HTML

Lájkolj minket

A masszázs így hat a testünkre

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2024.04.19. 09:28

A masszázs szó hallatán elsőként minden bizonnyal a stresszcsökkentő hatás ugrik be, pedig számos területen fejt ki jótékony hatást a testünkre. Egyfelől preventív hatása van, másfelől segítheti a gyógytornát, az orvosi kezelést.

Alkalmazási cél szerint megkülönböztetünk gyógy-, orvosi, sport-, frissítő, lazító- és aromaterápiás masszázst. A felsorolt típusok mind arra törekszenek, hogy energizálják, lazítsák a szervezetet, és – ha lehetséges – személyre szabottan enyhítsék az adott egészségi problémát.

A masszőr előbb kikérdezi a pácienst, majd feltérképezi az esetleges görcsöket, fájdalmas pontokat, ödémákat. Öt alapfogással dolgozik a masszőr: a simítással, a felületes vagy mélyebb dörzsöléssel, a rezegtetéssel, az ütögetéssel és a mély területekre ható erőteljes gyúrással. Ezeket meghatározott erősséggel és sorrendben alkalmazza a kívánt, személyre szabott cél szolgálatában.

A masszázs lényegében a bőr receptorain keresztül gyakorol hatást, de nemcsak az adott testrészre, hanem a reflexpontok, idegpályák révén a távoli szervekre is. (Ez a reflexológia, a szegmentmasszázs, a talp- és kézmasszázs alapja.)

2024_04_19_masszazs_hatasa_1.jpg

Serkenti a nyirok- és a vérkeringést

A kezelt területen (a kötőszövetben, az izomzatban) a masszázs hatására vérbőség alakul ki – az itt található hajszálerek megtelnek tápanyagban, oxigénben gazdag vérrel. Ezzel együtt a salakanyagok, a káros anyagcsere-termékek elszállítása is felgyorsul.

Megszabadít a görcsöktől, fokozza a teljesítményt

Ismerős lehet mindenki számára a hosszú ideje tartó stressz által okozott, kínzó nyak- és hátfájdalom. Az így kialakult görcsöktől való megszabadulásban is segíthet a masszázs. Létezik emellett egy sporthoz hasonló hatása is: egyrészt növeli a szervezetben az endorfin-, a dopamin- és a szerotoninszintet, másrészt nő az izmok teljesítőképessége is.

Segít mozgásszervi problémák esetén

Az izomgörcsök, feszülések oldása által csökken a csigolyákra, porckorongokra nehezedő nyomás, így mérséklődik a hát-, nyak- és derékfájdalom. Ez nagy segítséget jelent a krónikus mozgásszervi betegséggel élők, a helytelen testtartású, ülő vagy álló munkát, megerőltető fizikai munkát végzők számára.

A csontoknak is jót tesz

Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy a masszázs – azáltal, hogy serkenti az anyagcserét – a csontokra is jótékonyan hat, így lassítja a csontritkulás folyamatát. Ezáltal azok számára kifejezetten ajánlott terápiás módszer, akik már egészségi okokból nem, vagy csak korlátozottan tudnak sportolni.

2024_04_19_masszazs_hatasa_2.jpg

Alvászavar ellen is használ, a vérnyomásnak is jót tesz

Jól ismert hatása a masszázsnak a stresszoldás. A szervezetre kifejtett komplex pozitív hatás révén hozzájárulhat az alvási problémák rendezéséhez. Mindemellett képes csökkenteni a vérnyomást és normalizálni a szívritmust is.

Figyelem! Ellenjavallt a masszázs alkalmazása daganatos megbetegedés, erős csontritkulás, egyes szívproblémák, epilepszia, visszérbetegség, ízületi vagy egyéb gyulladás, fertőző betegségek, láz, egyes bőrbetegségek esetén. Továbbá fokozott óvatossággal alkalmazandó várandósság idején – különösen az első és harmadik harmadban.

A cikk a Budai Egészségközpont segítségével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: masszázs derékfájdalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1518384801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása