HTML

Lájkolj minket

Öt hasznos tipp műtét előtt állóknak

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.02.27. 08:07

Krónikus fájdalommal járó problémája van, műtét előtt áll? A műtét sikerét, a gyógyulást segítheti, ha pszichésen is készül rá, ha sikerül oldani az ilyenkor jelentkező stresszt és szorongást, hogy szervezete a gyógyulásra koncentrálhasson.

o6rvc40.jpg

A krónikus fájdalom hat a pszichológiai egészségre, hiszen gyakran kíséri a stressz, a szorongás, sőt, nem ritkán a depresszió is. Amikor pedig a beteg műtétre vár, ehhez hozzájárul a beavatkozástól való félelem és bizonytalanság. A rossz lelkiállapot gyengíti a beteg immunvédelmét, így akadályozhatja a gyors gyógyulást, növelheti az esetleges szövődmények kockázatát. Ezért – programozható, tervezett műtét esetében – nagyon fontos, hogy a beteg ne csak fizikailag, hanem pszichésen is készüljön rá.  Néhány bevált módszer, stresszkezelő technika a műtét előtt és után is segíthet a stressz és a szorongás csökkentésében, hogy a szervezete a gyógyulásra koncentrálhasson.

Legyen jól informált!

Az, aki pontosan tudja, mi és miért történik vele, az sokkal könnyebben elviseli a rá váró megpróbáltatásokat. Ezért a betegnek tanácsos a műtét előtt alaposan megbeszélni orvosával, hogy miért van szüksége a műtétre, mi várható a beavatkozástól, milyen gyógyulási folyamatra lehet számítani, milyen esetleges szövődmények léphetnek fel, és ő maga mit tehet ezek elkerüléséért. Keresse a hiteles információ forrásokat, és kerülje a fórumokat, olyan felületeket, amelyen nincs meggyőződve az ismeretanyag származásáról.

Tudatosítsa motivációját!   

Tudatosítsa magában, hogy a beavatkozásra szüksége van, így gondoljon arra úgy, mint egy elfogadott, akart, várt, jó változásokkal járó dologra. Irányítsa gondolatait azokra a tevékenységekre, élethelyzetekre, amelyekre a műtét után újra lehetősége lesz: például egy jól sikerült mozgásszervi műtét után a fájdalomtól megszabadulva újra élhet kedvteléseinek, például kertészkedhet, sétálhat, játszhat a gyerekekkel. Tűzzön ki célokat, amikhez a műtét nyitja meg az utat. A tervezgetés pozitív érzésekkel tölti fel, amire visszagondolni, támaszkodni lehet a nehéz pillanatokban is.

511648-pi4v4j-715.jpg

„Minden rendben lesz!”

A műtét előtti pszichés állapotot jelentősen rontja, így a beteg fizikai erőnlétét, immunvédelmét is gyengíti, ha eluralkodik rajta az aggodalmaskodás, a beavatkozás esetleges kedvezőtlen kimenetele miatti szorongás, a saját erejével, egészségi állapotával kapcsolatos kishitűség. Ez az összefüggés szerencsére fordítva is igaz: a pozitív gondolatokra, adott esetben a sikerre, a műtét kedvező kimenetelére, az egészség visszanyerésére való összpontosítás erővel, energiával tölt el fizikailag és pszichésen is. Konzultáljon az operációval kapcsolatban tájékozott szakemberrel, pszichológussal, aki segítségére lehet a stressz csillapításában.

Ismerjen meg és alkalmazzon stresszoldó technikákat!

Nemcsak műtétre várva jó hatású valamilyen stresszoldó, szorongást gátló módszer elsajátítása, gyakorlása, hanem ennek később, egészségesen is jó hasznát veheti.  Ilyen technika lehet a mély légzés, a hasi légzés gyakorlása, a célzott gyógytorna, a lazító gyakorlatok, esetleg a tai chi, jóga, a meditáció és a relaxálás. Az egyszerű, hétköznapi stresszűző tevékenységek is jót tehetnek: a naplóírás, egy-egy jó beszélgetés, kézimunka vagy egy jó könyvben való elmélyülés is. 

Vegye igénybe pszichológus segítségét!

A modern sebészeti ellátás egyre inkább multidiszciplináris, vagyis több orvosi szakterület, köztük a pszichológia segítségét is igénybe veszik a beteg lehető leghatékonyabb gyógyításához. A műtét előtt a pszichológus segít feltárni és lehetőség szerint elhárítani azokat a körülményeket, amelyek kedvezőtlenül befolyásolhatják a beavatkozás sikerét. Így például pszichoterápiával – relaxációval, pozitív szuggesztióval, sőt, szükség esetén hipnózis alkalmazásával – oldhatja a beteg szorongását, esetleges depresszióját és aktívan hozzájárulhat az operáció pozitív kimenetéhez! Ezek a terápiák mindazon túl, hogy fokozzák a komfort érzetét, a fájdalmát is hatékonyan képesek csökkenteni.

Fotók: Freepik

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: stressz fájdalom pszichológus gyógyulás sebészet műtét felkészülés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr114655045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása