HTML

Lájkolj minket

Derékfájás, isiász vagy a titokzatos Hamstring szindróma?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2013.12.04. 09:01

A cikk megpróbálja bemutatni azt a kevésbé ismert szindrómát, amely néha megtévesztheti a vizsgálót is a gerincbetegségek tünettanával való nagyfokú hasonlóság miatt.

Sokan úgy gondolják, hogy Hamstring egy híres ortopédus volt, és ez egy szerzői név. Az eredet magyarázata sokkal egyszerűbb. A szó az angol ham (azaz  sonka, jelen esetben a combunk hátsó izomzata és a zsír) és a string (húr) szavakból ered. A név találóan próbálja érzékeltetni a nevezett izomcsoport megfeszüléséből, meghúzódásából adódó tünetek együttesét.

 hamstring_blog.jpg

Mik azok a hamstring izmok?

A hamstring izomcsoport döntően a csípőnk hátrafeszítéséért és a térd behajlításáért felelős három izomból áll. Név szerint a semimembranosus, semitendinosus és a biceps femoris izmokból. A latin elnevezések az izmok formáiból erednek. Ezen izmok nagyrészt az ülőgumónkon, kisebb részt a combcsontunkon erednek, és a lábszárcsont fejének két oldalán tapadnak.

 

Hamstring szindróma és Hamstring sérülés 

A baleseti és sportsebészet néha megkülönbözteti a konkrét traumát követő sérülés és szindróma kialakulását (húzódás, szakadás, tapadásnál lévő szakításos törés stb.), és a konkrét trauma nélkül kialakuló tünet együttest. A konkrét trauma általában aktív sport közben jelentkezik. Ilyenkor a konkrét sérülés, a hirtelen kezdet, a hirtelen kialakuló nagyfokú fájdalom, duzzanat, véraláfutás utalhat a traumás eredetre.  A képalkotó eljárások (MR, UH, RTG) is segíthetnek a diagnózis felállításában.

A szindróma spontán (konkrét trauma és sérülés nélküli) kialakulására több teória is létezik. Egyesek a csípő és térd feszítő és hajlító antagonista (egymás ellen dolgozó) izmok  beidegzésének diszharmonikus együttműködését tartják az alapvető problémának ’hamstring characterization’, mások az izom és izombőnye önálló (myofasciális) eltéréseit, következetes tendinopathiáját (índegeneráció) tartják az elsődleges problémának. Ezen teória hátterében többen egyéni biomechanikai eltérésekre is gondolnak.

 

Tünetek

Vezető tünettan a fájdalom, mely lehet görcsös, szúró, feszítő, nyilalló is. Általában bizonyos nyújtásokra fokozódhat, de ugyanilyen manőverekkel (lásd a youtube oktató videóit, lent) nyújtásra későbbiekben a panaszok csökkenthetőek is. Az éjszakai fájdalom megjelenése sem ritka jelenség. A fájdalom helye a fartájék, ülőgumó, a comb hátsó, belső része mely egészen a térdízület alá is terjedhet. A fájdalom a farból a lábon túl a derékba is sugározhat, megtévesztően gerincbetegségek tüneteit (lumbágó, isiász) utánozva. A fájdalompontok (triggerpontok) bizonyos testhelyzetekben is fokozódhatnak pl.: hosszabb ideig tartó lehajlás, kényelmetlen, kemény alapú széken való üldögélés, keresztbe tett lábakkal való üldögélés. Érdekesség, hogy távolabbi izomcsoportokkal (pl. hátizmok) való torziós manőver is ingerelheti a triggerpontokat.

 

Differenciáldiagnózis

A Hamstring szindróma gyakran összetéveszthető a már jól ismert gerincbetegségekkel, a piriformis szindrómával, a gyermekkori növekedési fájdalommal, illetve két ritkább szindrómával az ülőgumó szindrómával és a Lombard’s paradoxonnal.

 

Kezelés

Az alapvető hangsúly a konzervatív terápián van gyógytorna, manuálterápia, masszázs stb. formájában.  Nagyobb konkrét sérüléseknél a műtéti beavatkozás sem kizárt (szakadás, törés). Az öngyógyítás előtt hangsúlyoznom kell, hogy a fentiekből is látszik a diagnosztika nehézsége, így hasonló jellegű problémával mindenképpen keresse fel ortopéd szakorvosát!

 

Link Hamstring szindrómáról szóló videókhoz

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr945675043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása