HTML

Lájkolj minket

Így előzheti meg a gyermeke hátfájását!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.03.04. 06:30

Előfordulhat, hogy gyermekünk hátfájásra panaszkodik, de mi állhat ennek a hátterében?

gerinces-5_3.jpg

Több probléma és betegség is okozhat hátfájdalmat, már gyermekkorban is, ezért ha gyermekünk fájdalomra panaszkodik, akkor azt mindig érdemes komolyan venni! Ha nem szűnik a fájdalom 1-2 nap alatt, akkor mihamarabb ortopéd szakorvoshoz kell fordulni, aki kiderítheti a probléma okát egy alapos kivizsgálás után.

A gyerekkori hátfájás lehetséges okai

A teljesség igénye nélkül többek között az alábbiak okozhatnak hátfájást gyerekkorban:

  • Izomhúzódás: ilyenkor az izmok rostjai túlnyúlnak a szokásos mozgástartományukon, ezért nem képesek tökéletesen visszanyerni eredeti helyzetüket.
  • Növekedési fájdalom: 11 és 16 év között a hirtelen, gyors hossznövekedés jelentősen megváltoztathatja a mozgásszervek alakját, teherbírását, sokszor az izmok, ínszalagok nem követik a csontvázrendszer változását, mindez szintén fájdalommal járhat.
  • Különböző tartási rendellenességek: a gerinc élettani görbületeinek csigolyaszerkezeti eltérés nélküli elváltozásait soroljuk ide, ami tömegesen előforduló probléma: napjainkban az óvodások kb. 60-65%-ának már van tartási rendellenessége.
  • Scheuermann-betegség: gyakori serdülőkori gerincprobléma, a csigolyák gyermekkori csontosodási zavara révén a gerinc élettani görbületei jelentősen fokozódnak, melynek következményeként megnő a háti domborulat és az ágyéki homorulat.
  • Skoliózis-betegség (idiopathiás strukturális scoliosis): fő jellemzője, hogy a csigolyákon térbeli elfordulással járó szerkezeti eltérés látható a röntgen-felvételeken, de kialakulásának oka nem ismeretes.

gerinces-6_3.jpg

Párhavonta vizsgáljuk meg a gyermek gerincét

2-3 havonta érdemes megnézni az alábbi módon, hogy a gyerek háta szimmetrikus-e, még akkor is, ha nem panaszkodik fájdalomra.

1. A gyerek álljon egyenesen, a két lábfeje között legyen egy tenyérnyi távolság, ezután képzeljen el a talpai között egy egyenes vonalat és erre a vonalra lassan hajoljon előre úgy, hogy az orrával és a kezével is a vonal felé közelítsen.

2. A szülő hátulról nézze a gyermek gerincét és a gerinc melletti részeket (mellkason a bordákat, a deréktájon a gerinc melletti izmokat), figyelje meg, hogy szimmetrikus-e minden. Ahhoz, hogy a deréktáji gerincszakasz jól megvizsgálható legyen, szinte le kell guggolni a gyerek mögött.

Ha esetleg aszimmetriát látunk, főleg, ha az aszimmetria egyértelműen növekszik is, akkor mielőbb vigyük ortopéd szakorvoshoz a gyereket, mert lehet, hogy valódi, romló gerincferdüléstől szenved és a kezelést mielőbb el kell kezdeni.

Megelőzés: sport és fehérjedús étkezés

Fontos, hogy a gyerekek minél többet mozogjanak, főleg a 12 és 16 év közötti életidőszakban, mert ez az egyik legjobb prevenció! A testmozgás fajtája mindegy, csak az a lényeges, hogy a gyerekek tudatosan építsenek izmot és végezzenek sok nyújtó gyakorlatot is. Ezen kívül tartsuk szem előtt azt is, hogyha gyermekünk például vékony testalkatú és gyenge vázizomzatú, akkor az étkezésre különösképpen oda kell figyelni: a gyerek fogyasszon sok fehérjét, hogy az izomzata hozzáépüljön a csontvázrendszerhez, ami így megfelelő tartószerkezetet tud nyújtani. Szülőként pedig mutassunk példát, mind a sport, mind az étkezés terén!

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ gerincgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: hátfájás skoliózis gyermekkori gerinc növekedési probléma tartási rendellenesség Scheuermann-betegség

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7416449584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása