HTML

Lájkolj minket

Emelje poharát!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.03.23. 11:10

Fejfájás, karikás szemek, petyhüdt bőr, gyengeség, enerváltság, székrekedés, altesti bajok:  számos panasz hátterében egy egyszerűen elkerülhető probléma, a vízhiány áll. Ha kicsit jobban odafigyelnénk arra, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, sok más mellett ezek a kellemetlenségek is megelőzhetők lennének.

 gerinces_emelje_poharat_blog.jpg

A vizet nem véletlenül tekintik az ősi mitológiák az élet alapelemének, teremtő ősanyjának: az emberi szervezet létfontosságú alkotórésze. A vérkeringést fenntartja, gondoskodik a tápanyagok oldásáról, felszívódásáról és szállításáról, a méreg- és salakanyagok kiválasztásáról, kiürítéséről, a bőr rugalmasságáról és hűtéséről, a tüdő párásításáról, mozgásszerveink „olajozottságáról”, sejtjeink, szöveteink felépítéséről. A víz élettani funkcióit felsorolni is nehéz, testünk egészséges működése elképzelhetetlen a kiegyensúlyozott folyadékháztartás nélkül.

 

Napi nyolc pohár

Testünk mintegy kétharmadát víz alkotja, de ennek mennyisége nem állandó: a kilégzés párájával, a bőr pórusain át a verejtékezéssel, illetve a salakanyagokkal, a vizelettel és a széklettel naponta több liternyi víz távozik a szervezetből, amit pótolni kell. Természetesen a folyadékszükséglet az életkor és a testalkat szerint eltérő. Érthetően más mennyiségre van szüksége egy csecsemőnek és egy felnőttnek, és nem azonos a vízigénye egy kistermetű, vékony, illetve egy nagydarab, testes embernek sem. Más körülmények, az élethelyzet (várandósság, szoptatás, idős kor stb.), a jellemző tevékenység is befolyásolja a folyadékigényt, így például a hormonális változások, az egészségi állapot, a testhő és a külső hőmérséklet, a levegő páratartalma, a fizikai aktivitás mértéke és sok egyéb tényező is.

Átlagosan 30 ml az a mennyiség, amelyet naponta testtömeg-kilogrammonként ajánlott elfogyasztani, vagyis egy 80 kilós felnőtt embernek napi 2,4 liter folyadékra van szüksége. Ezek szerint tudományosan is igazolható az a régi jó tanács, amely napi nyolc pohár vizet ajánl a jó egészséghez!

 

Intő jelek

Mindenkivel előfordulhat, hogy egyszerűen elfelejtkezik az ivásról. Ismerős napirend: reggeli helyett felhajtunk egy kávét, bekapunk egy péksüteményt, a munkanapokon a gyors ebéd inkább száraz, ritkábban tartalmaz levest is, utána újra kávé következik, ami ráadásul még vízhajtó hatású is. Az eredmény tompa fejfájás, bágyadt, enervált hangulat, lendületvesztés, a bőrön megjelenő finom ráncok, a szem alatt sötét karikák, az összpontosítási képesség csökkenése, nyelvszárazság, kisebb mennyiségű, esetleg csípős vizelet. Ha pedig valaki ezeket az első, figyelmeztető jeleket nem veszi észre, súlyosabb állapotba is kerülhet: a tartós folyadékhiány húgyúti panaszokhoz, veseproblémákhoz vezethet, a pulzus szaporább lesz, a folyadékháztartás egyensúlya felborul. A vízhiány, a kiszáradás egyben mindig a szervezet ionháztartásának zavarát is magával hozza, hiszen a verejtékezéssel, vizelettel együtt többfajta ásványi anyag is távozik, amely szintén pótlásra szorul. Sport, erős vagy hosszas fizikai aktivitás során a verejtékkel együtt elvesztett nátrium,-, kálium-, kalcium- és magnéziumsókat mielőbb pótolni kell, ellenkező esetben szédülés, vérnyomáscsökkenés, izomgörcs jelentkezik.

 

Vigyázzon a veséire!

Veséink feladata a felesleges folyadék illetve a méreganyagok kiválasztása a vérből. Létfontosságú szerveink tehát, de az egészségüket sokfelől fenyegetheti veszély. Vesekárosodást okozhatnak az anyagcserebetegségek, például a cukorbetegség, a vérzsírszint megemelkedése, a magas vérnyomás, az érrendszeri károsodások és többek között a tartós folyadékhiány is. Megfelelő folyadékbevitellel támogatni tudja veséje működését: a bőséges vízfogyasztás segíti a vesét megtisztítani a szervezetet a sótól, a húgysavtól és a méreganyagoktól, ezáltal csökken a krónikus vesebetegségek kialakulásának esélye. A szakemberek alapvetőnek tartják a napi 2,5 literes vízfogyasztást, mely csökkenti a vesefunkció romlását. Vesekövesség esetén kifejezetten ajánlott napi 2-3 liter víz elfogyasztása, így az újabb kő kialakulásának esélye csökkenthető. Romló veseműködés esetén kezdetben még inkább megnő a folyadékigény. Csak a veseelégtelenség késői stádiumában – amikor a vese már nem tudja kiválasztani a megfelelő mennyiségű folyadékot – lehet ártalmas a túlzott bevitel.

