HTML

Lájkolj minket

Tényleg sebezhető az Achilles-ín

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2020.11.12. 06:40

Az Achilles-ín, ha számunkra nem is rejt halálos végzetet, sérülékenysége és érzékenysége miatt igen nagy fájdalmakat tud okozni, amely többnyire gyulladásból fakad. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy milyen módon kerülhetjük el az íngyulladást, illetve mit tegyünk, ha már utolért minket a baj.

gerinces-achilles-in-1.jpg

Mi állhat az Achilles-íngyulladás hátterében?

Legtöbbször az új cipő a sarok hátsó részén szokta feltörni az Achilles-ínunkat. Ezt azonban könnyen orvosolhatjuk a cipő váltogatásával és néhány ragtapasszal. Az íngyulladás kialakulása mögött azonban több dolog is állhat.

1. Túlerőltetés

Amikor lejtőn, lépcsőn lefelé, illetve felfelé futunk komoly megterhelés éri az Achilles-ínat. Gyakori lábujjhegyre állás, kerékpározás során (de a magas sarkú cipőben is nagy megpróbáltatásokat kell kiállnia ennek az ínnak). Az, hogy ez kinél vált ki gyulladást, egyénfüggő, a bemelegítés, nyújtás azonban megvédhet minket a kellemetlenségektől.

2. Bemelegítés hiánya: a merev izmok

Sokszor a vádli izomzatának merevsége következtében terheljük túl az Achilles-ínat, és alakul ki gyulladás, épp ezért ebben az esetben is nagyon fontos a megfelelő bemelegítés, stretching.

3. Rosszul megválasztott lábbeli

A túl merev talpú cipőkben is folyamatosan megfeszül az ín, ezért célszerű puha talpú, a lábunkhoz jól igazodó cipőt viselni.

4. Mozgásszervi betegségek

A lábfej befordulása, Ó-láb, magas lábboltozat, sarok és boka problémák esetén ugyancsak nagy terhelésnek van kitéve az Achilles-ínunk. Ortopéd szakorvos, illetve ortopéd cipész segítségével javíthatunk a problémákon.

gerinces-achilles-in-2.jpg

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk arra, hogy Achillesz-íngyulladásunk van?

Mint oly sok esetben, ilyenkor is a fájdalommal üzen szervezetünk arról, hogy valami nincs rendjén. Hosszas ülés, fekvés után feszülést érezhetünk sarkunk fölött, amely a bemelegedés során idővel enyhül valamelyest. A járás, a láb visszafeszítése fájdalmassá válhat, az ín mentén érzékelt duzzanat, megvastagodás esetén ugyancsak érdemes szakorvoshoz fordulni. Egyéb betegségek is járhatnak a fenti tünetekhez hasonló panaszokkal, ezért a pontos diagnózis megállapítása mindenképp szakorvosi állapotfelmérést igényel.

Hogyan kezelhető az Achilles-íngyulladás?

Amíg az orvos nem diagnosztizálja a betegséget, és nem írja elő a konkrét kezelést, az első és legfontosabb, hogy pihentessük a lábfejünket. Szükség esetén borogathatjuk, jegelhetjük is. A fáslizás, rögzítés is lehet jó megoldás. Alkalmazhatunk gyulladáscsökkentő kenőcsöket is. Ha valaki nem szeretne lemondani a sportolásról, csak olyan mozgásformát válasszon, amely során teljesen tehermentes állapotban van a lába (például úszás). Ha már régóta fennáll ez a betegség, és hosszú időre kiestünk a mindennapos mozgásból, a fizikoterápia segít a gyulladás miatt elgyengült izmok megerősödésében. Ha szükséges, nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő szerekkel enyhíthetőek a panaszok. Súlyos esetben helyileg alkalmazott szteroid tartalmú injekciók csökkenthetik a gyulladást. Elhúzódó, igen komoly panaszok esetén gondolni kell a szervezetben gócos elváltozás jelenlétére. Előrehaladott esetben sebészi beavatkozásra is sor kerülhet, melynek során eltávolítják a gyulladás során keletkező kötőszövetet és helyreállítják a károsodott ínat.

A cikk a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosainak közreműködésével készült.

2 komment

Címkék: fájdalom láb bemelegítés izmok sarok gyulladás merev íngyulladás Achilles-ín

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr6516282846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sasa22 2020.11.13. 13:17:01

Érdemes megpróbálni az excenrikus achilles tornát, nekem használt. Kezdetnek 3× 8-10, majd 3×15 ismétlésszámmal. A vádliban először lehet egy kis izomláz, az nem gond. Van róla video a neten.

sasa22 2020.11.13. 17:25:53

Bocs az előző bejegyzés hibáiért, helyesen excentrikus.


süti beállítások módosítása