HTML

Lájkolj minket

Tippek a gerinckímélő utazáshoz, nyaraláshoz

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.06.06. 08:05

A pakolással, csomagolással járó hirtelen mozdulatok, helytelen pozíciók, terhelések, hosszas autóutak, repülőút, túrázások, potenciálisan sok-sok veszélyt rejthetnek a gerincünk számára, ha nem vagyunk elég óvatosak és nem tartjuk be a gerinc védelmére szolgáló legalapvetőbb óvintézkedéseket. Hasznos tanácsok azoknak, akiknek már volt gerincfájdalmuk, vagy szeretnék azt elkerülni.

gerinces_nyar_utazas_blog.jpg

Utazás közben

Emelés, cipekedés

 • Ha bőröndöket, nehéz táskákat viszünk magunkkal, a terhet egyenletesen osszuk el a két kezünkben – a féloldali cipekedés a gerincünket egyenlőtlenül terheli.

 • Repülőtéri csomag levételénél a futószalagról, ne nyúljunk messzire, egyenesen előrehajolva, vagy ha mégis erre kényszerülünk, nyújtsuk hátra egyik lábunkat ellensúlyként.

 • Nagyobb, súlyos tárgyat testközelből emeljünk a combizomzatot használva, és egyenes háttal.

 • Kerüljük a súlyos válltáskákat, melyek váll,- nyak,- derék- és lábfájdalmat okozhatnak - helyette célszerűbb a hátizsák viselése.

Hasznos tanácsok hosszas autóútra

 • Hosszas ülés közben gyakran változtassuk testhelyzetünket, és így a gerincet ért monoton, statikus terhelés helye is megváltozik. Autóvezetőként is lehetőség szerint többször álljunk meg néhány percre, végtagjainkat mozgassuk át, végezzünk törzskörzést.

 • Támasszuk meg nyakunkat és derekunkat megfelelő párnával, vagy nem túl vastag hengerrel, ami kiegyenlíti a gerinc természetes élettani görbületeit. A „patkópárna” a nyaki gerincünk védelmére tehermentesíti a régiót és felfogja az utazás közbeni káros vibrációt.

Tanácsok repülővel utazóknak

 • Hosszú repülőúton ugyanúgy érvényes a többszöri felállás, járkálás, pozíció változtatás.

 • A repülőkön elsősorban a nyaki régiót érintő légkondicionáló levegője fájdalmas nyaki izomgörcsöt, és válltájéki fájdalmat okozhat, ezért a  válltájékra  védő sál, vállkendő használatát javasoljuk.

 • A légnyomás változás nemcsak a szív érrendszeri és tüdőbetegség esetén okozhat kellemetlen hatásokat. A nyaki problémákkal küszködő egyéneknél fokozhatja a cervicalis régió kopásos elváltozás okozta vegetatív tüneteit – lásd a Gerincbetegségek, okok és tünetek – Cervicalis régió betegségei című írásunkat – a sokaknál oly gyakran fellépő légi-betegség (kinetózis), melynek oka a belső fülben levő egyensúlyi szerv izgalma.

  Jellemző tünetek: fülzúgás, dugulás, szédülés, verejtékezés, rossz közérzet, hányinger, hányás. Hasonlóak a  szimptómák a spondylogén eredetű vegetatív tünet együttesnél is, és a két kellemetlen kórkép okozta panaszok hatványozódhatnak. Megelőzésére hasznos lehet fél órával a repülés előtt bevenni a vény nélkül is kapható Deadalon tablettát, vagy kúpot használni. Kerüljük a hirtelen fejfordítást, jó hatású a nyaki „patkópárna”.

 • Gerincműtött pácienseknek, ha fém implantátum van beültetve a gerincükbe ajánlatos a terminálon jelezni, és a kezelőorvosától elkérni a röntgen filmet, vagy CD-t, esetleg orvosi dokumentációt az átvilágítási procedúra miatt.

 • Az időeltolódás okozta fáradtság, álmosság, a csökkent fizikai és szellemi tevékenység a nyaki és deréktájéki fájdalomban szenvedő pácienseknél fokozottabban jelentkezik, melyre figyeljünk a megfelelő fájdalomcsillapító és enyhe altatók beszerzésével, és lehetőség szerint sok szabad levegőn való tartózkodással.

 

Nyári sportok

A sportolási lehetőségeket még gyakran azok is kipróbálják a szabadságos időszakban, akik korábban nem sportoltak, vagy nem sportolnak rendszeresen. Ezért nagyobb a veszély a sérülésre.

Javaslataink a sportolásra

 • Soha ne merev ízületekkel kezdjük a sportolást! Ez érvényes minden sportágra, a sportolást megelőző néhány perces bemelegítés és az azt követő nyújtás rendkívül fontos!

 • Az úszás mindenkinek tanácsos, a hátizmokat erősíti, nyújtja, lazítja. A legideálisabb a hátúszás, amikor mind a nyaki, mind a háti és ágyéki gerincszakasz jól tehermentesíthető. A pillangó és kitartott fejjel való úszás nem ideális.

 • A futásra, kocogásra kerüljük a kemény, vagy aszfalt utat. A fokozott axialis terhelés miatt válasszuk erre a füves talajt, erdei, vagy földutat kényelmes, rugalmas, puha talpú sportcipőt és a tempó legyen kényelmes.

 • A kerékpározás szintén ajánlott megfelelő ágyéki gerinctartással. Ügyeljünk az ülés és a kormány magasságának helyes beállítására, a túlzott előrehajlást igénylő versenykormány hosszabb távon káros lehet.

 • A teniszezés, fallabda, focizás és egyéb labdajáték gyakran jár hirtelen mozdulatokkal, csavarással. A gerinc túlhúzásából ezeknél a sportágaknál már előzetesen célszerű a nem rutinos sportolóknak megtanulni a gerinckímélő technikákat és fokozott óvatossággal mozogni.

 • A megfelelő technikával begyakorlott lovagolás, vagy a tanulási fázisban történő kipróbálás, szakképzett oktató iránymutatásai alapján jót tesz a krónikus derékfájós pácienseknek.

 

Öltözködés

Történelmi múltú városlátogatások, vártúrák, kirándulások, egyenetlen talajon való hosszas gyaloglások megkövetelik a kényelmes lábbelik és öltözékek viselését. Kerüljük a magas talpú és sarkú cipőket, de ugyanúgy a puha talpú papucscipőket is. 

Fájdalomcsillapítás az utazás során

 • Akut derékfájdalom esetén legegyszerűbb fájdalomcsillapítás a helyes pozicionálás. Meg kell találni azt a legmegfelelőbb pozíciót mely gerincünk számára legkevésbé fájdalmas. Ez általában a hanyatt fekvő helyzet, behajlított lábunkat székre vagy zsámolyra téve, vagy oldalt fekve, felhúzott csípőkkel és térdekkel próbáljunk feküdni, térdeink közé kisebb párnát helyezve, mert az ágyéi gerincünket így tehermentesítjük leginkább, csökkentve ez által az izmok merevségét, a kényszertartást, s ennek révén a fájdalmat.

gerinces_gerincvedo_tippek_a_nyaralashoz_blog.jpg

 • Kerüljük a túlzott meleget (forró ülőfürdő, szauna) különösen, ha valakinek a közelmúltban lezajlott ideggyulladása volt. Lokális és elsősorban krónikus derékfájdalom esetén azonban a meleg zuhany (nem forró) melegítőpalackok, hő párna, hőt fejlesztő tapaszok (Thermocare) stb. hatásosak, elsősorban  mint izomlazítók.

 • Hideg, szabad vizek szeles időben a derékfájdalomra érzékeny egyéneknek szintén nem tanácsosak.

 • Krónikus, vagy az utazás során kiújult ideggyulladás esetén az állott vizes ruhás borogatás a fájdalmas végtagra jó gyulladáscsökkentő hatású.

 • Érdemes egyszerű görgőket (gyógyszertárakban kaphatóak), finomabb szőrű keféket, vinni az útra, melyekkel izomlazítás céljából óvatos masszázst végezhetünk magunkon, vagy utastársunkon.

Útipatika

 • Készenléti gyógyszeres fájdalomcsillapításra minden utazás során fel kell készülni. Legáltalánosabb, hatékony és legkevesebb mellékhatást okozó és jól ismert Algopyrin és Paracetamol származék mindenképpen legyen egészségügyi dobozunkban. Gerincproblémákhoz társuló nyak, hát és derékfájdalom esetén azonban a leggyakrabban javasolt nem-szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő készítményt is feltétlenül vigyünk, melyből elég egyféle hatóanyag tartalmú. Ez lehetőleg az a készítmény legyen, ami már korábban hatásos volt, vagy amelyet kezelőorvosa vagy gyógyszerésze ajánlott. Ezen készítményekből számtalan vény nélkül is kapható és könnyen hozzáférhető termék van ma már forgalomban, de ezt is orvos vagy gyógyszerész javaslatára vásárolja.

 • Külsőleg is használatos krémek, gélek gyulladáscsökkentő tapaszok széles skálája található a gyógyszertárakban, amelyekből egyet-egyet semmiképpen ne hagyjon ki készenléti gyógyszeres dobozából, de ezt is gyógyszerészi, vagy orvosi javaslatra célszerű beszerezni.

Remélhetőleg e pár hasznos tanáccsal sikerül kellemessé tenni nyaralásukat a gerinc védelme érdekében, és elkerülni vagy minimalizálni a fenyegető veszélyeket, melyek az utazást, önfeledt pihenést megkeserítő gerincfájdalmakat előidézhetik.

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

Szólj hozzá!

Címkék: sport utazás fájdalom egészség mozgás derékfájás fájdalomcsillapítás derékfájdalom útipatika

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr187520218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása