HTML

Lájkolj minket

Csak óvatosan a gyomorsavcsökkentőkkel!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2024.05.09. 06:24

Ég a gyomra, túl sok a gyomorsava? A gyomorsav termelését csökkentő szerek sokat enyhíthetnek ezen, de érdemes velük csínján bánni, mert hosszabb távon gondot is okozhatnak, a csontokat is gyengíthetik.

bhc_gasztroenterologia_gyomorsav_csontgyeng_ules_20240507.jpg

Ha a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom nem zár tökéletesen, reflux következhet be: a savas gyomortartalom visszajuthat a nyelőcsőbe, kellemetlen irritációt, égő érzést, hosszabb távon felmaródást, fájdalmat okozva. A gyomorégés, a reflux megakadályozására alkalmazzák a savcsökkentő készítményeket, a protonpumpa-gátlókat (PPI), amelyek mérsékelik a gyomorban termelődő – és onnan alkalomadtán visszaáramló - gyomorsav mennyiségét.

Ezeknek a készítményeknek egy része vény nélkül kapható, de érdemes velük csínján bánni, mert vannak olyan mellékhatásaik is, amelyek tartós alkalmazás esetén problémát okozhatnak.

Milyen kockázattal járnak a savcsökkentők?

A gyomorsavtermelődést csökkentő PPI-k nemcsak az emésztés, hanem a felszívódás folyamataira is hatással vannak, egyes ásványi anyagok és nyomelemek, például a vas, a csontok szilárdságáért felelős kalcium és az idegrendszer megfelelő működését befolyásoló B12 vitamin hasznosulását is befolyásolják.

Így hosszabb távon a gyomorégés enyhítésére szolgáló készítmények növelhetik a csontritkulás esélyét és az esések következtében bekövetkezett végtag- és csípőcsonttörések kockázatát.

Akiket leginkább fenyeget ez a csontgyengítő mellékhatás

Azoknak különösen figyelni kell a savcsökkentő készítményeknek erre a lehetséges mellékhatására, akik az idősebb (ötven fölötti) korosztályhoz tartoznak, hiszen az évek múlásával fokozatosan csökken a csonttömegük, vagyis egyébként is felmerülhet náluk a csontritkulás veszélye. Nagyobb a kockázat, ha orvosi kontroll nélkül, és ha hosszabb ideig, például egy évnél tovább is alkalmazzák a vény nélkül kapható PPI készítményeket.

A gyomorégés tüneteinek gyakori vagy tartós jelentkezésekor érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, hogy a kezelés mielőbb elkezdődhessen. A szakorvos ajánlhat más, a csonttörés kockázatát kevésbé növelő, a PPI-ket hatékonyan helyettesítő (H2 receptor blokkoló, más néven hisztamin 2-receptor antagonista) készítményeket is, amelyek a gyomorsejtek hisztamin termelésének akadályozásával csökkentik a savtermelést.

bhc_gyomorfajdalom_gyomoreges_gasztroenterologia_20240507.jpg

Mit tehet a beteg a gyomorégés elkerüléséért?

Azok, akik már tapasztaltak refluxos panaszokat, jól teszik, ha megfigyelik, feljegyzik maguknak, hogy az ő esetükben mely ételek-italok váltják ki ezeket. Legtöbbeknél az erősen fűszeres vagy zsíros ételek, olajban sült, panírozott zöldségek és húsok, emellett a hagyma, paradicsom, a citrusfélék, a csokoládé, a kávé, az alkoholos, szénsavas italok fogyasztása után jelentkeznek a kellemetlenségek, de nagy egyéni különbségek is vannak ebben. Van olyan például, akinél a tej fogyasztása kiváltja, másnál épp enyhíti a gyomorégést. A dohányosoknak jó tudni, hogy a nikotin is hozzájárulhat a savtúltermeléshez. Az sem mindegy, milyen rendszerességgel, hogyan eszik: ajánlatos inkább naponta többször, egyszerre csak kisebb mennyiséget enni, és lefekvés előtt legalább három órával vacsorázni.

A savas gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlásához hozzájárulhat az is, ha a hasűri nyomás valami miatt nagyon megnő. Így kerülendő a derékban túl szoros, szűk ruházat, és a nagy súly emelése is. A hasi elhízás is fokozza a gyomorszájra eső nyomást. Ezt tapasztalhatják a várandósok is a terhesség harmadik trimeszterében.

A reflux tünetek fekvő testhelyzetben felerősödhetnek, ezért az éjszakai pihenést elősegítheti, ha az ágy felső részét felemelik úgy, hogy a deréktól felfelé szöget zárjon be a vízszinteshez képest. Azok a betegek, akik valamilyen krónikus betegségükre rendszeresen szednek egyéb gyógyszereket is, még inkább tartózkodjanak a savlekötők orvosi kontroll nélküli alkalmazásától.

A rendszeresen szedett gyógyszerekről mindig számoljanak be az orvosuknak, mert a savlekötő, semlegesítő készítmények az egyéb gyógyszerekkel is kölcsönhatásba kerülhetnek, ami a nem kívánt mellékhatások veszélyét fokozza.

A cikk a Budai Egészségközpont gasztroenterológus főorvosának közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: gyomorsav gyomorégés reflux gasztroenterológia gyomorfájdalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1118399819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása