HTML

Lájkolj minket

Így vizsgálhatók a gerincbetegségek

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.01.23. 11:24

A gerincbetegségek és az azokhoz társuló panaszok, például a nyaki, hát- és derékfájdalmak, mozgáskorlátozottság okának tisztázásához számos diagnosztikai eszköz, képalkotó eljárás áll a szakorvosok rendelkezésére. Összegyűjtöttük ezek közül a legfontosabb vizsgálati lépéseket, módszereket, amelyekkel a beteg a gerincgyógyászati diagnózis megszületéséig találkozhat.

s_okg_14.jpg

Anamnézis felvétele

A gerincbetegségek kivizsgálásában – sok más betegséghez hasonlóan – a beteg kikérdezése, az anamnézis felvétele az első lépés. Az orvos rákérdez a beteg tüneteire, panaszaira, a jelentkező fájdalom jellegére, helyére, tartamára, korábbi előfordulásaira. Tisztázza, milyen betegségei voltak korábban vagy állnak fenn jelenleg is, milyen gyógykezeléseken, beavatkozásokon esett át. Tájékozódik a páciens élet- és munkakörülményeiről, szokásairól, amennyiben azok a betegség kialakulásához hozzájárulhattak.

Fizikális vizsgálat

A legmodernebb képalkotó vizsgálatok sem teszik feleslegessé a sok információt nyújtó orvosi és gyógytornászi fizikális vizsgálatot, ami kiterjed a testtartásra, járásra, állásra, deformitásokra, speciális járásgyakorlatokra. Ezek során többnyire azonosítható, hogy milyen gerincstruktúrák vagy egyéb elváltozások, esetleg belgyógyászati, nőgyógyászati, urológiai vagy ér eredetű megbetegedések váltják ki a fájdalmat.

Röntgen vizsgálatok

A röntgen több más betegségcsoport mellett alkalmas csonttörések, csontritkulás, csontok gyulladásos betegségei, ízületi ficamok, ízületkopás, gerinc deformitások kimutatására. Gerinc-rendellenesség esetén még ma is a hagyományos kétirányú röntgenfelvétel az első képalkotó diagnosztikai eljárás. A modern röntgenkészülékek mellett a szervezetet érő sugármennyiség elhanyagolható, de a női és férfi ivarszerveket és a vérképzőrendszert károsíthatja. Várandós nők feltétlenül jelezzék terhességüket a kezelőorvosnak.

CT-vizsgálat

CT- (komputertomográf) vizsgálat is röntgen-sugárral dolgozik, de részletes szeletekben ábrázolja a vizsgált területet, így a gerincet is. Vizsgálhatók vele például a kisizületek, a peremszéli felrakódások, a discus hernia, a hátulsó szalag meszesedés stb. A páciens a készülék mozgatható lapján fekve a vizsgálat folyamán áthalad a CT-készülék közepén lévő kör alakú nyíláson. Terhesség esetén a CT-vizsgálatok is kerülendők, a sugárzás magzatkárosító hatása miatt. Myelographiás CT-vizsgálat esetén szerves jód tartalmú kontrasztanyagot fecskendeznek be a gerinccsatornába, majd ezután végzik el a CT-vizsgálatot.

Az MRI-vizsgálat

Az MRI- (Magnetic Resonance Imaging) vizsgálat során mágneses térben rádióhullámok segítségével történik a képalkotás. Az MRI-vel elsősorban a lágyrészek eltérései (ínszakadás, porckorongsérv, szöveti eltérések, a csigolyatestben vagy gerinccsatornában elhelyezkedő lágyrész képletek) valamint a gyulladások vizsgálhatók. Várandósoknál a 3. trimeszter után már veszélytelen. Pacemakerrel az MRI nem, vagy csak szigorú feltételek mellett alkalmazható. Fém implantátum megléte mellett az implantátumtól függően korlátozottan, de elvégezhető a vizsgálat.

Az ultrahang vizsgálat

Az ultrahang hang a különböző szövetekben eltérő módon nyelődik el és verődik vissza. Ezen alapszik az ultrahang vizsgálat, amelyet elsősorban lágyrész eltérések vizsgálatára alkalmaznak, hasi szervekről, a szívről, a mellről, az izmokról, az inakról, az érrendszerről. Előnye, hogy ultrahanggal például az ízületek mozgás közben is vizsgálhatók, így funkcionális vizsgálat is végezhető vele.

Dexa-vizsgálat

Dexa-vizsgálat a test és az egyes testrészek, például végtagok csontsűrűségének és ásványi anyag tartalmának, a zsír- illetve lágyszövet tömegének és arányának számítására alkalmazható. Csontritkulás, valamint reumatológiai és anyagcsere betegségek diagnosztikájához is használatos.

Spinal Mouse Gerincvizsgálat

A Spinal Mouse, a „gerincegér” speciálisan a gerinc vizsgálatára kialakított biomechanikai mérőeszköz, ami az elektromágneses impulzusváltozásokon alapul.

A számítógép egeréhez hasonló kis készüléket a vizsgálatot végző asszisztens végighúzza, görgeti a beteg gerincén a tarkótól a keresztcsontig, és a berendezés egy számítógépes program segítségével jeleníti meg a monitoron a látottakat.  Felmérhető vele a gerinc rugalmassága, mozgékonysága, dőlése, görbülete, a gerinc tartását biztosító izmok állapota, a csigolyák egymáshoz képesti elmozdulása, a porcok, csigolyák degeneratív elváltozásai.

Az adatokat a Bluetooth-on keresztül a készülék a számítógépre továbbítja, ahol egy szoftver veti össze ezeket egy átlag populáció adataival, a páciensek nemének, korának, testsúlyának és testmagasságának figyelembe vételével. Nagy előnye, hogy a mérések nemcsak a gerinc statikus, álló helyzetében végezhetőek el, hanem mozgás közben, előre- és hátra dőlés, terhelés során is.

Csontszcintigráfia (izotópos vizsgálat):

Izotóp beadásával végzett képalkotó vizsgálat, amely a csontok anyagcsere változásának, átépülésének aktivitását vizsgálja. A fokozott csontátépülés kóros izotóphalmozást mutat. Gerincbetegségek esetében primér daganat vagy metasztázis kimutatására, a keresztcsont és vagy csigolya stressztörése illetve osteomyelitis igazolására használják.

Neurofiziológiai vizsgálat

Ide tartozik az ENG, az idegvezetési sebesség mérése és az EMG, a tűelektródákkal végzett izomfunkció-értékelés. A gerincgyógyászatban akut, vagy krónikus gyöki károsodás vizsgálatára és differenciáldiagnosztikai célból, például a gyöki eredetű, vagy más kórokú ideg kompresszió és károsodott idegi funkció okának elkülönítésére alkalmazzák.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: vizsgálat röntgen gerinc diagnózis anamnézis gerincbetegségek MRI DEXA gerincgyógyászat

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr4714583794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bacsigeza 2019.01.23. 20:28:50

Idézet:Várandósoknál a 3. trimeszter után...

a 3. trimeszter után az már szülés után... igazából az 1. trimeszter után már elvégezhető a vizsgálat. Sőt, ha az anya egészségi állapota megkívánja és a vizsgálat várható hozadéka felülmúlja a magzatban okozható károsodás mértékét, akkor az 1. trimeszterben is elvégezhető az MRI. Persze ehhez komoly indok szükséges.


süti beállítások módosítása