HTML

Lájkolj minket

Megküzdés a cukorbetegséggel

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.06.27. 08:11

A diabetes egyre több embert érint a világon. Mivel egy olyan krónikus betegségről van szó, mely kezelése sok erőfeszítést, türelmet és fegyelmet igényel a páciensek részéről, a pszichológusi támogatás gyakran sok segítséget nyújthat a betegeknek.

 gerinces_diabetesz_blog.jpg

A diabetesről általában

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy diabetes) a glükóz szervezeten belüli feldolgozásának zavara, melynek hátterében két ok állhat: vagy a hasnyálmirigy béta-sejtjei nem termelnek elég inzulin nevű hormont a szervezetben (1-es típusú cukorbetegség), vagy hogy a szervezet érzéketlen az inzulinnal szemben (azaz inzulinrezisztencia áll fenn; 2-es típusú cukorbetegség). Az inzulin hiánya miatt a szervezetben felhalmozódik a glükóz, mely súlyos következményekhez vezet.

A diabetes egyre gyakoribb betegség. A Centers for Disease Control and Prevention felmérése szerint 20,9 millió amerikai élt diagnosztizált cukorbetegséggel 2011-ben, 1980-ban viszont ez a szám csupán 5,6 millió volt. A becslések szerint további 7 millió ember volt ekkor cukorbeteg, őket azonban nem diagnosztizálták. A World Health Organization (WHO) felmérései alapján 1995-ben kb. 135 millió cukorbeteg élt a világon, és ez a szám 2025-re elérheti a 300 milliót. A diabetes előfordulási gyakorisága szorosan összefügg az elhízás és az inaktivitás növekedésével – ezek a nagy jelentőségű kockázati tényezők a 2. típusú cukorbetegség megjelenésére nézve.

A cukorbetegség érzelmileg megterhelő állapot. Nem csak azért, mert a diagnózis felállításakor a páciensek szembesülnek azzal, hogy egy krónikus betegséggel kell együtt élniük a továbbiakban, hanem azért is, mert a betegség miatt a páciensek kénytelenek megváltoztatniuk életmódjukat és a napi szokásaikat. A diabetes-szel való sikeres együttélés kulcsa, hogy a betegek elkerüljék a hiperglükémiából (magas vércukorszint) adódó problémákat, illetve hogy kiküszöböljék a hypoglükémia (alacsony vércukorszint) megjelenését.

 

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség, azok kezelése

Az 1-es típusú, más néven inzulindependens diabetes-t leggyakrabban gyermekkorban vagy fiatal felnőtt korban diagnosztizálják. Kevés kockázati tényező ismert a hátterében, bár gyakori a betegség családi halmozódása. A 2-es típusú, más néven inzulinrezisztens diabetest leggyakrabban felnőtt korban diagnosztizálják, de egyre gyakrabban jelenik meg fiataloknál is. Ellentétben a 1-es típusú cukorbetegséggel, a 2-es típusú nem igényel inzulin injekciókat és gyakran kezelhető életmódbeli változások, gyógyszerek vagy mindkettő segítségével. A 2-es típusú cukorbetegség esetében az elhízás, az inaktivitás, a családi halmozódás és a helytelen táplálkozás a kockázati tényező.

Mindkét típusú cukorbetegség kezelése összetett: rendszeres gyógyszerszedést vagy inzulinadagolást, vércukorszint-mérést, testmozgást és speciális étrendet igényel, melyek megtanulása és állandó gyakorlása megterhelő lehet a betegek és családtagjaik számára.

 

A cikk szerzője a Pszichoszomatikus Ambulancia munkatársa.

Forrás:

http://www.apa.org/helpcenter/diabetes.aspx

http://www.cpa.ca/docs/File/Publications/FactSheets/PsychologyWorksFactSheet_Diabetes.pdf

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr166406921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2014.06.27. 20:05:45

A fő oka pedig az, hogy az orvostudomány ma is a kőkorszaki szinten áll. Méghozzá azért, mert jobb üzlet eladni egy olyan gyógyszert amit minden nap kell szedni, mint egy olyat amit egyszer beveszel és meggyógyítja a betegséget.

ecch 2014.06.27. 21:31:08

Én már nem mondok erre a cikkre se semmit...

trolltartó 2014.06.28. 03:57:23

@midnight coder: rég tudom, hogy sötét vagy, de hogy ennyire... tizenöt évvel ezelőtt a Dél-Pesti kórház is részt vett egy (csak hogy adjam alád a lovat :DDD) izraeli céggel/kórházzal közös gyógyszerkísérletben. Egy olyan szerrel próbálkoztak, ami megállította volna az I.-es tip. diabéteszben szenvedőknél az inzulintermelő sejtek pusztulását. Amennyire értettem, ezt nem egy életen át kellett volna használni. Hogy mi lett vele, azt nem tudom, azóta nem hallottam róla.

trolltartó 2014.06.28. 03:59:39

Egy dolgot nem értek: mindennek mi köze a blog témájához?

barkaba 2014.06.28. 05:35:37

Én lefogytam, százötről kilencvenre. Gyakorlatilag rendben van a cukrom, húsz év után ismét.

Akaraterő és fegyelem! Persze ez csak a kettesre vonatkozik,.

trolltartó 2014.06.28. 06:00:02

@barkaba: mennyi idő alatt fogytál és mióta van rendben (?) a cukrod?
Ha mostanában történt, akkor várj, mielőtt korán örülsz! Szomorú tapasztalat :(
Én 115-ről fogytam 100-ra tizenöt év után. Pár hónapig azt hittem, minden rendbejött, most megint romlanak az értékeim. Persze ebben az is benne volt, hogy a csodás kis cukormérőm átlagosan 1mmol/l-rel kevesebbet mért az esetek nagy részében (~75%) a valódi értéknél.

midnight coder 2014.06.28. 06:27:12

@trolltartó: Lehet, hogy működött... Szerintem te vagy picit naiv. A gyógyszerkutatásban óriási pénzek mozognak, és profitorientált multik kezében van. Márpedig egy ilyen céget egy dolog érdekel: a profit. És nem azért mert a gonosz cionisták el akarják pusztítani az emberiséget, hanem egyszerűen ilyen a felépítése. Ezért hülyeség az is amikor Pl. egy-egy multit próbálnak jónak vagy gonosznak beállítani. Nincs ilyen. Nincs jó multi, nincs gonosz multi: profitorientált multi van. Azt fogja gyártani, fejleszteni, ami a legjövedelmezőbb.

Asszem 2014.06.28. 20:16:19

@midnight coder: nem vagyok orvos, de azért szerintem annál azért bonyolultabb ez a betegség, hogy csak vedd be ezt a gyógyszert és örökre meggyógyulsz, én inkább azt gondolom, hogy nem tart még itt a tudomány.

a gyógyszercégek óriási pénzt ölnek a kutatásba ez igaz, de ha nem ezt tennék, akkor maradna a homeopátia és a népi bölcsesség.

szerintem olyan 20-30 év múlva juthatunk el arra a szintre, hogy olyan önmagukat replikáló nanorobotokat tudunk építeni, amelyek az adott szervezetbe bekerülve, annak működését megismerve és ahhoz csatlakozva tudják megváltoztatni a sejtműködéseket és "megszerelni" a hasnyálmirigyet.


süti beállítások módosítása