Becsípődött a derekam! Becsípődött az ideg! Sokat hallani ezeket a szavakat a gerincbetegektől, de mi a becsípődés pontos eredete, hogyan keletkezik a fájdalom, mik a tünetek, és mit lehet tenni ellene? Ismerje meg az alapokat!

nyaki fájdalom_blog.jpg

 

(A linkre kattintva megtekintheti az eredeti angol nyelvű weboldal slideshow-ját alatta, amelyhez a magyar nyelvű magyarázatokat itt olvashatja!)

 

Mi is az ideg?

Az idegek, mint egy üzenetközvetítő kábelek szállítják a híreket (pl. érzéseket amikor valami megszúr), parancsokat (Mozgasd a lábujjad!) az agy és a test többi része között. A központi idegrendszert az agy és a gerincvelő alkotja, és van a perifériás idegrendszer, ahol a központi rendszerből leágaznak, és test szerte szétoszlanak az idegek.

 

Hogy néz ki egy ideg?

Talán a lenti kép segít a magyarázatban. Képzeljük el, hogy az ideg egy kerti csap tömlője (persze nem zöld). A tömlő (szigetelés), ami szállítja vizet (azaz az elektromos információkat), az ideg külső része. Belül van a víz esetünkben az idegben futó információ, amely folyamatosan megújulva áramlik. Ezt elképzelhetjük plasztikusabban a falban futó több eres elektromos kábelek keresztmetszetével, ahol az idegeket a fémvezető, a külső részt az egyre vastagodó szigetelés adja. Anatómiailag ez talán egy jobban hasonlít a valóságra.

tomlo_blog.jpg

 

Kezd az idegeimre menni!

Amikor egy ideg becsípődik, az üzenetek, azaz a tápláló folyadék nem folyik olyan jól (gondoljunk még mindig a kerti tömlőre). A becsípődött ideg elkezd „Fáj!”, vagy a romló kommunikáció miatt hibás üzeneteket küldeni az agyba, ami tovább problémákhoz vezethet, úgymint végtaggyengeség, bénulás, zsibbadás, bizsergés érzet.

 

Hogy tud az ideg becsípődni?

Az ideg a gerinccsatornából oldal irányba lép ki két csigolya közti lyukon keresztül. Ezen úton egy kiszakadt sérv, csontcsőr vagy egyéb degeneratív lágyrész szaporulat is becsípheti az ideget. A csontcsőrök és az ízületi elváltozások az idő múlásával, a gerinc degenerálódásával (öregedésével) együtt alakulnak ki. Ezek az elváltozások a gerinccsatornába benyomulva nyomják az ideget (pirossal a nyomást és a fájdalom keletkezését jelöltük).

 

Milyen érzésekkel jár a becsípődött ideg?

A becsípődött ideg általában fájdalommal jár. Ha egy ágyéki ideg becsípődik, akkor  a helyi fájdalom el kezd sugározni valamelyik (vagy mindkét) alsóvégtagba. Orvosi nyelven ezt nevezik isiásznak. ha ugyan ez a nyakon történik, akkor a fájdalom a karokba sugárzik. A fájdalom társulhat izomgörcsökkel, égő, bizsergő érzéssel zsibbadással, hideg és meleg érzettel.

 

 …és a fő kérdés, hogyan lehet gyógyítani?

A kérdésre a válasz két főbb részre osztható: Mit tehetünk magunkért otthon, és mit mond az orvos?

 

Öngyógyítás 1. rész: Hideg és meleg

A hideg és meleg csodákra képes a becsípődött idegekkel. A jég és a pl.: forró vizes palack 20-20 percenkénti felváltott helyi használata jót tesz az ideggyöknek. A lényeg, hogy sem a jeget, sem a meleget nem szabad közvetlenül a bőrre tenni, mert felületi fagyást, égést okozhatnak, célszerű vékony törülközőbe csavarni őket.

 

Öngyógyítás 2. rész: Masszázs

A becsípődött ideget körülvevő izmok is szűkíthetik az ideg férőhelyét, így a professzionális masszázs is, ami ellazítja az izmokat, oldja a szűkületet, megkönnyebbülést hozhat a fájdalom csökkentésében. Jó megoldás lehet a kézi masszírozó használata is.

 

Öngyógyítás 3. rész: A séta

Mi van, ha az idegbecsípődés derékfájással társul? Egy könnyed séta segíthet nemcsak fitten tartani magunkat, de a fájdalmat is enyhíti. Az orvosok régi beidegződése az „ágynyugalom” már a múlté. Az orvosok ma már a célzott gyakorlatok (pl.: gyógytorna) mellett a napi rutinban végzett mozgásokat és nyújtásokat is ajánlják.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a fenti öngyógyítás ellenére a fájdalom több napja fennáll, akkor érdemes az orvoshoz fordulni. Akkor is javasolt orvoshoz menni, ha hirtelen végtaggyengeség, esetleg bénulás, elmélyülő zsibbadás vagy érzészavar lép fel, továbbá, ha széklet, vagy vizelet, tartási vagy indítási zavarok lépnek fel.

 

Mik az orvos kezelési lehetőségei idegbecsípődés esetén?

Először az orvos a kivizsgálások során diagnosztizálja az idegbecsípődés okát, majd felállítja a terápiás tervet. A terápia része lehet a különböző fájdalomcsillapítók adása, gyógytorna, fizioterápia, szteroidos injekció adása és persze a sor végét a műtéti megoldás zárja. De nagyon fontos, hogy a terápia egyénre és betegségre szabott, így a beteg érdeke annak pontos követése.

 

A cikk ismertetője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.