HTML

Lájkolj minket

Mit sportoljon a gyerekünk?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.09.05. 14:48

Hiába szeretnénk tornászt nevelni egy gyerekből, ha a szülők kosaras magasságúak. Ismerje meg a különböző testalkatokat, izomzat típusokat és a sikeres sportágválasztás egyéb szempontjait!

gyerek_sportolas.jpg

Ma már nagyon sok helyen a világon komplex felmérések alapján választanak sportágat, ezáltal már fiatalkorban specializálódnak és célirányosan, tudatosan hoznak döntést. A sportágválasztási felmérések célja, hogy a fiatal sportolóknak (és szülőknek) iránymutatást adjon, hogy a gyerek/sportoló biológiai és mentális képességei mely sportágak űzésére teszik őt a leginkább alkalmassá, mely sportágakhoz van meg benne a biológiai potenciál a sikerességre. Mik lehetnek ezek, illetve miket kell figyelembe venni?

Milyen testalkat típusokat különböztetnek meg?

A testalkat típusok tekintetében már fiatalon is igen nagy eltérések, különbözőségek tapasztalhatóak, amelyek jelentős hatással vannak, lehetnek a későbbi sportági sikeresség tekintetében, tehát azonosítása, s az ez alapján történő edzésmódszerek megválasztása komoly tényező a jövőbeni sikeresség felé.

A testalkatok tekintetében 3 típust különböztethetünk meg:

  • Endomorf típus (piknikus alkat): elhízásra való hajlam
  • Javasolt sportág lehet: súlyemelés, atlétika dobószámok
  • Mezomorf típus (atletikus alkat): erős izomzat, sportos felépítés
  • Javasolt sportág lehet: labdajátékok, rövid futószámok
  • Ektomorf típus (vékony alkat): relatív soványság

Javasolt sportág lehet: hosszútávfutás, atlétika ugró számok, triatlon, öttusa, hosszú távú úszó számok

A sportágválasztás szempontjából kiemelt faktor az izomzat vizsgálata. Alapvetően 3 típust különböztetünk meg itt is:

  • simaizom
  • szívizom
  • harántcsíkolt izom/vázizom

Amit talán a legfontosabb tudnunk, hogy a harántcsíkolt izmokon belül 2 rosttípust különböztetünk meg:

  • gyors (fehér),
  • lassú (vörös) rostok

Azonban (!): az izmok állhatnak csak fehér típusból, vagy csak vörös típusból, vagy ezek keverékéből vegyes rosttípusként.

Fontos, hogy a sportoló megfelelő edzéssel növelheti az izomtömegét, csökkentheti a testzsír százalékát, de a genetikai adottságait, mint például az izomrostok arányát nem tudja megváltoztatni. Tehát aki sprinter (döntően fehér rosttípussal rendelkezik), abból nem lesz később hosszútávfutó és ugyan ez fordítva is igaz, hogy aki maratont fut (döntően vörös rosttípussal rendelkezik), abból sem lesz sprinter.

gyerek_sportagvalasztas.jpg

Egyéni vagy csapatsport?

Az, hogy valaki egyéni vagy csapat sportágat választ, szintén nagyon komplex és több szempontú döntés kérdése. Vannak gyerekek, sportolók, akik nagyon jól tűrik és bírják a monotonitást (például úszás és futás), illetve ezen egyéni sportágakban az ember csak és kizárólag magáért vállal felelősséget. Sokak ebben lelik örömüket és motivációjukat is. Ezzel szemben csapatsportágaknál, kialakul a társas kohézió, csapategység, az egymásért való felelősségvállalás érzése.

Nem vagyunk egyformák, sem a motivációinkat tekintve, sem a fizikai és genetikai adottságainak alapján sem. Különben minden verseny döntetlen lenne. S bár nagyon sokunkból végül nem lesz élsportoló vagy éppen olimpiai bajnok, de ha az út elején jól és tudatosan döntünk, akkor ki tudja?!

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

6 komment

Címkék: gyerek sportolás izomzat testalkat csapatsport sportágválasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr2715041854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

driopios 2019.09.06. 11:31:58

Ezek jó szempontok, csak egy 5 éves gyereknél ezekből (pl. izomrostok típusa és összetétele) kb semmi sem látszik (talán az elhízás kivétel, de még az sem feltétlenül.)

Alávág 2019.09.06. 23:28:39

@driopios: Pontosan. Az meg egy vicc, hogy ennyivel letudták a sportválasztást, hogy atlétikai dobószámok meg labdajátékok.
Dobóatlétáknál féloldalasabb sportolók aligha vannak. Eleve egy divatjamúlt sport. Egészséges állóképességet, szívizmot, tüdőt aligha fejleszt.

Hol marad az úszás? Az senkinek se ajánlott?
Versenysportágak helyett a mozgás öröméért kellene mozogni. Aki versenysportol, abból lesz egy elhízott ex-focista 40 évesen. Aki a mozgás örömét keresi, az meg 70 évesen is marathont fut, a kondiparkban végez felhúzásokat, jógázik stb.

"Ezzel szemben csapatsportágaknál, kialakul a társas kohézió, csapategység, az egymásért való felelősségvállalás érzése." - Nem, tapasztalatim szerint csapatsportoknál a felelősség elkenése, a másik hibáztatása, a sunnyogás, a mindent jobban tudás, pofázás, okoskodás fejlődik. Ráadásul minden csapatsportban egy labdát kergetnek. Értelme semmi. Persze aki egy bőrbogyót szeret kergetni, annál értelmet se keressünk.

Mad Mind 2019.09.07. 12:19:01

@Alávág:
Jelenleg a labdasportok a királyok, mert "királyunk" csak azokat támogatja.
Egyébként meg úgyis a gyerek dönti el érdekli valamelyik, vagy sem.

Csokáv 2019.09.07. 18:05:19

Nézem itt ezt a két kölkömet, milyen rostjaik lehetnek, de nem tudok rájönni. Hát most hogy válasszak?

Hát úgy választottunk, hogy kipróbáltak ezt is, azt is, és kiválasztottak kettőt, ami tetszett nekik.

Pic 2019.09.08. 20:34:14

Egyetértek az előttem szólókkal.

Hát ez is egy szokásos nesze semmi fogd meg jól cikk.

A baromira okos szagértő odahányt valamit a képernyőre, hogy ájuljon a nép mekkora ész is ő.

Talán jobban körül kellett volna járni a témát, ki kellett volna fejteni, hogy milyen módon lehet tesztelni a gyereket, hogy melyik csoportba tartozik, mi az ami megfelel az alkatának.

Érdekes módon már 20 éve azt hallottam, hogy Németországban már akkor része volt az alap sportorvosi vizsgálatnak amit itt leírtak és hiába akarta a gyerek (meg az apuka), hogy a gyerek focista legyen ha az alkata abszolúte nem passzolt a profilba.

Ezzel elekerülhetőek lennének olyan totál félremenések mint nálunk, amilyen rémtörténeteket hallok, mint pl amikor 20 évesen derül ki egy egyébként tehetségesen focizó fiúról, hogy a csontozata és az ízületei nagyon nem passzolnak a focihoz. Sajna mindez akkor, mikor az sokadjára sérül durván és 20 évesen már maradandóan (!) ...... Mit kezdjen ott egy gyerek aki 6 éves kora óta csak a focinak él és azt hiszi ő lesz a következő Ronaldó.

Pic 2019.09.08. 20:37:10

@Alávág: Igazad van, DE nem teljesen

ezt mondtad:
"Nem, tapasztalatim szerint csapatsportoknál a felelősség elkenése, a másik hibáztatása, a sunnyogás, a mindent jobban tudás, pofázás, okoskodás fejlődik."

Nos ez az un. magyar félprofesszionalizmus.
Sajna nálunk ez a való élet.

Jobb helyeken azért nem így megy.


süti beállítások módosítása