HTML

Lájkolj minket

Hogyan válasszunk sportágat?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2019.06.21. 11:32

Ma már nagyon sok helyen a világon komplex felmérések alapján választanak sportágat, ezáltal már fiatalkorban specializálódnak és célirányosan, tudatosan hoznak döntést. A sportágválasztási felmérések célja, hogy a fiatal sportolóknak (és szülőknek) iránymutatást adjon, hogy a gyerek/sportoló biológiai és mentális képességei mely sportágak űzésére teszik őt a leginkább alkalmassá, mely sportágakhoz van meg benne a biológiai potenciál a sikerességre. Mik lehetnek ezek, illetve miket kell figyelembe venni?

action-action-energy-active-2402944.jpg

Milyen testalkat típusokat különböztetnek meg?

A testalkat típusok tekintetében már fiatalon is igen nagy eltérések, különbözőségek tapasztalhatóak, amelyek jelentős hatással vannak, lehetnek a későbbi sportági sikeresség tekintetében, tehát azonosítása, s az ez alapján történő edzésmódszerek megválasztása komoly tényező a jövőbeni sikeresség felé.

A testalkatok tekintetében 3 típust különböztethetünk meg:

  • Endomorf típus (piknikus alkat): elhízásra való hajlam

Javasolt sportág lehet: súlyemelés, atlétika dobószámok

  • Mezomorf típus (atletikus alkat): erős izomzat, sportos felépítés

Javasolt sportág lehet: labdajátékok, rövid futószámok

  • Ektomorf típus (vékony alkat): relatív soványság

Javasolt sportág lehet: hosszútávfutás, atlétika ugró számok, triatlon, öttusa, hosszú távú úszó számok

 A sportágválasztás szempontjából kiemelt faktor az izomzat vizsgálata

Alapvetően 3 típust különböztetünk meg itt is:

  • Simaizom
  • Szívizom
  • Harántcsíkolt izom/vázizom

Amit talán a legfontosabb tudnunk, hogy a harántcsíkolt izmokon belül 2 rosttípust különböztetünk meg:

  • gyors (fehér) és
  • lassú (vörös) rostok.

 Azonban (!):

  • az izmok állhatnak csak fehér típusból,
  • vagy csak vörös típusból,
  • vagy ezek keverékéből vegyes rosttípusként.

Fontos, hogy a sportoló megfelelő edzéssel növelheti az izomtömegét, csökkentheti a testzsír százalékát, de a genetikai adottságait, mint például az izomrostok arányát nem tudja megváltoztatni. Tehát aki sprinter (döntően fehér rosttípussal rendelkezik), abból nem lesz később hosszútávfutó és ugyan ez fordítva is igaz, hogy aki maratont fut (döntően vörös rosttípussal rendelkezik), abból sem lesz sprinter.

Egyéni vagy csapatsport?

Az, hogy valaki egyéni vagy csapat sportágat választ, szintén nagyon komplex és több szempontú döntés kérdése. Vannak gyerekek, sportolók, akik nagyon jól tűrik és bírják a monotonitást (például úszás és futás), illetve ezen egyéni sportágakban az ember csak és kizárólag magáért vállal felelősséget. Sokak ebben lelik örömüket és motivációjukat is. Ezzel szemben csapatsportágaknál, kialakul a társas kohézió, csapategység, az egymásért való felelősségvállalás érzése.

Nem vagyunk egyformák, sem a motivációinkat tekintve, sem a fizikai és genetikai adottságainak alapján sem. Különben minden verseny döntetlen lenne... S bár nagyon sokunkból végül nem lesz élsportoló vagy éppen olimpiai bajnok, de ha az út elején jól és tudatosan döntünk, akkor ki tudja?!

 Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: sport izomzat testalkat csapatsport sportág sportágválasztás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1914905120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása