HTML

Lájkolj minket

5 érv a bemelegítés mellett

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.01.12. 06:24

Edzés, sport, sőt még játékos aktivitás, például a gyerekekkel való focizás előtt sem maradhat el a megfelelő bemelegítés. Megéri erre fordítani néhány percet, mivel hatékonyabb, élvezetesebb és biztonságosabb is lesz utána a mozgásunk.

Természetes, hogy téli nagy hidegben óvatosan indítjuk be a gépkocsinkat, indulás előtt egy rövid időt szánunk a bemelegítésre is, és nem erőltetjük, hogy a dermedt motor rögtön a legnagyobb fordulatszámon dolgozzon. Miért ne tennénk így mozgásszerveinkkel is? Ha jól van felépítve a bemelegítés, akkor a test egésze és az adott mozgásformában részt vevő izmok is felkészülnek a rájuk váró terhelésre. Mozgás után ne maradjon el a levezető nyújtás sem. Betegség vagy más okból tartósan passzívabb időszak után, illetve téli hidegben fordítsunk több gondot a bemelegítésre, hogy a merevebb izmok bemelegedjenek, elérjék a kellő rugalmasságot. Néhány érvet gyűjtöttünk össze a bemelegítés fontossága mellett.

gerinces_1_bemelegites_1.jpg

1. A bemelegítés felkészít az aktivitásra

A nyugalmi állapotból, a lassúbb, komótosabb tevékenységből a mozgásszerveink nem azonnal állnak át egy intenzívebb mozgásformára, szükségük van egy kis átmenetre. Erre szolgál a bemelegítés. Figyeljünk külön az adott mozgásforma által leginkább igénybe vett testrészünkre, és természetesen minél megterhelőbb mozgást tervezünk, annál gondosabban kell a bemelegítő gyakorlatokat összeállítani, elvégezni. Futás vagy egy lendületes edzőtermi program előtt alaposabb bemelegítésre van szükség, mint pédául nordic walkinggal történő gyaloglás előtt.

2. Javítja szerveink vérellátását, serkenti a keringést

A bemelegítés növeli a szervezet oxigénellátottságát, serkenti a keringést, emeli a pulzusszámot, kitágítja a hajszálereket, emeli az izmok hőmérsékletét, ezzel rugalmasabbá teszi azokat.

3. Kenőanyagot juttat az ízületekbe

A bemelegítés nemcsak az izmoknak, hanem az ízületeknek is jót tesz, mivel hozzájárul az ízületi porcok felszínének síkosságát és akadálytalan elmozdulását biztosító ízületi folyadék termelődéséhez, elterítéséhez.

gerinces_1_bemelegites_2.jpg

4. A bemelegítés segít elkerülni a sportsérüléseket

Az izomhőmérséklet emelésével az izmok rugalmasabbá válnak, így csökken az esetleges izomsérülések veszélye is. A rideg, merev izmok ugyanis egy rossz mozdulat vagy túlterhelés következtében meghúzódhatnak, rándulhatnak, esetleg szakadás is bekövetkezhet.

5. Lelkileg is ráhangol az örömteli, hatékony mozgásra

A bemelegítéssel nemcsak a testünket, hanem a lelkünket, tudatunkat is felkészítjük a mozgással járó megterhelésre. Az aktivitás fokozatos növelése növeli a teljesítőképességet, kitartást, ellenben a bemelegítés elmaradása fáradékonyabbá tesz. A ránk váró terhelés tudatos végiggondolása, a kihívás felmérése is segíti a ráhangolódást.

A cikk a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosának közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: sport bemelegítés mozgás porc izomzat ízület

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr6418024378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása