HTML

Lájkolj minket

Milyen párna jó a gerincnek?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.12.28. 08:20

Nemcsak matracot, hanem párnát is érdemes körültekintően választani, mert a megfelelő párna segíthet a nyak- és hátfájdalmak elkerülésében.

A gerinc szempontjából nagyon fontos, hogy megfelelően válasszunk párnát, mert ezzel hozzájárulhatunk a gerincoszlop egészségének megőrzésééhez. Egy jól kiválasztott párna nemcsak a nyak- és a hátfájdalmak megelőzését, hanem a jobb alvásminőséget, és végsősoron a jobb közérzetet, a magasabb életminőséget szolgálja.

2023_12_28_milyen_a_jo_parna_1.jpg

Ha a párnánk keménysége, magassága, esetleg formája nem megfelelő, akkor a nyaki gerincet körülvevő izmok megfeszülhetnek fekvés közben. Könnyű elképzelni, hogy ha túl magas a párnánk, és a fej magasabbra kerül az ideálisnál, akkor a nyak alsó izmai feszülnek meg, ha viszont túl lapos, túl puha, akkor a felső izmok.

Mindkét helyzet azzal járhat, hogy az izmok és az ínszalagok megfeszülhetnek, a nyaki csigolyák közötti porckorongok eldeformálódhatnak, az idegek pedig nyomás alá kerülhetnek. A túl puha vagy kemény, túl magas vagy alacsony párnák fejfájást, a nyak, a vállak és a karok zsibbadását is okozhatják.

Ha sikerül megtalálni az anatómiailag legmegfelelőbb párnát, amely a nyaki gerinc C alakú ívét optimálisan támasztja alá, és stabilan tartja a fejet, akkor máris sokat tettünk pihentető alvásért. A legalkalmasabb párna kiválasztásához azonban többféle szempontot is figyelembe kell venni. Egyrészt az egészségi állapotot, az esetleges gerincbetegségeket, a testméretet és azt, hogy leggyakrabban milyen pózban alszunk.

Alváspózok és párnák

A legtöbb ember az oldalán fekve alszik. Ilyenkor érdemes a fejet úgy megtámasztani, hogy a gerinc a nyaktól egészen a medencéig egyenes vonalat képezzen, a testsúly pedig egyenletesen nyomja az ágyat, ne legyenek nyomáspontok, ahol jobban besüpped, mint máshol. Tehát oldalfekvésnél érdemesebb az alkati adottságok figyelembevétele mellett egy kicsit magasabb párnát választani.

Várandós nőknek szokták javasolni, hogy amikor oldalt fekve alszanak, tegyenek egy párnát a térdeik közé is. Ez nem csak terhesség esetén lehet hasznos, mindenkinek javasolható, hogy egy térdek közé helyezett kispárnával kerülje el a lumbális csigolyák megfeszülését oldalfekvéskor.

A háton alvás a legjobb a gerinc egészsége, megtámasztása szempontjából. Ha a hátunkon alszunk, akkor olyan párnára van szükségünk, amelyik abban segít, hogy a fejünk ne billenjen se előre, se hátra, egyenes helyzetben maradjon. Semmiképpen nem javasolt a magas párna, vagy több párna egymásra halmozása. A teljesen lapos párna sem ideális, mert megfeszülhetnek a nyaki gerinc csigolyái. Egy nem túl magas, és nem is teljesen lapos párna a legjobb választás.

2023_12_28_milyen_parna_jo_a_gerincnek_2.jpg

A hason alvóknak rossz hír, hogy a gerinc egészsége szempontjából ez a legrosszabb alváspozíció. Ilyenkor ugyanis a gerinc alátámasztása nem megfelelő, a nyakat és a fejet pedig oldalra kell fordítani ahhoz, hogy rendesen levegőt tudjunk venni. Ez azonban állandó fesztültséget jelent a nyaki izmoknak, ínaknak, csigolyáknak. A hiányos alátámasztás miatt ráadásul a lumbális szakasz izmai, csigolyái is feszülhetnek. Ha valaki nem tud lemondani a hason alvásról, akkor célszerű a fej alá csak egy kifejezetten lapos, vékony párnát választani, és testet is némiképpen alátámasztani a medence tájékán egy másik, ugyancsak lapos párnával.

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ gerincgyógyászainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: alvás párna gerinc

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8218289905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása