HTML

Lájkolj minket

A szék gerinckímélővé tétele ékpárnával

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2014.07.22. 08:00

Ha a székünk nem elég jó, vagyis nem támasztja meg a derekunkat a fenékkel történt hátracsúszáskor sem, akkor esetleg segíthetnek a széket javító párnák:

gerinces_parna_blog.jpg

- az ékpárna a szék ülőfelületére téve megemeli az ülőcsontunkat, ezáltal a medencét és vele együtt az ágyéki gerincet a helyes helyzetbe hozza (a medence kissé előrebillent helyzetbe kerül, az ágyéki homorulat megtartott marad az ülés közben).

- a szék támlájára helyezett deréktámasztó párna az ágyéki gerinc homorulatát fenntartja azáltal, hogy a szék támláján megfelelő domborulatot képez.

- az aktív ülést segítő, levegőtartalmú gumi-párnák a szék ülőfelületére téve ugyanazt a hatást váltják ki, mint a fittballon ülés. Ha ugyanis az ülőfelület mozog, billeg alattunk (ezt csinálja ez a légtartalmú gumipárna és a fittball is), akkor az ülőhelyzet megtartásához aktív izomműködésre van szükség szinte állandóan. Így az ülés nem annyira terhelő a gerincnek.

Az ékpárna használatának fontos feltétele, hogy a szék és az asztal egymáshoz viszonyított helyzete hagyjon elég helyet a combnak akkor is, ha az ülőfelületet megmagasítottuk az ékpárnával. Gyerekek esetén az is fontos, hogy az ékpárna használata mellett is leérjen a talp a földre, vagyis a talp a földön tudjon támaszkodni.

Ha olyan helyzetben vagyunk, hogy párnát nem tudunk használni, még mindig sokat segíthetünk a derekunkon, ha a hátunk mögé tesszük a kezünket. Ilyenkor a kerzünk támasztja meg az ágyéki gerincet és segíti az ágyéki homorulat megtartását az ülés közben, ez pedig kíméli a derekunkat. (Milyen jó is, mikor a tanító néni azt mondja a gyerekeknek: Na gyerekek, most pihenünk, mindenki tegye hátra a kezét!)

A székjavító párnákat gyógyászati segédeszköz boltokban lehet kapni, a legolcsóbbak laticel-szerűségből készültek és nagyon jók, de vannak, akik a gumiból készült, kicsit drágább változatokat érzik jobbnak.

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

6 komment

Címkék: életmód megelőzés munkahely

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr886505097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diszkriminans (törölt) 2014.07.23. 09:58:43

Az a baj, hogy a legtöbb irodai széknek alapból is van deréktámasza, de ha az ember kicsit is magasabb az átlagnál, akkor garantáltan rossz helyen van, ezt fokozza, hogy feljebb van egy másik "dudor" a legtöbb széken, amely alacsony embereknél nagyjából a nyaknál van, magasabb embereknél viszont épp a gerinc domború szakaszánál, így aztán garantált a hátfájás. Mivel rengetegféle deréktámasztó éket meg párnát lehet kapni, ezért az lenne a megoldás, ha a gyártók gyártanának "nem ergonomikus" székeket, tehát amin nincsen semmiféle deréktámasz meg hasonló, amiket aztán a használója kiegészíthet a párnákkal. Csak sajnos ilyet nem nagyon lehet kapni, egy minden értelemben állítható irodai szék meg 200-300 ezertől kezdődik.

steery 2014.07.23. 11:06:12

Alakváltó tulajdonságú szék kellene. Például aminek a felületében sok kis puha golyó van. Elhelyezkedem, igazgatom, míg jó nem lesz, aztán kiszívom a huzatból a levegőt és ezzel tömörítem, megszilárdítom. Később bármikor átformálható, csak egy kis kézi pumpa kell hozzá, amit akár be is lehet építeni az ülőkébe, támlába.

fénycsepp 2014.07.23. 13:19:54

nincs is olyan szék, aminek álítható a derékmagassága?

LDC 2015.02.08. 20:57:36

Sziasztok!

Én két kiszakadt gerincsérvvel élek már tobb mint 7 éve...műtét nélkül.

Irodában dolgozom, tehát szinte folyamatosan üök.

A gyógytornászom azt javasolta, hogy labdán üljek... azóta azon ülök, s teljesen kényelmes.. nincsennek fájdalmaim...

Ajánlom mindenkinek...

Kati Koncsik 2019.06.19. 13:29:53

@LDC: Szeretném megkérdezni hogy milyen átmérőjű legyen a megfelelő labda? Mert biztosan van jelentősége. Köszönöm szépen

Gerinces Magazin 2019.07.15. 14:29:55

@Kati Koncsik: A labdán úgy kell tudni ülni, hogy a talp a földön nyugodjon, a térd és a csípő kb. 90 fokban legyen behajlítva. Ehhez a labdát olyan méretben kell megvenni, ami ezt lehetővé teszi.


süti beállítások módosítása