A mozgásszervi fájdalmak jelentős részét krónikus gyulladásos folyamatok okozzák. Ezeket nemcsak gyógyszerekkel enyhíthetjük, hanem tudatosan összeállított, sok gyulladáscsökkentő táplálékot tartalmazó, illetve a gyulladást elősegítő ételeket kerülő étrenddel is.
Fotó: valeria_aksakova / FreepikAz immunrendszerünk egyes külső hatásokra, kórokozókra, sérülésekre, vagy behatoló idegen anyagokra akut gyulladással reagál, hogy mielőbb megszabadítsa tőlük a szervezetet. Olykor azonban a gyulladás elhúzódik, esetleg a szervezet önmaga ellen fordulva, autóimmun folyamatot indít el, krónikus gyulladássá válik. Ilyenkor a gyulladás más betegségek kialakulását is megalapozza, például hozzájárulhat az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, a daganatos betegségek kialakulásához. A gyulladás kezelésében, megszüntetésében sokat segíthet a jól megválasztott étrend. Dr. Frank Hu, amerikai táplálkozási és epidemiológiai professzor egyenesen úgy véli, hogy a gyulladás elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszköze nem a gyógyszertárból, hanem az élelmiszerboltokból származik, hiszen sok étel-ital tartalmaz gyulladáscsökkentő hatású összetevőket. A nem megfelelő táplálkozással azonban ellenkező hatást is kiválthatunk, a gyulladást, illetve az arra való hajlamot is fokozhatjuk. Első lépésként tanácsos tudatosan végiggondolni, milyen ételeket fogyasztunk leggyakrabban (a főétkezéseken kívüli nassolások, munkahelyi „rágcsák” is számítanak), és ezek közül melyeket jobb kerülni.
Gyulladást elősegítő élelmiszerek
A rostszegény, sok finomított szénhidrátot tartalmazó péksütemények, például a fehér kenyér és a cukrászsütemények fogyasztását ajánlatos csökkenteni. Hasonlóképpen kerülendők a nagy mennyiségben felhasznált kenőzsírok, a forró zsiradékban sült krumpli és a panírozott, bő olajban sült ételek, valamint a zsíros, vörös húsok, a tartósított, feldolgozott termékek, a töltelékáruk, a gyorséttermi termékek is.
Az sem mindegy, mit iszunk: a szénsavas italok, a cukorral édesített üdítők kedveznek a gyulladásos folyamatoknak.
Fotó: Peoplecreations / Freepik
Gyulladáscsökkentésre legjobb a mediterrán étrend
Krónikus gyulladás esetén legjobb, ha az étrend sok friss zöldséget, gyümölcsöt, egészséges olajokat, halat és csonthéjasokat tartalmaz. Ezek az összetevők leginkább a mediterrán étrendben találhatók meg, így például a görög, olasz, francia gasztronómia ajánlható.
A paradicsom likopinban gazdag, ezért kiemelten javasolható. A zöldségek közül a sötétzöld, leveles zöldségek, például a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli, a mángold, a zeller, a sóska és a rukkola a legjobb, mert egészséges rostokat és sok E-vitamint, természetes antioxidánsokat és polifenolokat tartalmaz. A gyümölcsök közül az élénk illetve a sötét színűek ajánlhatók leginkább, mint az eper, az áfonya, a málna, a szeder, a cseresznye, a meggy, az ananász, a szőlő, a gránátalma és a narancs. A csonthéjasokban különösen sok egészséges növényi olaj és többféle vitamin is található, így a dió, a mogyoró, a mandula rendszeres, kis mennyiségű fogyasztása is jót tesz a gyulladások ellen.
A hidegen préselt olívaolaj és a tengeri halak (a lazac, makréla, tonhal és szardínia) az egyszeresen telítetlen-, és omega-3 zsírsav tartalmuk miatt kedvező élettani hatásúak.
A fűszerek között is érdemes ilyen szempontból válogatni: a chili és a csípős paprika az antioxidánsok közt számon tartott kapszaicinban gazdag, a fahéjnak, a kurkumának, a zsályának és a gyömbérnek is van gyulladáscsökkentő hatóanyaga, ami a krónikus gyulladások, például ízületi panaszok esetén jótékony hatású.
A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.