HTML

Lájkolj minket

A rossz mozdulatok csonthártyagyulladáshoz vezethetnek

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2024.04.04. 07:28

Leggyakrabban sportolók, fizikai munkát végzők körében fordul elő, de lényegében bárkit veszélyeztethet a csonthártyagyulladás.

A csonthártyagyulladás (periostitis) során a csontokat körülvevő vékony szövet, a csonthártya gyullad be és okoz fájdalmat. A leggyakoribb fajtája általában azoknál szokott előfordulni, akik rendszeresen erőteljesen igénybe veszik a testüket, sportolnak, futnak, nehéz súlyokat emelnek, hajolgatnak, megerőltetik magukat. Azonban nem ez az egyetlen oka a betegség kialakulásának.

2024_04_03_csonthartyagyulladas_1.jpg

Fertőzések következménye

A csonthártyagyulladásnak alapvetően két fajtája van: az akut és a krónikus gyulladás. Az akut verziót általában az érintett csont fertőzéses megbetegedése okozza. A csont többféle módon is megfertőződhet. Egyrészt előfordulhat, hogy valamilyen baleset, sérülés következtében jutnak be a kórokozók a szervezetbe. Ez lehet egy nyílt töréssel járó trauma, valamilyen sebesülés, vágás, krónikus fekély, vagy éppen elfekvések nyomán előforduló fertőzés.

Másrészt egy másik szervet érintő, korábban elkapott fertőzés következménye is lehet a csonthártya fertőzéses gyulladása. Ilyen például az egyes nemi betegségek vagy húgyúti fertőzések nyomán kialakuló gyulladás. Akut csonthártyagyulladást egyéb megbetegedések is okozhatnak, például cukorbetegség, autoimmun, vérképzőrendszeri vagy daganatos (leukémia) betegségek.

Az akut gyulladással minél hamarabb szakorvoshoz kell fordulni, de ezt a betegek amúgy is megteszik, mert a csonthártyagyulladás ezen fajtája erős fájdalommal és lázzal jár, hosszabb távon pedig akár csontelhalást is okozhat. Ami még határozottan megkülönbözteti a csonthártyagyulladás másik, krónikus fajtájától, hogy az akut gyulladás nem köthető össze valamilyen testmozgással. Az akut gyulladás gyógyszeres terápiát igényel, antibiotikumkúrával, a felgyülemlett genny eltávolításával kezelhető. Súlyosabb esetben műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Veszélyben a lábak

A krónikus gyulladás hátterében valamilyen tartós túlerőltetés, nyomás áll. Ilyenkor a csontok a rendszeres terhelés miatt gyulladnak be. Lényegében bármelyik csonton kialakulhat, de a legtöbbször a lábakon, főleg a sípcsontokon jelentkezik. Megjelenhet még a talpon, a sarokcsonton és a kéz csontjain, valamint az orsó- és singcsonton is. Kialakulásában a tartós terhelés mellett sokszor szerepet játszik a rossz mozgástechnika, futók esetében a rosszul megválasztott cipő.

2024_04_03_csonthartyagyulladas_2.jpg

A krónikus csonthártyagyulladás estében a fájdalom kevésbé erőteljes, mint az akut gyulladásnál, ugyanakkor sokáig elhúzódik, és viszonylag nagy kiterjedésű is lehet. Ezt a fajta gyulladást nem kíséri láz, és határozott kapcsolatot lehet felfedezni a fájdalom és a mozgás között. Éppen ezért a kevésbé súlyos esetekben akár már a pihentetés, jegelés is gyógyulást hozhat, hosszabb távon pedig az okot kell megszüntetni, a helytelen mozgást korrigálni, a túlterhelést abbahagyni. Súlyosabb esetben gyulladáscsökkentő gyógyszerek, krémek használata és gyógytorna, fizioterápia alkalmazása jöhet szóba.

A cikk a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: mozgás csonthártyagyulladás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1918370475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása