HTML

Lájkolj minket

Sportmasszázs: gyógyít és fokozza a teljesítményt

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.11.30. 08:57

A sportmasszázs fontos kiegészítője az edzéseknek, mert regenerál, fokozza a teljesítményt és javít a lelkiállapoton is.

Manapság elképzelhetetlen, hogy egy profi sportoló az edzései mellé ne iktassa be a rendszeres sportmasszázst is. Ez azonban nemcsak azoknak lehet hasznos, akik versenyszerűen sportolnak, hanem azoknak is, akik hetente két-három alkalommal egészségmegőrzés, alakformálás céljával végeznek valamilyen mozgást.

A sportmasszázs alapjai lényegében megegyeznek a többi, „hagyományos” masszázséval, a különbség inkább abban rejlik, hogy az erre speciálisan képzett masszőrök (vagy ahogy régebben hívták őket a versenysportban, a gyúrók) erőteljesebben, mélyebben nyúlnak az izmokhoz. Mélyen akarják ugyanis stimulálni az izomszövetet, hogy lebontsák a tapadásokat, tompítsák a hegszöveteket. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a sportmasszázsnak sem szabad jelentős mértékben fájnia, nem az mutatja a masszázs hasznát, ha utána a sportoló teste kék-zöld, és lépni sem tud a fájdalomtól.

2023_11_30_sportmasszazs_kep1.jpg

Verseny előtt, közben és után

A profi sportban verseny vagy edzés előtt, közben és után is végezhetnek masszázst, ezeknek azonban teljesen más funkciójuk van. Verseny előtt a masszázs lehet a bemelegítés része, az izmok, ízületek előkészítése a megmérettetésre. Verseny vagy edzés közben a kisebb sérüléseket kezelik vele, míg utána lazító, regeneráló célokat szolgál.

A sportmasszázs ugyanis képes a fáradt, merev izmok fájdalmát, kimerültségét enyhíteni. Emellett alkalmas arra is, hogy ha valamilyen kisebb sérülés érte a sportolót, gyorsítja a gyógyulást, csökkenti az izmok duzzanatait, az izomlázat, izomfeszültséget. Ha komolyabb, esetleg műtéti beavatkozást igénylő sérülésről van szó, akkor a masszázs a gyógytornával együtt lehet a felépülési folyamat része.

Testi és lelki megújulás

A sportmasszázs azért is nélkülözhetetlen a rendszeres sportolásnál, mert képes csökkenteni az esetleges sérülések kockázatát. Ha ugyanis az izmok és az ízületek rugalmasabbak, mozgékonyabbak, nincsenek letapadva, akkor kisebb eséllyel szenvednek sérüléseket. A sportmasszázs javíthatja a vérkeringést, a segítségével több oxigén és tápanyag juttatható az izmokhoz. Ezáltal a rendszeres alkalmazása képes fokozni a sportteljesítményt.

2023_11_30_sportmasszazs_kep2.jpg

A felsoroltak mellett a masszázsnak van mentális előnye is. A megfelelő körülmények között végzett masszázs ugyanis nemcsak a testnek, hanem a léleknek is megnyugtató lehet, csökkenti a stresszt, a szorongást, enyhíti a sportolókra nehezedő nyomást. Éppen ezért a rendszeres sportmasszázs a fizikai mellett a mentális rekreációban is jelentős szerepet kaphat.

A cikk a Budai Egészségközpont gyógymasszőreinek közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: sport masszázs teljesítmény sportmasszázs

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr6718270489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása