HTML

Lájkolj minket

Neymar gerinctörésének titka

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.07.12. 13:43

A keddi „Brazil kudarc” drámája után, ismét terítékre került a sajtóban Neymar gerincsérülésének „mítosza”. Mint gerincgyógyászattal foglalkozó orvos, a sérülés és az azt követő, egész nemzetet érintő drámai vereség és megsemmisülés vélt, vagy valós összefüggéseit nem szeretném elemezni, de a sajtóközleményeket összegezve, néhány tényt, megállapítást és következtetést szeretnék megosztani, és néhány tévhitet eloszlatni a töréssel kapcsolatban.

A gerinc sérüléseit és töréseit orvosilag többféle szempont szerint osztályozhatjuk. A főbb szempontok a direkt – nem direkt (kontakt – nem kontakt) behatások, a sérülés - mozgás mechanizmusa, a kialakult morfológia, a deformitás fajtája és további alakulása, a fellépő instabilitás mértéke és a neurológiai (idegrendszeri) károsodás és annak lefolyása.

A felmerülő törések közt a médiában a kompressziós csigolyatest törés (csontritkulásban, magasban esésnél vagy direkt traumás előrehajláskor pl.: autóbaleset), az oldalnyúlvány vagy processus transversus törés (direkt erőbehatásra, torzióra, vagy az izom, szakításos, közvetlen erőhatása után kialakulva) illetve a traumás hátsó csigolyaív törés vagy szakadás (spondylolysis, főként fokozott terhelésre fáradásos törésként, stresszfracturaként leírva, vagy direkt trauma hatására kialakulva) jelentek meg vezető hírként.

 

A sérülés körülményei

A kolumbiai játékos láthatóan nagy lendülettel, kitartott térddel, direkt kontaktusban érkezik Neymar alsó háti - ágyéki gerincére. Ha jól megfigyeljük, akkor Neymar vállába kapaszkodva hátrahúzza ellenfele felsőtestét, így egy közvetett extensiot (hátradőlést) kényszerítve a gerincre. Ebben a mechanizmusban nemcsak a direkt erő gyakorol hatást a gerincre, de a forszírozott extensio a gerinc hátsó elemeit összenyomja (komprimálja), az elülső elemire pedig széthúzó, szakító hatással bír (a kétkarú emelő elve).

Fontos tény, hogy Neymar a sérülés után közvetlenül azt panaszolta, hogy nem érzi a lábait. Ez többekben a gerincvelő sérülés és bénulás lehetőségét vetették fel, de a tény, hogy sérülése (a sajtóforrásokat, képeket elemezve) nem a gerincvelő szintjében volt, és az átmeneti érzészavart a fájdalom által kiváltott és átírt érzeteltérések, vagy a pszichés sokk is okozhatták.

 

A hírekben található orvosi dokumentumok, képanyagok

Az interneten elérhető források orvosi szempontból szerény hitelességgel bírnak. Több helyen nem a hivatalosan sérültnek mondott ágyéki 3-as csigolya lett feltüntetve, illetve több leközölt képen, olyan eltérő gerincbetegségek jelei láthatóak, amelyek Neymarnál nem voltak köztudottak, illetve egy adott páciens esetében sem összeegyeztethetőek időben és morfológiailag.

 

A feltételezhető igazság és Neymar jövője

A fentiekből feltételezhető, hogy Neymar az ágyéki gerinc harmadik, az egyik legsérülékenyebb csigolya oldalnyúlványának (processus transversus) direkt erőbehatás által bekövetkezett traumatológiailag stabil törését szenvedte el. Az anatómiai helyzetből kifolyólag idegrendszeri tartós károsodása a sérülésből nem várható. A terápiát illetően jelenleg gerincsebészeti beavatkozás szerencsére nem szükséges, a további terápiás ellátás lényege a külső rögzítő (gerincortézis – fűző) viselése, a gerinc tehermentesítése, aktív gerincstabilizáció, gyógytorna (az éjszakai gipszágy már nem favorizált a gerincgyógyászatban).   … és a lényeg, hogy az edzésekhez négy hét után fokozatosan visszatérhet. A sors fintora, hogy a döntőben már amúgy sem lesz rá szükség.

Utólag most a Holland – Argentin meccs végén magánemberként, ha szabad megjegyeznem azt, hogy ez a fajta becstelen sportszellem és alattomos küzdési stratégia sajnos, ha nem is tudatosan, de hatást gyakorol a nagy „Világfocira” a jövőben. A mostani meccs alatt kettő olyan közvetlen „gerinctámadást” láttam (kisebb – nagyobb könyöklés, stb.), ami eddig nem volt szokás a zöld gyepen.

