HTML

Lájkolj minket

Mitől fájhat a nyakunk?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.02.23. 06:45

Számos ok vezethet nyakfájdalomhoz a fizikai sérüléseken, betegségeken kívül is, köztük a rossz testtartás, a sok ülő tevékenység, a tartós stressz, a túlzott monitorhasználat… Nézzük a kiváltó okok közül a leggyakoribbakat!

gerinces_1_nyakfajdalom_1.jpg

A nyaknál jelentkező fájdalom, izommerevség, netán mozgáskorlátozottság igen gyakori panasz. Kialakulhat hirtelen, baleset, rossz mozdulat kapcsán, és lassan, valamilyen állandó hatás okozta krónikus elváltozás során.

Gerincsérülés is okozhatja

A fej tartásáról, mozgathatóságáról, a fej és a felsőtest összekötéséről gondoskodó hét nyaki csigolya a gerinc különösen sérülékeny része. Ha valamelyik nyakcsigolya elmozdul, netán a csigolyákat összekötő csigolyaív megszakad (spondylolysis alakul ki), akkor a csigolya előre csúszik az alatta lévőhöz képest, az idegekre nyomást gyakorolva fájdalmat vált ki, és több más tünetet is okozhat, nyakmerevség, migrénes fejfájás, ritkábban nehézlégzés, látászavar, végtag-zsibbadás jelentkezhet. Nyaki gerincsérv (a csigolyák közti porckorong kitüremkedése) is okozhat tüneteket. Nyaki fájdalmat okozhat a gerinc sérülése, a csigolya törése, a nyaki gerincszakaszt támasztó szalagok, izmok megerőltetése, túlfeszülése és a porckorongok meszesedése, kopása is. Autóbaleseteknél az egyik legsúlyosabb sérülés az ún. ostorcsapás-szindróma, a gerinc hirtelen előre, hátra vagy oldalra rándulása miatti nyaki trauma. A nyakfájdalom csak ritkán ered a csontok sérüléséből (csigolya vagy kulcscsont töréséből), sokkal gyakoribb, hogy ízületek, izmok vagy idegek okozzák. Ha a gerinc melletti idegeket valami irritálja, esetleg egy ideg becsípődik vagy begyullad, idegfájdalmat vált ki, amit égető érzés, zsibbadás, izomgyengeség is kísérhet.

Tartáshiba is lehet a háttérben

A rossz testtartás megváltoztatja a test súlypontját, a gerinc görbületeit és az izmok egyensúlyát. A hosszas ülőmunka, különösen, ha nem megfelelő testtartásban, görnyedt vállal végzi valaki, szintén kiválthatja a nyaki izmok merevségét, fájdalmát. Tartós ülő munkavégzésnél a deréktáji gerincgörbület kiegyenesedik, a felsőtest és vele a nyak előre dől, amit az izmok munkájával kell ellensúlyozni. Ha ráadásul a monitor nem jól van beállítva, akkor a képernyő nézéséhez a nyakat előre kell nyújtani, feszíteni, ami ugyancsak a nyakizmok fájdalmához vezet. A tartós stressz miatti „védekező testtartás”, hajlott felsőtest szintén vezethet a nyaki izmok túlfeszüléséhez és nyaki fájdalmakhoz. Az sem ritka, hogy valaki azért szenved nyakmerevségtől, fájdalomtól, mert hosszasan egyoldalú hideghatás, huzat éri. Előfordulhat, hogy reggel ébredéskor fájós, merev a nyaka, mert „elfeküdte”. Kényelmetlen fekhely, túl merev vagy éppen süppedősen puha párna is okozhat nyakfájdalmat. Izomgörcsök is kiválthatnak izomfájdalmat és merevséget. Nyakfájás az okostelefonok használata miatt is kialakulhat, mert legtöbbször jellegzetes testtartásban, lehajtott fejjel szoktunk videochatelni, illetve az okostelefon egyéb funkcióit használni.

gerinces_2_nyakfajdalom_2.jpg

Betegségek okozta nyakfájdalom

Olykor nem mozgásszervi bajok, hanem egyéb betegségek, gócok, távolabbi szervekben lévő elváltozások miatt alakul ki nyakfájdalom. Például a gyulladások, reumás betegségek, csontritkulás okozta problémák, sőt még szívbetegségek is kiválthatják, így például az infarktus, szívroham, a nyelőcső-elváltozások okozta fájdalom is kisugározhat a nyaki területre.

Vannak olyan fertőző betegségek is, amelyek nyaki fájdalmat okoznak, így például a megfázás, az influenza miatt megduzzadhatnak a nyaki nyirokmirigyek, illetve a merev tarkó és nyak a fertőző agyhártyagyulladás egyik tünete is lehet.

Diagnózis, kezelés

Orvoshoz akkor ajánlatos fordulni, ha a fájdalom rendszeresen visszatér vagy hónapokig elhúzódik, ha a fájdalom hátterében sérülés vagy betegség gyanítható, és akkor is, ha a nyakfájdalom egyéb tünetekkel is jár: szédüléssel, zsibbadással, érzéskieséssel, mozgáskorlátozottsággal. Első lépésként a kiváltó okot kell megkeresni, ebben a beteg kikérdezése, általános és képalkotó vizsgálatok segíthetnek. A terápiában általában a fizikoterápia, például a merev, görcsös izmokat ellazító gyógymasszázs és az izmokat erősítő, a gerincszakaszt stabilizáló, az egyéb mozgásszervi gondokat kezelő gyógytorna kaphat nagy szerepet. Izomlazító, fájdalomcsökkentő készítmények enyhíthetik a panaszokat. Ha a nyakfájdalom hátterében a gerinc sérülése, degenerációja, sérve van, műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Négy tipp a nyakfájás megelőzéséhez

  • Ügyelni kell az alvás körülményeire! A nyak számára a hason fekvés a leginkább megerőltető, de a többi testhelyzetben is megfelelő párnát kell választani: ne legyen túl magas, túl kemény, de túl süppedő sem.
  • Ülő munkavégzés, monitor előtti munka esetén fontos, hogy ergonomikusan megfelelően legyen beállítva a monitor magassága, a billentyűzet helyzete, hogy ne kelljen folyamatosan lehajtott fejjel, a nyakat merev helyzetbe kényszerítve dolgozni.
  • Munka közben legalább óránként fel kell állni pár perces pihenőre, ebbe a nyújtózás, a végtagok átmozgatása, szemtorna mellett egy kis fejkörzés is belefér.
  • Az okostelefon, a videochat használatakor jobb a készüléket magunk elé, szemmagasságban tartani, ha csak lehet, ne hosszan lehajtott fejjel használjuk.

A cikk a Budai Egészségközpont gerincgyógyászának közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: nyak nyakfájás nyakfájdalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr4618056270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása