis egy ostoba okoskodó barom vagy poszter!Járj úgy mint egy pingvin."

Jó, hogy nem azt írtad, járjon úgy, mint a kiscsirke.
:)

élhetetlen 2018.12.06. 21:56:26

Nem a gyalogosoknak, hanem a városvezetésnek kéne tanácsokat adni. Az sem normális, hogy térköveznek egy területet, aztán kiderül, hogy csúszik, érdesítik, de még úgyis csúszik, aztán felszedik, és újra kövezik, és még mindig csúszik. És újra kifizetik a munkát, mert hát ezt egy hozzáértő nem tudhatta előre (?). De az, hogy ezt sokadszor is megcsinálják különböző helyeken, az már felháborító. Miközben a hozzá nem értő is lát lépcsőket valami műgyantába kevert akármivel az utcán, színezhető, és nem csúszik. Képzeljük el mohazöldben egy teljes téren. Lehet, hogy drágább, de csak egyszer. Csak a Móricz, havas eső, csúszik, én, a pingvin totyogok, mert nem az igazi már a futóművem, eljutok egy oszlopig, megfogom, gondolom, pihenek egy kicsit, és páros lábbal elkezdek csúszni. A nálam sokkal jobban mozgó barátnőm nevetve mesélte, hogy amíg a hatostól átért a túloldalon levő buszig, háromszor tanyázott el hasonló időben.


süti beállítások módosítása