HTML

Lájkolj minket

A kézfogásból sok minden kiderül

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.07.09. 08:41

A mindennapokban társas intelligenciánk segítségével képesek vagyunk a másik ember személyiségéről következtetéseket levonni annak viselkedése, gesztusai alapján. Ez a készség segít minket ahhoz, hogy különféle jelzéseket azonosítva gyorsan kialakítsunk egy előzetes tudást a másikról, amely benyomás fontos útjelzője a kapcsolat további alakulásának. Van, hogy találkozunk valakivel, és mély szimpátiát érzünk, vagy éppen ellenkezőleg, menekülnénk a környezetéből. Ezek a benyomások tudattalanul születnek meg, és a viselkedés számtalan aspektusából gyűjtött információkból állnak össze.

Gerinces_kézfogás_blog.jpg

Egy újdonsült kutatás arra az eredményre jutott, hogy azok a következtetések, amelyeket egyes emberek levonnak rólunk kézfogásunk alapján, valóban sok információt hordoznak személyiségünk olyan aspektusairól, amelyeknek adott szituációban, tudatában sem vagyunk.

A kutatásban 4 vizsgálatvezető pontozó személy vett részt, akik megkülönböztettek nyolc különféle kézfogási karakterjegyet, mint teljes vagy részleges fogás, a kéz hőmérsékleteszárazsága, a szorítás erőssége és időtartama, annak lendületessége, valamint a kéz fizikai jellemzői és a mozdulat közbeni szemkontaktus. A vizsgálat elején a pontozó személyek egy egyhónapos képzésen vettek részt, ahol megtanulták megkülönböztetni az egyes kézfogás-típusokat, valamint begyakoroltak egy semleges tartást, amelyhez a különféle reakciókat viszonyítani lehetett. Vizsgálatukban összesen 112 egyetemi hallgató kézfogását vizsgálták meg ezzel a módszerrel – fiúkat és lányokat vegyesen.

A kutatás úgy zajlott, hogy amikor a vizsgálati személy megérkezett a vizsgálat helyszínére, akkor az első pontozó kézfogással köszöntötte, majd arról tájékoztatta, hogy a vizsgálat során teszteket kell kitöltenie – szó se volt a kézfogásról, mivel nem akarták, hogy a delikvensek tudatosan befolyásolják a helyzetet. Ennek megfelelően a vizsgálati személy kitöltött egy személyiség-kérdőívet, majd a befejezést követően átvezették egy másik szobába, ahol egy újabb pontozóval találkozott, aki szintén udvariasan köszöntötte - természetesen egy újabb kézfogással. Ezután újabb tesztkitöltés következett, majd ismétlődött az egész procedúra, amíg a vizsgálati személy mind a négy pontozóval gyanútlanul kezet nem fogott.

Minden esetben, amikor a pontozó személy kezet fogott egy hallgatóval, gondosan felmérte annak mozdulatait az előzetesen kidolgozott nyolc szempont alapján. Ez után megnézték, hogy mennyire hasonlóak a pontozók leírásai az egyes hallgatókat illetőleg, és azt találták, hogy meglehetősen pontosan tudták besorolni a kézfogásokat. Következő érdekesség az volt, hogy az egyes karakter-jegyek szoros együtt járást mutattak: a határozott mozdulat együtt járt a hosszabb ideig tartó kézfogással és a szemkontaktussal, azonban azoknál, ahol kevésbé volt határozott a kézfogás, átlagosan alacsonyabb pontszámok születtek a többi dimenzióban is. Ezáltal a kézfogás karaktere leírható egy összetett mutatóval, ami a kézfogás határozottságát mutatja meg.

A pontozó személyek általánosságban igen jól képesek voltak elkülöníteni a határozott kézfogást a kevésbé határozottaktól, besorolva a vizsgálati személyeket különféle kézfogás-stílusokba. Ezeket a kategóriákat összevetették a hallgatók által kitöltött személyiségtesztekkel. Azok a hallgatók, akik határozottabb kézfogással bírtak, a tesztekben nyitott, extravertált személynek írták le magukat, aki általánosságban pozitívan viszonyul a környezethez, kevésbé szemérmes és ideges természetű. Ráadásnak a pontozókat is megkérdezték arról, hogy a határozott kézfogású hallgatókat milyen személyiségnek ítélik meg, és meglepő módon ők ugyanazt mondták, amit a tesztek is mutattak.

 

Kézfogás állásinterjúkon

Egy másik tanulmány is foglalkozott a jelenséggel, de valós élethelyzetekben. Ebben az esetben a kutatók állásinterjúkra látogattak el, és azt vizsgálták, hogy milyen hatást gyakorol a kézfogás karaktere a HR szakemberekre. Gondosan felmérték az állásra jelentkezők mozdulatait, amelyet összevetettek a HR-esek leírásával. Eredményül azt kapták, hogy a határozott kézfogású személyek általánosságban jobb ajánlást kaptak, mint társaik, annak ellenére, hogy az utólagos megkérdezés alapján az interjúztatók nem voltak tudatában a jelölt kézfogásának milyenségének.

 

A cikk ismertetője a Pszichoszomatikus Ambulancia munkatársa. www.pszichoszamoca.hu

Források

Bernieri, Frank J. Petty, Kristen N. (2011). The influence of handshakes on first impression accuracy. Social Influence, 6(2), 78-87.

Chaplin, W. F. Phillips, J. B. Brown, J. D. Clanton, N. R. Stein, J. L. (2000). Handshaking, gender, personality, and first impressions Journal of Personality and Social Psychology, 79,110-117.

Mayer, J. D. (2014). Personal intelligence: The power of personality to shape our lives. New York: Scientific American/Farrar Strauss & Giroux

 

9 komment

Címkék: életmód pszichológia munkahely

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr106481871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.10. 09:48:44

Az üzletben eltöltött több ezer kézfogás után bátran kijelenthetem, hogy semmiféle következtetést nem lehet levonni arra nézve, hogy a kézfogó átbasz-e vagy nem basz-e át.

Igy semmi értelme vizsgálni.

randomuser1 2014.07.10. 11:22:32

mik vannak, fantasztikus.
amúgy az megvan, a kézfogás minek, honnan, milyen körökből és mit jelképez?

fagyostekintet 2014.07.10. 11:51:51

@Kón Bandit:
Azt nem vizsgálták, hogy átb***-e :D De azért kösz a figyelmeztetést, majd résen leszek, ha üzletelni kezdek. :)

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.10. 14:42:29

@fagyostekintet: Ja ezért nincs az ilyesminek gyakorlati értéke. Mégis ki a f*szt érdekel hogy extrovertált-e vagy introvertált-e akivel üzletet kötök? Ivesen fosom le.

Szelid sunmalac 2014.07.10. 15:07:33

@Emmanuel Goldstein: Igen egyszeru tortenelmi okai vannak, ugyanaz, ahonnan az "Itt a kezem, nem disznolab" is szarmazik. A "disznolab" ugyanis a regi eloltoltos kovas pisztolyokra utal, amik valoban hasonlitanak egy disznolabra. A kezfogas tehat a job kezzel azert tortenik, mert altalabban azzal tartottak fegyvereket, es azzal a cellal, hogy meggyozzek a masikat nincs nala fegyver, azaz nem ellensegesek a szandekai.

Megflel?

Sanda gyanu 2014.07.10. 16:29:29

@Szelid sunmalac: Én úgy ismerem, hogy az araboktól ered, akik megölelték egymást találkozáskor, de mindemellett előszeretettel hátba is szúrták a másikat a ruhaujjában elrejtett tőrrel.

Ezért az óvatosabbak - mielőtt megölelték/megölték volna egymást (Szóvicc!) - átvizsgálták egymás ruhaujját, nincs-e benne valami szúró- vágóeszköz.

Az én verzióm szerint a kézfogás nem más, mint a lerövidült változata ennek a ruhaujj-vizsgálatnak.

Mint ahogy a koccintás is egy lerövidült formája annak, ahogy a lakomák során áttöltöttek egy-egy korty italt egymás poharába a főurak, így győződve meg arról, hogy nincs méreg a poharukban. Mert ha van, akkor a másik is megmurdel. A koccintás ennek a kölcsönös átlöttyintésnek jelképes, lerövidült formája.

A tisztelgés meg a kalapemelésnek a lerövidült formája, jelképesen jelezzük, hogy odanyúlunk a tökfödőhöz, de le már nem vesszük. Amikor az Ált. 220 még hatályban volt, sapka nélkül nem volt tisztelgés!

Szelid sunmalac 2014.07.10. 17:41:56

@Sanda gyanu: A tisztelges stimmel, a koccintast nem ismertem, de a kezfogas magyar eredeteben szinte teljesen biztos vagoyk, akarcsak a mondas eredeteben is. Mas kerdes, hogy a vilagon mindenhol ugyanolyanok az emberek, ezert mindenhol szukseg lehetett erre a "gesztusra", egymastol fuggetlenul is.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.07.11. 03:16:01

@Sanda gyanu: Az arabok manapság is ölelgetik egymást kézfogás helyett.

Alick 2014.07.11. 07:49:07

@Kón Bandit: ha például extrovertált, sok fecsegésből kell kihámozni, hogy mi a szándéka... ha meg intro, a lényeg kihúzásához fel kell oldani a zártságát... pl. a piáltatás az előbbi esetben csak ront a helyzeten, az utóbbiban viszont többnyire javít. :)


süti beállítások módosítása