HTML

Lájkolj minket

Mi történik a testével, amikor magas sarkúba kényszeríti a lábát?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2020.10.08. 06:40

A magas sarkú cipő vagy szandál előnyösen meghosszabbítja a viselője lábait, optikailag kisebbíti a lábfejét, kihangsúlyozza a karcsú bokákat, elegánsabbá teszi a járást – vagy legalábbis hívei így tartják. Ugyanakkor minden ortopéd szakember egyetért abban, hogy a túlzottan magas sarkú cipő merénylet, nemcsak a lábak, hanem a gerinc egészsége ellen is.

gerinces-magassarku-01.jpg

Szakemberek szerint egyenesen a láb öngyilkosságát jelenti a magas sarkú lábbeli. Magas sarkúban a testsúly a lábfejre nehezedik, ami a lábujjak sérüléseit, kidörzsölődését, eldeformálódását, fájdalmas bütyök, tyúkszem, kialakulását okozhatja. A saroktájékon is duzzanatot, csontkinövést válthat ki, hosszabb távon pedig ínhüvelygyulladást és az Achilles-ín fájdalmas elváltozását, megrövidülését, torzulását is eredményezheti. A magas sarkak természetellenes helyzetbe kényszerítik a lábat, a súlypont megváltozása miatt a lábközép- és a lábtőcsontok terhelése aránytalanul megnő, ami idővel csonthártya-gyulladáshoz vezethet, a lábközépcsontok fáradásos törését, hajszálrepedését is eredményezheti. A lábfejben futó idegekre nehezedő nyomás miatt fájdalmas idegbecsípődés is kialakulhat.

A magas sarkú, mint a láb, hát- és derékfájdalom okozója

A magas sarkú cipő viselésekor a testtartás is megváltozik, a felsőtest hátrahajlik, az alsó pedig előre. Ez az eltolódás balesetveszélyes, megnő az esések, a bokarándulás, a ficam, sőt a bokatörés, az ízületi szalagok szakadásának rizikója is. Az anatómiai szempontból rossz cipő az egész testre, súlyelosztására, stabilitására, mozgásszerveire is hatással lehet, leggyakrabban hát- és derékfájdalmak fordulnak elő. A magas sarkú cipők azáltal képesek láb, hát- és derékfájdalmat is okozni, hogy megváltozik a test normális egyensúlyi helyzete. A magas sarkak még jóval kisebb érintkezési felületet is biztosítanak a talajjal, ezért az egyensúlyi helyzet megbomlása még nagyobb korrekciót igényel a viselőjétől. Ennek korrigálására hátrafeszített kényszertartás alakul ki, a gerinc alsó részének íve kidomborodik. Ebben a helyzetben a gerinc is sérülékenyebb, így például deréktáji idegbecsípődések is előfordulhatnak. Ráadásul a hosszasan megfeszített hát- és derékizmok is merevek lesznek, ezért egyeseknél már a magas sarkú cipő alkalmankénti viselése is képes derékfájdalmat okozni.

Az egészséges cipő sarokpontjai

1. Ha a körülmények úgy hozzák, hogy mindenképpen magas sarkút kell viselnünk, válasszuk a vastagabb, stabilabb sarkakon álló modellt, hogy biztonságosabb legyen. Lábunk kényelméért pedig kerüljük a hegyes orrú, lábfejét összeszorító divatcipőket!

2. Kényeztessük lábunkat jó minőségű, puha bőrből készült, megfelelő méretű cipővel, amelyekkel legalább a kidörzsölődésből eredő sérülések, vízhólyagok, tyúkszemek stb. elkerülhetők.

3. Ha csak lehet, egyhuzamban ne legyen a lábunkon három óránál többet magas sarkú cipő. Munkába menet és jövet viseljünk kényelmes cipőt, a munkahelyen tartsunk váltócipőt, és csak a legszükségesebb időre vegyük fel a magas sarkút.

4. Váltsunk gyakran lábbelit! Ne járjunk hetekig, hónapokig ugyanabban a cipőben (a férfiak ezt gyakran elfelejtik!) és ne is hordjunk más által használt, vagyis másképpen koptatott cipőt!

gerinces-magassarku-02.jpg

Néhány egyszerű gyakorlattal segíthetjük lábunk egészségének megőrzését. Játékos gyakorlatokkal erősíthetjük bokánkat, lábfejünket: a nagylábujj földnek feszítésével és ellazításával, lábujjakkal a homokba írt betűkkel, egy törülköző lábujjakkal való felemelésével. A talp ívének helyreállítását szolgálja például a vízbe tett kavicsokon tett séta, vagy golflabda görgetése a talp alatt. A mozgás szinte minden formája jót tesz lábunknak, gerincünknek, de különösen ajánlható például a jóga elemeit is magában foglaló pilates és a gerincerősítő torna.

Fontos az is, hogy minden mozgásformához az ahhoz illő lábbelit válasszuk. A közhiedelemmel ellentétben állandóan edzőcipőben járni sem egészséges! Tartós, általános viseletre a közepes, maximum öt centi magas sarok ajánlott.

Az bejegyzés a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosainak közreműködésével készült.

4 komment

Címkék: fájdalom láb cipő egyensúly hát súlypont derék magas sarkú

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr8516231732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.



süti beállítások módosítása