HTML

Lájkolj minket

Szinte mindenkit érint a derékfájás – Hogy tegyünk ellene?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.08.03. 07:43

Összegyűjtöttünk néhány praktikus tanácsot, amellyel javíthatunk a derékfájáson.

Ha van olyan egészségügyi probléma, amellyel élete során szinte mindenki jó eséllyel szembesül, akkor az a derékfájás. Ahogy idősödik az ember, úgy nő a valószínűsége annak, hogy hosszabb-rövidebb időre megfájdul a dereka. A fájdalom lehet erőteljes, hirtelen, villámcsapásszerűen fellépő, vagy lassan rosszabbodó. Korlátozódhat csak a derék területére vagy kisugározhat a fenékbe, a csípőbe, az alsó végtagokba. Van, hogy fekvésre, pihenésre enyhül, máskor éppen a mozgás segít rajta.

gerinces_1_derekfajas_ellen.jpg

A derékfájás kiváltó okai szerteágazóak lehetnek. Nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen kezeléssel, praktikával próbálkozunk, vizsgáltassuk ki magunkat, mert a fájdalom súlyos betegséget is jelezhet. A teljesség igénye nélkül állhatnak a háttérben mechanikus és gyulladásos eredetű gerincelváltozások- például porckorongkopás, gerincsérv, csigolyatörés, gerincferdülés, csigolyacsúszás, Bechterew kór- és belső szervi elváltozások- például endometriosis, hasnyálmirigy, prosztatagyulladás, vese- vagy epekövesség, aorta aneurysma, gyulladásos bélrendszeri betegségek- vagy akár pszichés gondok is. Ha 1-2 hét alatt nem javul a helyzet, akkor mindenképpen keressünk fel szakorvost, hogy kizárhassa a legsúlyosabb, például daganatos betegségeket, és az olyan problémákat, amelyek csak gyógyszeres vagy műtéti úton kezelhetőek. Ha a szakorvosi vizsgálat megtörtént, akkor az alábbi módszerek lehetnek hasznosak a derékfájás enyhítésére.

1. Mozogjunk rendszeresen! A rendszeres mozgás szerepét nem lehet elégszer hangsúlyozni. A sportok széles választékából derékfájdalmak esetén olyan mozgásformára van szükség, amely kifejezetten a törzsizomzat erősítését szolgálja, ilyen lehet a szakemberrel végzett súlyzós edzés vagy az úszás.

2. Járjunk gyógytornára, gerinctornára, gerincjógára! Még jobb, ha speciálisan a derék és a hát fájdalmának enyhítésére, ezen testrészek rehabilitációjára, erősítésére kifejlesztett mozgást választunk. Szerencsére ma már sok ilyen hozzáférhető, kedvünknek, testalkatunknak és az orvosi javaslatnak megfelelően választhatunk közülük.

gerinces_2_derekfajas_ellen.jpg

3. Tegyünk a túlsúly ellen! A kopásos eredetű gerinc-rendellenességek rizikófaktorai között a túlsúly az egyik legfontosabb. Ha valaki tartósan túlsúllyal küzd, az már fiatal korban is többszörösére növeli ezeknek az elváltozásoknak a kockázatát. A hát- és derékfájdalom elleni küzdelem egyik legfontosabb része a normál testsúly megőrzése, a túlsúly leadása.

4. Ügyeljünk a helyes testtartásra! Akár álló, akár ülő testhelyzetről van szó, mindig ügyeljünk arra, hogy a tartásunk megfelelő legyen. A rossz testtartás, az előrebillenő medence, a görbe hát, az előrebukó vállak és nyak az izmok zsugorodásához, porckorongsérvhez, derék-, hát-, nyak- és vállfájdalomhoz vezethet.

5. Üljünk minél kevesebbet! Manapság a legtöbben ülő életmódot folytatnak, a munkájuk miatt egész nap ülnek, és sok szabadidős tevékenységet is ülve végeznek. Üléskor tartós nyomás alatt vannak a csigolyák, amely “kipréseli” a nedvességet a porckorongokból, csökkentve ezzel belsejük rugalmasságát. Az üléskor keletkező tartós nyomás miatt a porckorongok külső, keményebb rétege is sérülhet, kiboltosul, nyomni kezdi a gerinccsatornában futó idegeket, ami fájdalmat okozhat. A sok ülés helyett időként érdemes térdeplő széket, álló asztalt használni.

6. Kíméljük a gerincünket munka közben! Ha már ülőmunkánk van, próbáljuk a lehető legegészségesebb munkaállomást kialakítani. Vegyünk ergonomikusan kialakított irodai széket állítható magassággal, állítható kartámasszal és háttámlával. A monitor legyen szemmagasságban, a törzsünk és a combunk, valamint a combunk és a lábszárunk 90 fokos szöget zárjanak be egymással, a talpunk érjen le a talajra.

7. Hagyjuk abba a dohányzást! A dohányzás is kapcsolatban állhat a derékfájdalommal, a degeneratív gerincbetegségek kialakulásával, ugyanis csontritkulásra hajlamosít, károsítja a csontszövet anyagcseréjét. Mivel a dohányzástól romlik a szövetek oxigénellátása, felgyorsulnak a degeneratív folyamatok, így hatása egyértelműen kimutatható a porckorong megbetegedéseiben.

8. Igyunk sok vizet! Az ízületi porcok és szövetek jelentős része víz, a folyadék mintegy kenőanyagként szolgál az ízületek számára. Ha eleget iszunk, úgy az ízületek nem dörzsölik egymást, így derékfájás kialakulásának esélye is csökken.

9. Járjunk gyógymasszázsra! Ha nem ellenjavalt, akkor a gyógymasszázs jó kiegészítő terápia lehet, oldja a feszült, kötött izomzatot, csillapítja az izom eredetű fájdalmakat, lazítja a kötőszöveteket, javíthat a gerincferdüléses állapotokon.

10. Ügyeljünk a megfelelő fekhelyre! Bár korábban a kemény matracokat javasolták hát- és derékfájás esetén, a ma elfogadott tudományos álláspont szerint félkemény matracokkal lehetséges leghatékonyabban enyhíteni a derékfájást.

A cikk a Budai Egészségközpont reumatológusának közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: sport gyógytorna mozgás gerinc hátfájás gyógymasszázs derékfájás gerinctorna gerincjóga ülőmunka

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr2618185133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása