HTML

Lájkolj minket

10 tanács a gerinc egészségének megőrzéséhez

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.03.09. 06:01

A gerinc testünk támasza, gondoskodik az egyenes testtartásról, a kiegyensúlyozott mozgásról, védőburkot biztosít az idegrendszer fő vezetékének, a gerincvelőnek. Bármilyen elváltozása, betegsége jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okoz leggyakrabban gerincproblémákat, és hogyan kerülhetjük el ezeket?

10_tanacs_a_gerinc_egeszsegenek_megorzesehez_1.jpg

A gerincproblémák igen gyakoriak, és számuk az életkor előre haladtával szaporodik: a huszonéveseknek még csak negyede érintett, negyven év felett már kétharmada észlel panaszokat, a hatvanas éveikben járók pedig szinte teljes számban találkoztak már valamilyen gerincbántalommal. Ezek hátterében állhat sérülés, túlterhelés, rossz testtartás, a kevés mozgás, inaktivitás, tartós ülő munka és bizonyos betegségek is. Legtöbbször a porckorongok degenerációja miatt alakul ki nyak-, hát- és derékfájdalom. Minden gerincprobléma súlyosan ronthatja az életminőséget, a tartós fájdalom és az esetleges mozgáskorlátozottság miatt pedig egyéb, pszichés panaszok is kialakulhatnak, például alvászavarok, levertség, depresszió. Tíz tanácsot gyűjtöttünk össze az egészséges gerinc megőrzéséhez.

1. Nyújtsa és erősítse a hátat!

A testmozgás és a fizikai aktivitás jót tesz az egészségnek, de ezeknek a tevékenységeknek csak kis része szolgálja célzottan a hát megerősítését és kondicionálását. Ezért azoknak, akik rendszeres testmozgást végeznek, speciálisan a nyak, a hát, és az ágyéki gerincszakasz védelmét is szem előtt kell tartaniuk a gerincet támasztó izmok nyújtásával és erősítésével. Azok számára, akiknél már jelentkeztek gerincpanaszok, a legjobb módszer a gerinc egészségének javítására a rendszeres, és célzott gyógytorna, egyéni vagy speciális gerinctorna, nyújtó és lazító gyakorlatokkal.

2. Tartsa fenn az egészséges testsúlyt!

A túlsúly jelentősen megterheli a gerincet, ráadásul gyakran további betegségekhez vezethet, amelyek tovább ronthatják a gerinc állapotát.

10_tanacs_a_gerinc_egeszsegenek_megorzesehez_2.jpg

3. Ne dohányozzon!

A nikotin érösszehúzó hatású, így rontja a keringést, vele a gerinc oxigén- és tápanyagellátását is. A kialakuló érszűkület felgyorsíthatja a gyulladások és degeneratív folyamatok kialakulását.

4. Csökkentse a „gyulladást okozó” ételek fogyasztását!

Kerülje a gyulladást elősegítő ételeket, a túl zsíros, túl fűszeres ételeket, a vörös húsokat, a finomított szénhidrátokat, a feldolgozott, tartósított kényelmi ételeket. Helyette válasszon egészséges gyulladáscsökkentő ételeket, például rostokban gazdag, vitamindús, alacsony kalóriatartalmú, friss zöldségféléket, teljes kiőrlésű gabonakészítményeket, gyümölcsöket, zsírszegény húsféléket, halat.

5. Óvatosan emeljen!

Ha nagyobb súlyt kell megemelnie, ne előre hajolva tegye, hanem guggolásból: emelés közben tartsa egyenesen a hátát, hajlítsa be a térdét!

6. Maradjon mozgásban!

Nem tesz jót a gerinc rugalmasságának, ha hosszabb ideig ugyanabban a pozícióban marad. Ezért, ha hosszú ideig kell egy helyben ülnie a munkahelyén, tartson gyakran pár perces szünetet, amely alkalmat ad egy kis frissítő mozgásra, sétára, nyújtózkodásra.

7. Ha lehet, csökkentse az ülő munkát!

Sokaknál bevált az álló munkapult, de ülés közben is sokat segíthet a gerinc aktívan tartásában, ha ülőlabdán, vagy legalábbis felfújt gumipárnán ül. Ezek ugyanis állandó mikromozgásban tartják a gerincet, segítve a porcok felszínén az ízületi folyadék elterítését, a porcok „kenését”.

8. Próbálja ki a jógát!

A jóga nagyon jó hatással van a mozgásszervekre, erősíti és nyújtja az izmokat, ráadásul a legjobb stresszoldó technikák egyike, így segít elkerülni a nyaki és hátizmok stressz miatti görcsös merevségét.

9. Vízben könnyebb!

A gerincproblémák terápiájában sokat segít a víz. Az úszás is jótékony hatású, a víz felhajtó erejét is felhasználó, célzott vízterápia, a vízben végzett gyógytorna pedig különösen jót tehet a gerincbántalmak enyhítéséért.

10. Kérje ki orvos tanácsát!

Ajánlatos orvoshoz fordulni, ha a nyak-, hát-, vagy derékfájdalom, zsibbadás, egyéb panasz tartóssá válik, ha rendszeresen visszatér, ha egyre romlik, vagy ha nyugalomban is tartósan fennáll.

Az okok kivizsgálása után ortopéd, reumatológus - gerincgyógyász szakorvos, illetve fizikoterápiás szakember célzott terápiával segíthet a panaszokon.

A cikk a Budai Egészségközpont gerincgyógyászának közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás gyógytorna jóga mozgás tanácsok hát gerinc nyak nyújtás erősítés ülőmunka

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7118067534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása