HTML

Lájkolj minket

A túl nagy mellek hátpanaszokat is okozhatnak

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2020.10.15. 04:29

Bár a világon nők milliói fekszenek kés alá, mert nagyobb kebleket szeretnének, sokan vannak olyanok is, akik a túl nagy melleik miatt hát-, derék- és nyakfájdalomtól, súlyosabb esetben akár gerincferdüléstől szenvednek. Ha a gyógytorna, a hátizmok megerősítése nem hoz javulást, akkor indokolt esetben megoldást jelenthet a mellkisebbítés. De mikor érdemes egy ilyen műtétre vállalkozni, és mivel jár a beavatkozás?

Hogy mi számít túl nagynak, az a nő magasságától, testalkatától függ. Egy alacsonyabb, vékonyabb nő esetében már a D vagy akár a C kosárméret is okozhat problémákat. A leggyakoribb panasz a hátfájás, de jellemző a derék, a váll és a nyak fájdalma is. A mellek mellkasra nehezedő súlya csak közvetve felelős a panaszokért, inkább a nagy mellek miatti tartáshiba, a görnyedés okozza a fájdalmakat. A rossz tartást, az emiatt kialakuló esetleges gerincferdülést, és azt, hogy a vállak nincsenek egyforma magasságban, hosszú távon mindenképpen kezelni kell.

mellek_hatfajas1.jpg

A jobb melltartó javíthatja a testtartását és megelőzheti a hátfájást?

Bár ez az egyik leggyakoribb hiedelem, sajnos nem így van: a méretben, illetve minőségben legjobb melltartó sem képes ténylegesen javítani viselője testtartását vagy megelőzni a hátfájást. A súlyban is számottevő melleket a melltartó kicsit feljebb emeli, így egyenletesebben oszlik el a súly a háton, de a hát izmait nem tehermentesíti. A melltartó előnyei leginkább szépészeti jellegűek, így testtartásjavító hatása is jószerivel kimerül abban, hogy egy jó szabású, formás melltartó növeli az önbizalmat, magabiztosabbá tesz. Az viszont igaz, hogy a mell súlya miatt a nem megfelelő, túl keskeny pántú melltartó bemélyedhet a váll bőrébe, ami további kellemetlenségeket vált ki. Az idegek kompressziója miatt zsibbadást és bizsergést okozhat az ujjakban, és bőrgyógyászati tünetek is kialakulhatnak.

A gyógytornától a plasztikai műtétig

Természetesen a mellkisebbítő műtét csak a legvégső eset. Először érdemes megpróbálkozni a hátizmok megerősítésével. A súlyzós edzés, a gyógytorna, a jóga, a Pilates és az úszás mind segíthetnek, de mindenképpen érdemes a sportolás elkezdése előtt szakemberrel konzultálni. Mivel ebben az esetben a hát mélyizmait kell megerősíteni, a leghasznosabb mégis talán a speciálisan összeállított gerinctorna lehet. Bármilyen sportot választunk is, a megfelelő sportmelltartó viselése szinte kötelező.

mellek_hatfajas2.jpg

Előfordulnak azonban olyan extrém esetek, amikor nem elég a hátizmok megerősítésére szolgáló torna. Ha a hát-, nyak- és derékfájás tartós és erős, ha az a veszély fenyeget, hogy a túl nagy mellek gerincdeformálódást okozhatnak, megoldást jelenthet a mellkisebbítő műtét.

A cikk a Budai Egészségközpont gerincgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: mell mellek melltartó tartás testtartás hátfájdalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr6816235778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása