HTML

Lájkolj minket

Telefonok, tabletek és nyakfájás, vagyis a tech neck

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2022.05.12. 06:33

Mi az összefüggés a modern technológia és a nyaki gerincproblémák között, hogyan előzzük meg a tech neck kialakulását?

Bár a modern életforma gyorssá, egyszerűvé és kényelmessé teszi az életünket, számos egészségrontó hatással is bír. Laptopok, tabletek, okostelefonok segítségével bárhol és bármikor kapcsolatba tudunk lépni barátainkkal, családunkkal vagy munkatársainkkal, akár utazás közben is böngészhetjük a netet, olvashatjuk kedvenc online újságunkat, illetve bármilyen más applikáció, program szórakoztathat bennünket. Azonban hosszú távon komoly árat fizethetünk a kényelemért és gyorsaságért, ugyanis gerincünk, nyakunk egészsége bánhatja, hogy ennyi időt töltünk képernyők előtt.

gerinces_techneck1.jpg

Mi az a tech neck?

Az angolul tech neck-nek nevezett jelenség tünetei a nyak, a váll és a hát felső részénél jelentkező fájdalom, merevség és csökkent mozgathatóság. A panaszok hátterében a helytelen tartás áll, ami a testünk számára igen megterhelő, bár ezt nem vesszük észre addig, amíg nem jelenik meg valamilyen probléma. Sajnos a tech neck úgy válhatott önálló fogalommá, hogy a nyaki régió reumatológiai, ortopédiai panaszai egyre gyakrabban következnek be a modern technológia, az okoseszközök nagymértékű használata miatt. Fejünk súlya körülbelül 6 kg, de amikor előre döntjük, nyakunkat meghajlítjuk, nagyjából 20-23 kilogrammnyi súlynak megfelelő nyomást helyezünk gerincünkre. Beláthatjuk, hogy ez egy igen komoly terhelést jelent pár percen keresztül is, de amikor beletemetkezünk a telefonunkba, akár órákig is ilyen pozícióban tarthatjuk fejünket. 20-30 perc után az érintett testrész már merevvé válik, nyakunk tartószövetei veszítenek rugalmasságukból, a szalagok, az ízületek és a porckorongok túlterhelődnek. Ennek következtében, koncentrációzavar, fejfájás jelentkezhet, hosszú távon pedig a gerinc területén degeneratív folyamatok indulnak el.

Milyen korosztály betegsége lehet a tech neck?

A gerincproblémákról és ízületi betegségekről hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a közép- és időskorúakat veszélyezteti leginkább, azonban egyre gyakoribb, hogy 20 éves kor alatt is megjelennek ezek a panaszok. Az okoseszközök miatt egyre gyakoribb, hogy mozgáshiányos életmódot folytat egy kamasz, és az egészségtelen testtartás ugyanolyan mechanikai terhet ró egy fiatalkorú személy nyakára, illetve gerincére.

A tech neck megelőzése és kezelése

A tech neck esetében is igaz, hogy a legjobb kezelés a megelőzés. Ha már kialakult a fájdalom segíthetnek nyaki tornagyakorlatok, de érdemes napi szinten átmozgatni a gerincünknek ezt a szakaszát akkor is, ha fájdalmat, merevséget még nem tapasztalunk, de tisztában vagyunk vele, hogy sokat görnyesztjük fejünket telefonunk, monitorunk fölött. Figyeljünk az ergonomikus testtartásra és körülményekre! Nagyon sokat számít az, hogy milyen széken ülünk, milyen magasságban van a karunk a vállunk. Fejünket tartsuk egyenesen, vállunkat ne hagyjuk előrebukni, hanem a lapockák zárt, hátrahúzott, de leengedett állásban legyenek. Figyeljünk oda, hogy mennyi időt töltünk a telefonunkkal vagy a számítógép előtt, tartsunk gyakran szünetet, ilyenkor a gyógytorna feladatok közül is elvégezhetünk pár egyszerűbbet. Ezen túl a fizikai aktivitás segíti az izmok, ízületek fittségének megőrzését, valamint a fölösleges extra kilóktól is segíthet megszabadulni, ami szintén rizikófaktor a tech neck kialakulásában. Érdemes stresszkezelési technikákat megtanulni, illetve csökkenteni a stressz szintjét, mivel ilyenkor nem csak lelkileg vagyunk feszültek, hanem ez megjelenik tartásunkon is és növeli az egészségügyi problémák kialakulásának esélyét.

gerinces_techneck2.jpg

Nyakfájás és sport

A testmozgás fontos a gerincproblémák megelőzésében, de oda kell figyelni a megfelelő technikára és kivitelezésre annak érdekében, hogy ne rontsunk a nyaki terület állapotán. Ugyanúgy, ahogy derékfájás esetén sem szabad hajlított háttal nehezet emelni, nyakunkat sem szabad megerőltetni. A váll izmait sem szabad túlterhelni, mivel ezek közül is többnek a nyak területén van a tapadási felszíne. Figyelni kell arra, hogy edzés során az állunkat ne toljuk előre, miközben a vállaink is előre esnek, mivel ilyenkor a nyak és a környező izmok megfeszülnek. Általánosan elmondható, hogy a fejünket nem jó előre vagy hátra tolni, törekedni kell arra, hogy egyenesen tartsuk. Figyeljünk, hogy ne féloldalasan használjuk a nyak izmait (például táska cipelése az egyik vállon, vagy gyorsúszás közben mindig ugyanazon az oldalon venni a levegőt), mert ilyenkor az egyik oldalon megerősödnek az izmok, míg az ellentétes oldalon megrövidülhetnek. Ehelyett az állunkat húzzuk be egy semleges pozícióba, ne nyújtózzon a nyak. A tünetek fennállásának idején semmiképp ne vegyünk részt kontakt sportokban (pl.: kosárlabda, vízilabda, kézilabda, futball, küzdősportok, jéghoki, lacrosse stb.).

A cikk a Budai Egészségközpont reumatológus szakorvosának közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: gerinc nyak nyakfájás tech neck

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1517829679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.05.12. 08:15:10

Az az összefüggés, hogy a bútortervezők le vannak maradva négy évtizedet.


süti beállítások módosítása