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr26502663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikka 2014.07.13. 10:07:02

Szerintem a kutyát nem érdekli Neymar "sérülése" az viszont igen hogy miért kell órákat várni egy rendelésen..
És ahogy elnézem a kommentek számát valószínűleg nem tévedtem :)

mikka 2014.07.13. 10:07:41

de az írás informatív és jó.

MZ/X hip hip hurrá 2014.07.13. 11:16:36

Leszögezem nagyon sajnálom Neymart, de nem tudom milyen gerinctörés ez, ha már másnap sétálgat, jön megy.
Biztos valami rögzítés van rajta, de nem akkora ügy lehet ez mint amilyennek felfújják.
Szerintem Brazilia ezzel a csapattal nem jutott volna messzebb Neymarral sem, mert a sérüléséig is szenvedett a Kolumbiai meccset kivéve minden meccsen.

Elanor_ 2014.07.13. 12:28:08

Mi is ezen agyaltunk, h hogy lehet, h "masnap" mar ott ul a kispadon. Arra gondoltunk, h talan csak felreforditottak a hirekben es nem toresrol, hanem zuzodasrol v egyebrol van szo.

Bogyó 2 2014.07.13. 12:59:34

@mikka: Nem ezen a blogon kell lemérni, mennyire érdekli az embereket Neymar sérülése. Szerintem nagyon is érdekli őket, engem is érdekel, én pl. ezt jóval súlyosabb dolognak tartom mint Suarez harapását. Az inkább beteges dolog, de ez meg igenis kivételesen durva szándékú volt, ahogyan ez a cikk is írja. Nem igaz, hogy van ilyen a játék hevében és elképesztő, hogy már maradandó egészségkárosodás veszélyével kell a focit is játszani, sokkal nagyobb veszéllyel mint eddig, ha ez elharapózik.
Ehhez képest a FiFa sokkal nagyobb gondnak tartja a Suarez ügyet, pedig az olasznak semmi különösebb gondja nem lett, Neymar meg le is bénulhatott volna egy szándékos szabálytalanság miatt. A büntetőjogban is súlyosabb ugyanolyan szándékkal a maradandóbb sérülés okozás büntetése, elképesztő, hogy a kommentátor szerint is ez csak sima sárgalap. Ha így van, akkor sürgősen változtatni kell a szabályokon, mert vétlen esetnél érthető lenne, de felugorva térddel a hátba, hátrafeszítve a hátát, az szerintem kirívóan sportszerűtlen, legalább annyira, mint Thiago Silva lerántása, ami ugye elvileg piros lap.

Bogyó 2 2014.07.13. 13:04:05

@MZ/X hip hip hurrá: Nem értek hozzá, nekem is meglepő, hogy viszonylag hamar felépülhet, de azért lebecsülni is kár, mert sétálgat, sétálgat, de ha egy ilyen szupersztárnak muszáj kihagynia a Vb többi meccsét, nem tudják összeszedni annyira, hogy legalább egy kicsit játszhasson, akkor azért az nem is kis dolog.
Szerencsés felépülést neki, főleg, hogy nagyon sportszerű módon a meglévő argentín-brazíl ellenszenv ellenére Argentínának szurkol, mert jóban vannak Messivel és jót kíván a csapattársának. Annak ellenére, hogy sorban látjuk a sérülését tahó módon kigúnyoló argentínokat.

Sexual Harassment Panda 2014.07.13. 15:25:57

Ez is kb olyan mint hogy:
"Chuck Norris meghalt.
De màr jobban van."

MZ/X hip hip hurrá 2014.07.13. 17:38:21

Azért írtam mert az első hírek arról szóltak, hogy hat hétig mozdulatlanul kell feküdnie, erre másnap már sétált.
Nem hiszem, hogy valaki kétségbe vonta volna a tényt, hogy egy@Bogyó 2: durva belépő után megsérült és természetesen, mihamarabbi gyógyulást neki .
A brazilok viszont eléggé szeretik a szappanoperákat és a melodrámát.

MZ/X hip hip hurrá 2014.07.13. 17:41:08

@Bogyó 2: Bocsi, a címzett egy kicsit béna lett:-))
Csak azért, hogy lássad tudom én másképp is:-))

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2014.07.13. 21:50:19

Mázlija volt, hogy kihagyhatott két óriási bukó meccset.


süti beállítások módosítása