Az absztinenseket nem buzdítani, az alkoholkedvelőket pedig nem biztatni szeretnénk jelen írásunkkal, hanem a közelgő ünnepek alkalmával a tudomány világából merített érdekes hipotézissel és megfigyeléssel kívánjuk olvasóink figyelmét felhívni, miszerint a közepes mennyiségű alkoholfogyasztás preventív szerepét feltételezik a porkorong kopásban.
A porckorong kopás, (porckorong degeneráció - PDG) melynek reprezentáns tünete a derékfájdalom, az életminőségünket jelentősen befolyásolja. A PDG oka még pontosan ma sem tisztázott, de az utóbbi években az érdeklődés és kutatás középpontjában a rizikótényezőknek és az életstílus faktoroknak a szerepe áll. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megértsük a kockázatok jelentőségét. A genetikai determináltságon túl, az életstílus mintázatok, a pszicho-szociális háttér, és számos más tényező, mint a kor, túlsúly, ülő életmód, kardiovaszkuláris rizikó ágensek és a dohányzás, melyek jelentősen és bizonyítottan befolyásolják a porckorong degeneráció folyamatát. Erről részletesen a Gerincbetegségekről általánosságban és Prognosztizáló rizikófaktorok (PRF) jelentősége a derékfájdalomban című írásunkban olvashatnak.
Az alkoholfogyasztás napjainkban és társadalmunkban az egyik leginkább jelenlevő életstílus tényező, mely úgy ismert, hogy a túlzott alkoholfogyasztás számos súlyos betegség előidézője lehet. Azt azonban, hogy az alkoholfogyasztásnak van-e hatása a porckorong kopásra, még tisztázni kell, de a téma nagy érdeklődést váltott ki a tudomány területén. Az eddig rendelkezésre álló adatok ellentétes nézetekről számolnak be. Volt, amelyik az alkohol káros hatásáról írt a porckorong degeneráció összefüggésében. Egy másik tanulmányban, az alkoholfogyasztás a derékfájós népességben nagyobb mértékű volt a kérdőívek szerint,- természetesen a túlzott alkoholfogyasztás. Ugyanakkor számos bizonyíték is volt, ami azt igazolta, hogy nincs kapcsolat a két dolog között. E tanulmányoknak azonban a vizsgálat menetét illetően számos korlátja volt a későbbi elemezések szerint.
Ezt követően kezdték csak érdemben kutatni, két hipotézisre alapozva a közepes mennyiségű alkoholfogyasztás (napi fél liter sör, vagy egy-másfél deciliter bor) pozitív hatását a PDG megelőzésében.
Egyik feltételezett mechanizmus:
A PDG folyamatában kiemelendő tényező, a porckorongot kívülről tápláló kicsiny artériák szűkülete és elzáródása. Maga a porckorong ugyan érhálózat nélküli struktúra, és táplálása a csigolyát határoló porcos véglemezen keresztül történik diffúzió útján a csigolyatestből, és a csigolyát valamint a véglemezt behálózó kicsiny vérerekből (artériákból). Egy, több mint 25 éves prospektív Betegkövetési tanulmányban azt találták, hogy az atherosclerosis (érelmeszesedés) növeli a PDG kialakulásának kockázatát, és az ezzel összefüggésbe hozható derékfájdalom megjelenését is. A meszes plakkok lerakódása az aorta hátsó falán eredményezi az ebből eredő tápláló artériák szűkületét – elzáródását, az ágyéki gerinc szegmentális artériáiban, előidézve a porckorong kopást, és a krónikus derékfájdalmat. Az utóbbi években számos vizsgálat igazolta, hogy közepes mennyiségű alkoholfogyasztás csökkenti az arteriosclerosis progresszióját, amelyet több klinikai és epidemiológiai adat is alátámasztott, s ebben a megközelítésben a kardiovaszkuláris rizikófaktorok csökkentése pozitív hatással lehet a PDG megelőzésére is.
A másik feltételezett mechanizmus:
A porckorong kopásnak egy szintén igen fontos tényezője a porckorong belső kocsonyás maganyagában az un. matrixban zajló gyulladásos mechanizmusoknak a generálódása, amely a maganyag széteséséhez, a porckorong degenerációjához vezet, előidézve a PDG-ból eredő kémiai gyulladás okozta derékfájdalmat. A magból kiáramló gyulladáskeltő fehérjéknek- több lépcsős enzimatikus úton keresztül- jelentős szerepe van tehát a porckorong kopás élettani folyamatában.
Újabb keletű bizonyítékok vannak arra vonatkozóan is, amelyek azt mutatják, hogy a közepes mennyiségű alkoholfogyasztásnak gyulladáscsökkentő hatása van 18 órával az alkoholbevitel után. Tehát a közepes mennyiségű alkoholnak az anti-inflammatorikus (gyulladáscsökkentő) szerepe is említésre méltó abból a szempontból, hogy a porckorong kopás során zajló kémiai gyulladást kedvezően befolyásolja, azaz csökkenti.
A fenti mechanizmusok tehát adottak, melynek alapján feltételezhető, hogy a közepes mértékű alkohol csökkentheti a porckorong kopás rizikóját, de bizonyos, hogy a megalapozott hipotéziseket még további jól megtervezett tanulmánnyal és kísérleti értékelésekkel kell igazolni.
A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ és munkatársa.
Hivatkozás: Medical Hypothesis, Elsevier,: Moderate alcohol consumption may decrease risk of intervertebral disc degeneration (2008) 71, 501-504