HTML

Lájkolj minket

Ropogtatja az ízületeit? Ne tegye!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2016.11.05. 08:47

Mindannyiunknak jól esik nyújtózkodni, néha kicsit kiropogtatni végtagjainkat, gerincünket. Gerincünk, ízületeink recsegése azonban sokszor igen bizarr mértékig fokozódik. Ráadásul van, aki kifejezetten élvezi ropogtatni a nyakát, vállát, ujjait. De vajon ártunk vagy használunk ezzel?

gerinces-izuletek-ropogtatasa.jpg

Mozgás során előfordul, hogy éles kattanást, tompa roppanásokat hall? Jól esik néha kicsit kiropogtatni a végtagjait, gerincét, a környezetében levők viszont elborzadnak a hangok hallatán, és azt mondják, hogy ezzel csak árt az ízületeinek? Vajon mit árulnak el ízületeink állapotáról ezek a hangok?

Az orvostudomány már régóta kutatja, hogy milyen hatással van a szándékolt ropogtatás ízületeink, porcaink minőségére.

Nagy a baj vagy természetes jelenség?

Ha a hangok nem rendszeresen fordulnak elő, és nem járnak fájdalommal, akkor ártalmatlannak tekinthetjük őket. Aggodalomra tehát nem adnak okot, sokszor mégis jelentősen befolyásolhatják az életminőséget. Az állandóan roppanó nyak vagy járás közben kattanó boka vagy csípőízület, fájdalom jelenléte nélkül is nagyon zavaró lehet.

Mitől kattognak az ízületek?

A kattogás, ropogás megjelenhet az egészséges és a szomatikus diszfunkcióval rendelkező ízületeknél is. A térd és a váll ízület szokta a legtöbb panaszt elszenvedni. A jelenség kialakulásának feltételezett okai:

1. Kavitáció

Fizikai jelenség, amely akkor következik be, ha egy anyag folyadék fázisból hirtelen gáz fázisba megy át a nyomás esése következtében. Az egymásnak csattanó folyadékfelületek erős akusztikus lökéshullámot keltenek, ami egyrészt erős zajjal, rezgéssel, másrészt a környező szilárd testek eróziójával jár.

2. Szalagok hirtelen megnyúlása

Ennek oka lehet valamilyen baleset, sérülés, hirtelen megerőltetés. Ezek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy sportolás vagy nagyobb fizikai igénybevétel előtt bemelegítsünk.

3. Krepitáció

A krepitáció hasonló hang, mint a hó ropogás. Ezt leggyakrabban a térdízület esetén tapasztaljuk. A krepitációt el kell különíteni a többi hang jelenségtől, mert ilyenkor az adott ízület artrózisa vagyis kopása áll a háttérben. A többi hangjelenség teljesen egészséges ízületben is létrejöhet.

4. Porckopás

Az ízületek a csontvégek találkozásánál alakulnak ki, melyeket porcréteg borít. A porcréteg közt vékony ízületi rés található, benne ízületi folyadékkal, mely hozzájárul a csontok egymáson való fájdalommentes, zavartalan csúszásához. Az idő előrehaladtával, illetve sérülések, fizikai munka, különböző betegségek (pl. endokrin problémák) miatt ez a porcréteg elvékonyodik a porcképzés-és pusztulás egyensúlyának felborulása miatt. Ez sokszor recsegő, ropogó hanggal jár, különösképp a térd és a váll esetében.

Mely ízületeink ropognak leginkább?

A tapasztalat azt mutatja, hogy a kor előrehaladtával egyre gyakoribb a nyaki gerinc mozgatása közben hallható kattogó vagy pattanó hang. Ez mindaddig, amíg fájdalommal nem jár, általában nem szorul fizioterápiás beavatkozásra. Gyakran tapasztalni azonban, hogy az ízületi kattogás a nyaki gerinc mozgásbeszűkülésével jár. A mozgás beszűkülésnek több oka lehet, hátterében sokszor az ülő és a mozgásszegény életmód áll.

A lumbális gerinc kattogása leggyakrabban forgó mozgás közben jelentkezik és ritkább, mint a nyaki gerinc esetén. A tapasztalat azt mutatja, hogy a törzsizomzat erősítésével a kattanás ritkábban jelentkezik. Ha azonban a hangokat már mozgáskorlátozottság is kíséri, ízületeink már nem mozognak úgy, mint régebben, mindenképp keressünk fel szakembert. Az ilyen jellegű ízületi diszfunkció fizioterápiás eljárások segítségével jó eséllyel javítható.

Ártalmas-e az ízületek ropogtatása?

Felmerül ezek után a kérdés, hogy mivel jár egy „ízület kiropogtatása”. A betegek gyakran arról számolnak be, hogy jóleső érzés tölti el őket miután „kiropogatták” a gerincük valamely szakaszát vagy ízületét. A keletkező hang hátterében a kavitáció jelenségét feltételezik. Ez a jelenség létrejöhet egészséges és károsodott ízület esetén is.

Egyelőre nem tisztázott, hogy az ízületek rendszeres ropogtatása ártalmas-e az ízületre vagy sem. Egy friss kutatásban olyan betegeket vizsgáltak, akik rendszeresen kiropogtatták az ujjaikat. A vizsgálatba bevont egyének kezeiről készült röntgen képeken a rendszeresen „kiropogtatott” ízületek destrukcióját látták. Ez alapján az ízület potenciális károsodását elkerülendő nem ajánljuk az ízületek rendszeres ropogtatását.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

6 komment · 1 trackback

Címkék: tények érdekességek ízületi kopás ízüle ízületi ropogás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1011924715

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Zsidó Istent imádsz? 2016.11.06. 12:49:12

"Isten" nevét ki ne mondd, mert még kiderül, hogy egy zsidó istent imádsz! Ja és ez tagadásnál is igaz. Isten = 1. emberek által teremtett fő mítoszlények 2. egy kényszerképzet Brian élete(HUN)- Kövezés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stonefree 2016.11.05. 21:59:04

Teljesen egészséges. A kor előrehaladtával az normomobilitást jelzi. Inkább akkor van gond ha nem ropog. De ez sem mindenkinél. Függ az ízület állapotától is.
Dok modern kutatás mellette szól.. nem is értem. Talán egy linket megérdemelt volna a fent említett vizsgálat.

Gyűrött Papír 2016.11.06. 00:20:04

@Translator +X+: Én is ezt akartam belinkelni. :)

lutria 2016.11.06. 01:07:20

Na,most akkor mi a helyzet,mindkét lehetőséget ugyanúgy meg lehet indokolni orvosilag...
A végére oda kellene írni hogy térjünk vissza a kérdésre 100 év múlva (addig vizsgálgathatják a ropogtatókat)hátha addigra többet tud majd az orvostudomány..

2016.11.06. 02:06:36

Ha nem ropogtatod, hanem magától kattog, az szerintem nagyobb baj. A jobb vállammal van ilyen bajom, enyhe gerincferdülés és a sok edzés miatt ropog szerintem. Nem szándékosan ropogtatom.

sorbacsillag 2016.11.06. 16:29:04

kukuricát köll ropogtatni

mind a desznyó


süti beállítások módosítása