Közeleg a barátságtalan hosszú őszi-téli időszak, amikor a szervezet vitamintartalékai kimerülnek, ezért sokkal több bevitelre van szükségünk az egészséges életmódhoz. Így van ez a számos betegség megelőzésében kitüntetett szerepet betöltő C-vitamin esetében is.
A C-vitamin – amelynek felfedezése a magyar származású Nobel-díjas Dr. Szentgyörgyi Albert orvosprofesszor nevéhez köthető – az emberi szervezetre kifejtett sokrétű jótékony hatása, az egészségünk fenntartása érdekében már évtizedek óta vitán felül áll.
A C-vitamin fontos szerepet tölt be rosszindulatú daganatos betegségek megelőzésében, csökkenti a vérrögképződést, mérsékli az allergiát okozó anyagok hatását. A különböző vírusos és bakteriális fertőzésekben, valamint a nátha megelőzésében is kiemelkedő jelentőségű, védelmet nyújt a gyakori szembetegség a szürke hályog és a fogíny betegségekkel szemben, immunrendszerünk normális működéséhez és az erek rugalmasságának megőrzéséhez, és még sorolhatnám a szervezetünkre kifejtett számos pozitív hatását.
Tudják-e az olvasóink azonban, hogy a C-vitaminhiány egy lényeges tényezője lehet a porckorong korral járó kopásos megbetegedéseinek?
A porckorong, amely egy heterogén morfológiájú struktúra, s mind a külső rostos gyűrűrétege, mind a belső gél állapotú magja nagy mennyiségű kollagént tartalmaz (különleges fehérje molekula), és ez adja a rugalmasságát. A C-vitaminnak a kollagén képződésében kitüntetett szerepe van.
A Kansasi (USA) Ökológiai és Biológiai Egyetem tanszéke egy tanulmányban (Val H. Smith: Vitamin C deficiency is an under-diagnosed contributor to degenerative disc disease in the elderly) vizsgálta a szérum C-vitaminszint (aszkorbinsav) és az ágyéki porckorongkopás öregedéssel összefüggő változásait. Feltételezésük volt, hogy a C-vitaminhiány előidézője lehet a porckorong kopásos megbetegedésének az idős embereknél.
A porckorong patofiziológiája (kórfolyamat) évek óta a kutatás homlokterében áll, de a korral járó elváltozások etiológiája még ma sem teljesen tisztázott. Bizonyos rizikófaktorok – lásd előző cikkeinkben: „A gerincbetegségekről általánosságban”, és „A prognosztizáló rizikófaktorok jelentősége a derékfájdalomban”– eltérő mértékben játszanak szerepet a porckorong degenerációban.
A 270 főt vizsgáló tanulmány – melynek alanyai 51-86 évesek voltak – igazolta azt a korábbi hypotézist, hogy a C-vitaminhiány kiemelkedő jelentőségű a porckorong degeneráció folyamatában. Az idősödő populációban az aszkorbinsavszint lényegesen alacsonyabb volt, mint a fiatalabb korosztályban, mely összefüggésbe hozható a korral járó csökkent tápanyag bevitellel és a felszívódási problémákkal.
Mivel a C-vitamin egy alapvető tápanyag a kollagén bioszintézisében, ezért a C-vitaminhiány egyik kulcstényezője lehet az újabb vizsgálatok szerint a porckorong kopásos (degeneráció) megbetegedéseinek. A C hypovitaminosis gátolja a kollagén szintézisét, és így a porckorong strukturális stabilitását.
Igen fontos része a tanulmánynak az a megállapítás is, hogy a dohányzás erőteljesen csökkenti a szérum aszkorbinsav koncentrációját, és az aktív dohányosoknak 25%-kal kisebb az áramló aszkorbinsav koncentrációjuk, mint a nem dohányosoknak.
A fenti megfigyelés alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a szérum aszkorvinsavszint sokkal szorosabb ellenőrzésére, szűrésére lenne szükség, hogy számos betegség megelőzésén túl minimalizálni tudjuk a korral járó porckorong degeneráció kifejlődését.
Megjegyzés: Az elégtelen tápanyag bevitelen és dohányzáson túl a C-vitaminhiány oka lehet még: a túlzott alkoholfogyasztás, stressz, fokozott fizikai megterhelés, rendszeres Kalmopyrin- és Aszpirinszedés, lázzal járó betegségek, 55 évnél idősebb kor, terhesség és szoptatás.
Mivel az ember szervezete nem képes C-vitamint előállítani, ezért az alapvetően igen fontos vitamint az élelmiszerekkel kell szervezetünkbe bevinni. Magyarországon legismertebb természetes C-vitamintartalmú zöldségek és gyümölcsök: a friss csipkebogyó, piros-, zöld-, sárga paprika, kiwi, kelbimbó, karalábé, vöröskáposzta, földieper, narancs, citrom… stb.
Az egyes tudományos publikációk ajánlása eltérő az átlagos napi C-vitaminszükségletet illetően: 250-1000 mg/nap, vagy még ennél is több, de ehhez képest egy mai átlagember kb. 80-100 mg-ot fogyaszt ebből a vitaminból.
A cikk szerzője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.