HTML

Lájkolj minket

Mielográfia: gerincfestés CT-vizsgálattal

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.02.07. 08:02

A köznyelv a mielográfiát gerincfestésként ismeri. Lényege, hogy szerves jód tartalmú kontrasztanyagot juttatunk a gerincvízbe (liquorba). A liquor zárt térben helyezkedik el, a durazsák határolja. Az eljárással megállapítható, hogy képződött-e – bármely okból – benyomat, deformitás a durazsákon. Ez ugyanis a durazsákban lefutó idegelemek funkcióját hátrányosan befolyásolhatja, fájdalmak, sőt érzészavarok vagy éppen izomgyengülés forrása lehet.

gerinces_mielografia_blog.jpg

Hagyományos röntgenképek elölről és oldalról

Napjainkban nagy biztonsággal nyerhető hasonló információ CT (komputer tomográfia) és MRI (mágneses rezonancia vizsgálat) segítségével, így alkalmazása nagymértékben háttérbe szorul, különös tekintettel a velejáró kellemetlenségekre: utána feküdni kell néhány órán át, komoly fejfájások léphetnek fel, és bár igen ritkán, de allergiás reakció sem zárható ki. Vannak esetek azonban, amikor a felsorolt képalkotó vizsgálatok adta információ nem elégséges a diagnózis felállításához, például, ha a vizsgált gerincszakaszon nagyfokú a deformitás vagy korábbi műtét során fémanyagot ültettek be.

A mágnesezhető fém jelenléte kizárja az MRI alkalmazását és a CT-kép minősége is gyenge a zavaró jelek miatt. Sajnos a nem mágnesezhető fémanyag jelenléte is befolyásolja a kép minőségét - annál inkább, minél nagyobb mennyiségben került beültetésre. Ilyen esetekben a mielográfia értékes kiegészítő információhoz juttatja az orvost, kivált, ha CT vizsgálattal egybekötve végezzük el.

Hogyan történik a vizsgálat?

A mielográfia ülve vagy oldalfekvésben történik. Az orvos helyi érzéstelenítés után egy vékony tűt vezet a gerinccsatornába, két csigolya közé. A vékony tű segítségével először gerincvíz-vétel történik. Ezután az orvos kontrasztanyagot fecskendez a gerinccsatornába, végül különböző testhelyzetekben vagy hanyatt fekvő helyzetben CT-vizsgálat készül. Utóbbi vizsgálat előtt arra kérjük kedves Betegünket, hogy ágyában, anélkül, hogy felülne, forduljon hasra, egyik, majd másik oldalára, és ismét hanyatt, hogy a kontraszt anyag a gerincvízzel jól elkeveredhessen, ez esetben a CT-vel nyert kép több információt ad.

gerinces_mielografia2_blog.jpg

CT-vizsgálat képei elölről, haránt és oldalról

Milyen szövődmények fordulhatnak elő a vizsgálat kapcsán?

A mielográfia általában szövődmények nélküli beavatkozás, de egyéni érzékenységtől függően néha mégis előfordulhat fejfájás, szédülés, hányinger, hőemelkedés, derékfájdalom a beavatkozást követő órákban vagy napokban. Ezek a tünetek általában két napon belül beavatkozás nélkül gyógyulnak. Meg lehet akadályozni az ilyen panaszokat szigorú ágynyugalommal, lapos fekvéssel, és nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztásával (egyes esetekben infúziók adása válhat szükségessé) az első 24 órában. Ritkán előfordulhatnak allergiás reakciók, mint például bőrkiütés vagy viszketés.

Ez az eljárás nem végezhető el abban az esetben, ha az alkalmazott gyógyszerek valamelyikére Ön érzékeny. Ha olyan gyógyszert szed, amely a vér természetes alvadását gátolja –„vérhigító” – pl. Syncumar, Aspirin Protect, Plavix stb. Tekintettel arra, hogy az alkalmazott gyógyszerek befolyásolhatják a vércukorszintet és a vérnyomást, fokozott körültekintést igényelnek cukorbetegség és magas vérnyomás betegség esetén. Továbbá nem végezhető el a beavatkozás, ha Ön jódra allergiás, hiszen a beavatkozáshoz jódtartalmú anyagot használunk. Kérjük ezért, hogy amennyiben Önnek gyógyszerérzékenysége van, véralvadást befolyásoló gyógyszert szed vagy kezelt cukorbeteg, vérnyomásbeteg, ill. jódra érzékeny, erről feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát.

Mire kell figyelni?

Vizsgálat előtt (ha mást nem javasoltak):

  • Két órával a vizsgálat előtt már ne egyen!
  • Víz és tea fogyasztása lehetséges.
  • Tejet, alkoholt ne fogyasszon!
  • Ne dohányozzon!

 

Vizsgálat után:

  • Minimum 24 órán keresztül szigorúan tartsa be az ágynyugalmat, laposan fekve. Ezt a napot a kórházban kell töltenie!
  • Amennyiben bármilyen panasza jelentkezik (fejfájás, hányás, hőemelkedés), kérjük, azonnal jelezze kezelőorvosának!

Amit az Ön orvosának feltétlenül tudnia kell:

  • van-e allergiás megbetegedése?
  • van-e túlérzékenysége gyógyszerre, élelmiszerre, ragtapaszra, helyi érzéstelenítőre, jódra, esetleg kontrasztanyagra?
  • voltak Önnek valaha bénulásos tünetei?
  • szenved Ön vérzékenységben, szívbetegségben, fertőző betegségben (AIDS, hepatitisz), magas vérnyomásban, vesebetegségben, pajzsmirigy-túlműködésben, cukorbetegségben, esetleg epilepsziában?
  • szed Ön rendszeresen valamilyen gyógyszert?
  • volt korábban hasonló radiológiai vizsgálata? Ha igen, mikor és melyik testrészén?
  • lehetséges, hogy Ön állapotos?

 

Következő írásunkban a myelo-CT vizsgálattal kapcsolatos, a betegek körében felmerülő tévhiteket és félelmeket szeretnénk eloszlatni olvasóinkban.

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ és a Budai Egészségközpont munkatársa.

Szólj hozzá!

Címkék: műtét betegtájékoztatók

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr555802123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása