HTML

Lájkolj minket

A derékfájdalom, a kor, a nem és a testtömeg index összefüggése

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.03.18. 07:59

A Virginiai Gerinckutató Központ munkatársai érdekes kutatási eredményeket közöltek a kor, a nem, a BMI és a krónikus derékfájdalom degeneratív (kopásos) eredetű specifikus (diagnosztikus tesztekkel igazolt) fájdalomforrásai közötti összefüggésekről. A tanulmány célja az volt, hogy kiderítse e három leglényegesebb rizikófaktor együttes hatását a krónikus derékfájdalomra, és kapcsolatot találjon e változók kombinációi és a derékfájdalom strukturális etiológiája között.

gerinces_kor_nem_bmi_blog.jpg

A porckorong kopás igazoltan a krónikus derékfájdalom leggyakoribb forrása, amelyet a kisízületek és a keresztcsont- csípőlapát (sacroiliacalis SI ízület) közötti,- szintén degeneratív (kopásos) eredetű fájdalma követ.

153 beteget vizsgáltak, - 67% nő - akiknek 12 hónapnál régebb ideje állt fenn a krónikus derékfájdalmuk, és az átlagéletkoruk 54 év volt. Minden Páciens átesett provokációs ágyéki diszkográfiás vizsgálaton, kisízületi blokádon – a két beavatkozás részletes leírását lásd honlapunkon „ A betegtájékoztató” című főmenüben – és az SI ízülethez adott diagnosztikus fájdalomcsillapító-érzéstelenítő injekción (blokádon). Néhány vizsgált alany több diagnosztikus blokádot is kapott, amíg a krónikus derékfájdalom forrását megtalálták. Amint a derékfájdalom oka már az első teszt során igazolódott, további diagnosztikus injekció adására már nem került sor. A kisízületi és az SI blokád akkor volt pozitív, ha a beteg fájdalomindexe 75%-kal javult az injekció után.

A tanulmány eredményeként érdekes megfigyelések születtek, miszerint jelentős az összefüggés a nem, kor, BMI és a krónikus derékfájdalom strukturális okai között:

  • A korosodás elsősorban a fájdalmas porckorong kopással mutatott kapcsolatot, dominálóan a férfiaknál. A kapcsolat a férfi nem és a porckorong kopás között a genetikai prediszpozícióra való hajlammal, és a nemek közötti különbségből adódóan, a nehezebb fizikai munkával, valamint a nagyobb emelési kapacitással hozható összefüggésbe, mely a férfi populációt terheli.

  • A nőknél szignifikánsan magasabb százalékban szerepelt az SI ízület fájdalomforrásként, mint a porckorong, vagy a kisízületek a normális BMI érték mellett. Erre a magyarázat egyrészt a nőknél a terhességhez köthetően az SI ízületekben végbemenő biomechanikai változások, másrészt a terhesség során bekövetkező renyhébb kismedencei izomkondíciók és a hormonálisan indukált kismedencei szalagrenyheségek, megnyúlások.

  • A kóros testtömeg index (BMI) pedig elsősorban a kisízületi fájdalommal mutatott igen jelentős kapcsolatot, sokkal inkább, mint a porckorong kopásból és az SI izületből eredő fájdalommal. Az obezitás a magas BMI-ből (25 kg/nm felett) többletsúlyból eredendően a gerinc élettani görbületeit megváltoztatja, fokozódik az ágyéki lordózis (homorulat), és a súlytöbbletből adódó teher elsősorban a kisízületekre tevődik át.

Ez a tanulmány volt az első, amely nem csak azt támasztotta alá, hogy a krónikus degeneratív (kopásos) gerinc elváltozások is a specifikus gerincbetegségek közé sorolandók, ha kimutatható a pontos fájdalomforrás az említett diagnosztikus tesztekkel, hanem a degeneratív gerinc rendellenesség fő rizikó tényezőinek – a kor, a nem, a BMI – az összetett hatását is elemezte a krónikus derékfájdalom kifejlődésében.

A cikk ismertetője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

2 komment

Címkék: fájdalom életmód derék derékfájdalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr925853883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.18. 17:10:12

Gondolom az ülőmunka tovább súlyosbítja a dolgot.

Gerinces Magazin 2014.03.18. 19:57:51

A rizikófaktorok szempontjából szóba jövő egyéb számos tényezőt (dohányzás, ülő életmód, statikus terhelés, foglalkoztatási ártalmak, stb.) a cikk nem elemezte - hisz nem ez volt a vizsgálat célja - csak a három változót ( kor, nem, BMI) analizálta a derékfájdalom strukturális okaként az említett diagnosztikus tesztekkel.


süti beállítások módosítása