HTML

Lájkolj minket

Pattan vagy beragad az ujja? Ezt tegye ellene!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2016.11.19. 09:21

Tapasztalta már, hogy beragad az ujja és csak egy furcsa, pattanó hang kíséretében tudja újra kinyújtani? Kezdetben enyhe, később kellemetlen tünet, amikor ujjunkat nem tudjuk akaratunknak megfelelően mozgatni. Behajlítva beragad, és csak nehezen, pattanó érzés kíséretében sikerül az eredeti pozícióba visszaállítani. Eláruljuk mit tegyen, hogy újra könnyedén mozogjon az ujja és visszatérjen keze fogóképessége!

gerinces-pattano-ujj-2.jpg

Mitől alakul ki a pattanó ujj?

Az alkarról a kézujjakhoz futó inak ínhüvelyben futnak. Ezen ínhüvelyek, szöveti alagutak belső felszíne síkos, ez segíti az inak mozgását és az erőkifejtés hatásosságát javítja. Mégis egyes esetekben, amikor az inak megduzzadnak (például túlerőltetés, hegesedés vagy ínhüvelygyulladás következtében), kis csomó keletkezik rajtuk, így nem férnek át az alagúton, csak erőkifejtés árán. Amikor a térfogatában megnövekedett ín átjut a szűkületen, akkor hallható, tapintható ez a jellegzetes pattanó hang.

Hogyan ismerhetjük fel a pattanó ujjat?

A nagy erőkifejtés súrlódást, fájdalmas mozgatást, idéz elő. A végállapot pedig az, hogy nem tudjuk kinyújtani az ujjunkat még segítséggel sem. Az inak duzzanata leginkább a középkorú (40-60 éves) nők betegsége. Kezünk bármelyik ujján kialakulhat, hátráltatva kezünk alapvető fogó-képességét.

Melyek a pattanó ujjra hajlamosító tényezők?

Hogyan kezelhető otthon a pattanó ujj?

A cél, hogy az inak újra visszanyerjék normál térfogatukat, hogy újra könnyedén tudjanak mozogni az ínhüvelyben, ezáltal pedig az ujjak is fájdalom nélkül tudjanak szabadon mozogni. A gyulladást csillapíthatjuk pihentetéssel, a kézfej rögzítésével (gyógyászati segédeszköz boltokban kaphatók erre alkalmas rögzítők), borogatással, illetve gyulladáscsökkentőkkel (krémek, gyógyszerek).

Mikor van szükség műtéti megoldásra?

Ha a konzervatív módszerek nem csökkentik a panaszokat, műtéti megoldás jöhet számításba. Ez általában a beszűkült ínhüvely behasításával megoldható, ezért a beteg rövid ideig tartózkodik a kórházban. A sebgyógyulással egy időben folyamatosan egyre több gyógytornára van szükség, hogy az ujjak szabad mozgása mihamarabb helyreálljon.

Az írás az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: tippek tanácsok ínhüvelygyulladás pattanó ujj pattogó ujj

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr4011969297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása