HTML

Lájkolj minket

A röntgen töretlen népszerűsége

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.01.28. 05:05

A röntgensugárzást mintegy 125 éve fedezte fel Wilhelm Conrad Röntgen, a röntgenvizsgálat pedig majdhogynem azóta is az orvosi vizsgálatok egyik nélkülözhetetlen diagnosztikai eszköze.

gerinces-9.jpg

A röntgensugárzás felfedezése

Wilhelm Conrad Röntgen német gépészmérnök, fizikus 1895 novemberében fedezte fel a röntgensugárzást, amit először X-sugárzásnak nevezett el, utalva arra, hogy ezek a sugarak ez idáig ismeretlenek voltak. 1895. november 9-én a Crookes-cső katódsugaraival kísérletezett és észrevette, hogy egy bizonyos fényerejű sugár áthatol számos átlátszatlan földi tárgyon, anyagon, sőt, az emberi testrészeken is. Hatalmas lendülettel kísérletezett tovább, első törekvése az volt, hogy az X-sugarakat elkülönítse a korábban már megismert katódsugaraktól. Rájött, hogyha egy emberi testrészt Röntgen-sugárral átvilágít, akkor megkapja a csontváz árnyképét. 1895 év végén már el is készítette a történelem első röntgenképét felesége, Anna Bertha bal kezéről, mintegy 20 perces expozíciós idővel. 1895. karácsonya után adta át a helyi Fizikai-Orvosi Társulatnak az Über Eine Neue Art von Strahlen c. írását a felfedezéséről, ami 1896 elején jelent meg és egy hónapon belül lényegében az egész tudományos világ erről beszélt.

1896. január 10-én a francia Akadémián egy emberi kéz és egy béka átvilágított képét mutatták be, majd 10 nap múlva Angliában kezdetét vette a röntgensugárzás orvosi célú felhasználása, amikor is röntgensugarak segítségével illesztettek össze egy törött kart. Aztán január 23-án Röntgen a würzburgi intézetben tartott előadást, ahol a neves anatómus, Rudolf von Kölliker kezéről is készített röntgenfelvételt. Egyébként Köllikker volt az, aki azt tanácsolta, hogy a felfedezés viselje a felfedezője nevét, vagyis az X-sugarakat nevezzék inkább röntgensugaraknak. Ez így is lett, ám az X-sugár (X-ray) kifejezés sem kopott ki, angol nyelvterületeken napjainkban is ez az elterjedt megnezvezés. Wilhelm Conrad Röntgen rengeteg díjat kapott felfedezéséért, köztük az első fizikai Nobel-díjat is bezsebelte 1901-ben.

gerinces-10.jpg

Mire használják a röntgent az orvosok?

A röntgensugarak használata először leginkább a tüdőbetegségek diagnosztikájában terjedt el, 1896-ban készítették el az első mellkasröntgent, a XX. század elején pedig már több száz orvosi röntgenintézet működött. A röntgen napjainkban is az orvosi vizsgálatok egyik megkerülhetetlen diagnosztikai eszköze. Használjuk statikus röntgen felvételezésre és funkcionális vizsgálatokra átvilágítás során. A röntgenvizsgálat rengeteg mozgásszervi probléma (pl.: ficam, gerinc deformitás, csonttörés, csontritkulás, csontok gyulladásos betegségei, ízületi kopás stb.) kimutatására alkalmas, emellett pedig fontos szerepet játszik többek között a fogászati, mellkasi (főként tüdő) és daganatos betegségek diagnosztikájában is. A gyermekek által lenyelt tárgyak pontos helyének megállapítására is kiváló.

gerinces-11.jpg

Veszélyes-e a röntgensugárzás?

A Röntgen által felfedezett sugarak egészségkárosító hatásait pár év múltán igazolták: 1902-ben Frieben német orvos publikált először a sugárzás okozta bőrrákról, ám a sugárterhelés káros hatását kivédő ólomköpeny használatának protokolljára egy darabig még várni kellett. Addig pedig sok kutató, fizikus és orvos lett beteg a röntgentől, köztük maga Wilhelm Conrad Röntgen is, aki 77 éves korában feltehetően a kísérletezései miatt lett rákos, miután védőfelszerelés nélkül dolgozott. A gyakori sugárterhelés miatt sokszor bőrgyulladás, kifekélyesedés és bőrrák alakult ki a kezeken, ezt hívták röntgenkéznek, hiszen akkoriban az orvosok például még rendszeresen belenyúltak a röntgen sugárba a vizsgálatok között mindenféle védőfelszerelés nélkül. Szerencsére napjainkban a sugárzásveszély minimális, így a modern röntgenkészülékek és a helyesen megválasztott vizsgálati forma mellett az emberi test elhanyagolható röntgensugárnak van kitéve, ám várandósság esetén a röntgenvizsgálatok mindenképpen kerülendők a magzatkárosodás veszélye miatt.

CT-vizsgálat során is röntgensugarat használnak

Kevesen tudják, hogy a legtöbb hagyományos radiológiai vizsgálat az ionizáló hatású röntgensugárzás alkalmazásán alapul. Így a CT (komputertomográf)-vizsgálat is röntgensugárral dolgozik, méghozzá oly módon, hogy képes részletes szeletekben ábrázolni a vizsgált területet, pl. a mellkasi és hasi szerveket, a gerincet és egyéb csontokat, az agyat, a vázizomzatot stb. Napjainkban a pontosabb ábrázolás érdekében esetenként ún. kontrasztanyag szájon át történő vagy intravénás adását is alkalmazzák.

A cikk a 20 éves Budai Egészségközpont radiológus szakorvosainak közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: röntgen radiológia képalkotó vizsgálat

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr5216405766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.01.29. 06:23:45

Tetszett, nagyon köszönöm. Jó, hogy manapság megemlékezünk erről a zseniális mérnökemberről, aki észrevette és megalkotta az első anódsugár-csövet. Tetszett, hogy nem a saját kezén hanem a felesége kezén próbálta ki először... :)
(érdekes volt látni a discovery-n az Einstein sorozatban prof Lénárd irígykedését)
Ajánlom mindenkinek a sorozatot Röntgen találmánya okán is.


süti beállítások módosítása