 

Víz, gyümölcslé, tea, leves

A napi két és fél liter folyadék soknak tűnhet, ha csupán vízzel akarjuk a szomjunkat oltani.  Természetesen a folyadékbevitel és az ásványi anyagok pótlásának legegészségesebb, legegyszerűbb módja a tiszta csapvíz illetve az ásványvíz fogyasztása. A változatosság azonban segíthet abban, hogy valóban megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk: sokféle tea, tejturmix, préselt zöldség- és gyümölcslé, leves szerepelhet az „itallapunkon”. A kávé és a szeszes italok azért nem szerepelnek ebben a felsorolásban, mert a koffeinnek és az alkoholnak jelentős dehidratáló, vízelvonó, vízhajtó hatása is van, így ezekkel éppen ellenkező hatást érhetünk el.

 

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

9 komment

Címkék: életmód víz folyadék

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr587293987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2015.03.23. 18:50:29

Már megint ez a 2-3 liter folyadék naponta. Gyerekek, ülnek a villamoson a hiszékeny és befolyásolható leánykák, ott van náluk a másfél literes ásványvizes palack. Ha megáll a villamos, beleisznak. Nem szomjasak, de azért mégis. Olvasták, hogy meg kell inni naponta két és fél liter vizet. Megpróbálják, de nem nagyon akar sikerülni. Állandóan pisálni járnak, mert egy főváros közepén - ahol akkor iszol nagyjából, amikor akarsz - olyan felszereléssel mennek, mintha egy túlélő túrára neveztek volna be a sivatagba.

Ebben a 2 liter folyadékban nem csak az van ám bent, amit megiszol. A szénhidrátok az emésztés során szén-dioxiddá és vízzé bomlanak le. A keletkező folyadékot a szervezet felhasználja. Ezzel együtt kellene számolni azt, amennyit még inni szükséges. A legjobb tehát, ha akkor iszol, amikor megkívánod. Minden más csak felesleges okoskodás.

sanyikám 2015.03.23. 19:18:33

@s: A napi 2,5 litert nem a gyerekekre írták, hanem mint olvasható, egy 80 kilós embernek. És ha szétnézünk, nem sok 80 kilós gyerek szaladgál az utcákon. Vagyis egy 30-40 kilós gyereknek elég 1-1,5 liter naponta, amit nem út közben kell elfogyasztani, hanem reggeltől estig. És feltételezem, hogy egyik gyerek sem csak beesik az ágyba amikor haza ér. Vagyis tök fölösleges 1,5 liter vízzel elküldeni a gyereket, mert nyilván otthon is iszik.

efi 2015.03.23. 19:22:51

Megelőztek.
Az a 2 és fél liter jó lesz kb 1 legfeljebb 1,5-nek is (normál körülmények között), a többi bemegy a kajával. Ha valaki óránként retyóra jár, meg tök világos a vizelete, az bizony túl sokat iszik.

Macropus Rufus 2015.03.24. 09:26:19

@efi: legalább nem írjál butaságot!
Ha eleget iszol, akkor a vizelet színtelen v. halvány sárga., A fenti állapottól eltérően a sárga vizelet azt mutatja, hogy nincs kellő mennyiségű víz a szervezetünkben. Ez a fokozott izzadásnak tudható be, vagy a hiányos folyadékbevitelnek. Amit tehetünk az az, hogy több vizet hajtunk le naponta, elkerülve a kiszáradást.

minden más szín valami nyavajára utal.
Nem vagyok doki. Rákerestem a vizelet színére. De saját tapasztalatom is ez: volt "szerencsém" khemoterápiát kapni, és a kezelés során nagyon változatos volt a program: amit megittam azt kihánytam. Magyarán nem jutott elég folyadék a szervezetembe. Olyan szépen besárgul, hogy öröm volt nézni. Aztán mikor ismét kellő mennyiségű folyadék jutott a szervezetembe (értsd: vége a kezelésnek) kezdett szépen vízszínűvé válni. Szóval nincs olyan, hogy sok víz. Vízmérgezés van, de az a qurvasok víz nagyon rövid idő alatt végeredménye.

Boka1 2015.03.24. 09:47:17

A víz ivásnak párosulnia kell a NaCl fogyasztással. Igaz, nem mindegy, hogy milyen vizet iszunk és milyen sót nyalunk.

báró Csekonics 2015.03.24. 12:52:46

@s: "A legjobb tehát, ha akkor iszol, amikor megkívánod." én úgy tudom hogy az már egy (nagyon enyhe) kiszáradás, ha kifejezetten szomjas vagy.

s 2015.03.24. 13:10:04

@báró Csekonics: Ha kifejezetten szomjas vagy, az nem teljesen azonos azzal, hogy megkívánsz egy pohár innivalót.

Nem szeretem a túlzottan tudatos és mindenre odafigyelni akaró embereket. A szervezet ezeket a rendszereket nagyon érzékenyen és alaposan hangolta be néhány millió év alatt. Ha bele akarsz szólni, szinte biztosan hibát követsz el. Akkor igyál, ha innál. Ha nem innál, akkor ne igyál, csak azért mert egy blogon azt olvastad, hogy többet kellene innod. Ráadásul ezek a késztetések néhány áttétellel mindig visszavezethetők egy ásványvíz gyártóig, vagy palackozóig. Ha csak egy kicsivel iszol többet, mint kellene, az elvileg nem lehet baj, de nekik már elég nagy haszon az is. Viszont teljesen felesleges. Annyit igyál, amennyit kívánsz, sem többet, sem kevesebbet.

efi 2015.03.24. 18:42:46

@Macropus Rufus:
Nem írtam sehol, hogy a (sötét)sárga vizelet a jó, az vízhiányt jelez, igen. A halványsárga jó, a színtelen ellenben azt jelzi, hogy elég vizet viszel be, de azon felül még szükségtelenül többet is, vagyis FELESLEGESEN sokat. Gyakorlatilag csak átmegy rajtad, akkor meg minek ?


süti beállítások módosítása