HTML

Lájkolj minket

Fájdalomcsillapítás akupunktúrával

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2020.07.02. 07:44

Az akupunktúra hagyományosan nem a nyugati orvoslás része, de világszerte egyre többen használják fájdalomcsillapításra, például hátfájás vagy nyaki fájdalom kezelésére.

gerinces-akupunktura1.jpg

Mi az az akupunktúra?

Az akupunktúra a kínai orvoslás egyik formája, legalább 2500 éves. Általános tézise, hogy a szervezetünk energiaáramlási mintákat tartalmaz. A test létfontosságú energiáját qi-nek (kiejtve csí-nek) nevezik, az egészség fenntartása érdekében pedig szükséges a qi megfelelő áramlása. Az akupunktúra tanai szerint az emberi testben több mint 2000 pont található, amelyek 20 útvonalon kapcsolódnak, ezek a meridiánok. A meridiánok a test egész területén vezetik a qi-t. Az akupunktúrában vékony fémtűket használnak, melyeket a 2000 pont meghatározott kombinációjába illesztenek, hogy helyreállítsák és/vagy fenntarthassák a qi normál áramlását.

Hogyan működik az akupunktúra?

Az akupunktúra stimulálja a központi idegrendszert, felszabadítva az opioidoknak nevezett, az agyban természetesen előforduló vegyületeket, amelyek fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. Ezen kívül az akupunktúra a test elektromágneses pontjait is stimulálja, ami megindítja az endorfinok áramlását, ezzel pedig bekapcsolja a test természetes fájdalomcsillapító reakcióit. Azt is kimutatták, hogy az akupunktúra pozitívan befolyásolja a szervezet immunfunkcióit. Nem véletlen, hogy számos tanulmány számolt be az akupunktúra jótékony tulajdonságairól a nyak- és hátfájás esetében is.

gerinces-akupunktura2.jpg

Az akupunktúra fájdalmas?

Az emberek eltérően tapasztalják meg az akupunktúrás kezelést, de ritkán nevezik fájdalmasnak. A legtöbb ember bizsergő érzésről számol be. Az injekcióhoz használt tűktől eltérően az akupunktúrás tű szilárd, nincs éles széle és kb. 20-szor vékonyabb, ezért nem okoz fájdalmat. Az akupunktúrás kezelés során 1-20 db., az FDA által jóváhagyott, steril, egyszer használatos fémtű kerül a testbe. A hosszabb akupunktúrás tűket a mélyebb izom/zsírrétegek területeire vagy a bőr alá (akár a fejbőrbe is) helyezik. Az akupunktúrás tűket általában kb. 15-30 percre hagyják „dolgozni”, de van olyan kezelés is, amikor csak 10 másodpercre helyezik be a tűket, majd eltávolítják, és ugyanazt a tűt más pontok kezelésére használják. Bizonyos esetekben a tűket a behelyezés után felmelegítik vagy elektromosan feltöltik. Az akupunktúrás kezelési sorozat általában 3-10 alkalomból áll, egy kezelés pedig kb. 1 órás.

gerinces-akupunktura3.jpg

Sokan kételkednek az akupunktúra hatásában

Bár az orvostudomány területén sok szakember szerint az akupunktúra hatékony módja bizonyos állapotok kezelésének, nincs valódi konszenzus a módszerről. Vannak, akik továbbra is megkérdőjelezik, hogy az akupunktúra bármilyen hatást is tud gyakorolni a testre. Ugyanakkor sokan amellett teszik le a voksukat, hogy az akupunktúra kiegészítő kezelésként működhet.

Ha akupunktúrás kezelést szeretne igénybe venni, akkor először mindenképpen vitassa meg ezt a kérdést a kezelőorvosával, és ha ő is egyetért vele, akkor közösen keressenek olyan akupunktúrás szakembert, akinek ellenőrizhető a szaktudása, képesítése.

A cikk a Budai Egészségközpont reumatológus szakorvosainak közreműködésével készült.

3 komment

Címkék: fájdalom hát derék akkupunktúra fájdalomcsillapítós

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr715978516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2020.07.03. 20:25:17

Még jó, hogy pár éve hivatalosan is kóklerségnek, kuruzslásnak minősítették... :D


süti beállítások módosítása