HTML

Lájkolj minket

3 egyszerűnek tűnő gyakorlat, amitől megfájdulhat a hát

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2020.12.10. 07:00

Már-már elcsépelt a rendszeres testmozgás fontosságát hangsúlyozni, de azt is szükséges tudatosítanunk, hogy a különféle gyakorlatok helyes kivitelezése rendkívül fontos. Hiába edzünk rendszeresen, ha helytelenül kivitelezünk egy-egy mozgást, akkor több kárt is okozhatunk magunknak, mint hasznot.

Az alábbi 3 gyakorlat nagyon hasznos, ám ha nem csináljuk jól őket, ráadásul a helytelen kivitelezést szorgalmasan memorizáljuk is, akkor a testünk előbb vagy utóbb be fogja nyújtani a számlát valamilyen probléma, fájdalom formájában. Természetesen bármelyik gyakorlatot lehet rosszul vagy jól csinálni, de a teljesség igénye nélkül az alábbi mozdulatsoroknál különösen érdemes résen lenni és odafigyelni a hibák elkerülésére.

1. Teljes felülés

A teljes felülés még szabályos kivitelezés esetén is komoly terhelést jelent a porckorongoknak, de a rendszeresen helytelenül végrehajtott mozdulatsor igen gyakori okozója az edzés után kialakuló hát- és nyakfájásnak, sőt, rosszabb esetben akár porckorongsérvhez is vezethet. A teljes felülésnél elkövetett leggyakoribb hibák:

  • nagy lendülettel, egyenes derékkal, hirtelen rántjuk fel magunkat a padlóról
  • fejünket előretolva, a tarkóra tett kezünkkel és karjainkkal próbáljuk segíteni a felülést
  • a hasizmokat nem aktiváljuk kiinduláskor
  • lábaink nyújtva vannak
  • sietve csapjuk vissza a hátunkat a talajra

Még sokak fejében az él, hogy a teljes felülés a legjobb hasizomgyakorlat, de ez nem feltétlenül igaz úgyhogy, ha nem megy, akkor ne erőltessük és csináljunk helyette inkább hasprést.

gerinces1_1.jpg

2. Guggolás

A guggolást mindenki ismeri, ez egy olyan alapgyakorlat, ami remekül edzi az alsótestet. A lábak és a farizom egyik leghatékonyabb gyakorlataként egyszerűnek tűnik. A guggolásnál elkövetett leggyakoribb hibák:

  • térdeink előre helyezésével indítjuk a mozdulatot, vagyis a térd előbbre kerül, mint a lábujjak vonala
  • a sarkak felemelkednek a talajról
  • a padlót vagy a plafont nézzük, emiatt lóg a fej vagy a nyak megfeszül

Ezek után nincs mit csodálkozni azon, hogy a rendszeresen rosszul végrehajtott guggolás miatt igen gyakori a térd- vagy derékfájás kialakulása.

gerinces2_1.jpg

3. Plank (deszkapóz vagy statikus alkartámasz)

Igen közkedvelt gyakorlat és valóban nagyon hatékony is, hiszen többek között kiválóan erősíti a törzs felületes és mély izmait is, de persze csak akkor, ha jól csináljuk. A planknél elkövetett leggyakoribb hibák:

  • feltoljuk a magasba a fenekünket
  • görbítjük a hátunkat
  • a has előre esik, derekunk homorú
  • lógatjuk a fejünket vagy az arc előre emelésével a nyaknál erőteljes hátrahajlítás jön létre.

Mindez rendkívüli terhelést ró a gerincünkre, főleg a legérzékenyebb ágyéki szakaszra, úgyhogy mindig tartsunk szem előtt: a semmilyen plank is jobb lehet a rendszeresen helytelenül végrehajtott planknél.

gerinces3.jpg

Mozogjunk, de nem mindegy, hogyan!

A sportgyakorlatokra általánosságban igaz, hogy a helyes kivitelezésüket ajánlott személyi edzőtől vagy gyógytornásztól elsajátítani és addig gyakorolni, amíg minden esetben képesek vagyunk jól megcsinálni a mozdulatsort, mert csak így lehetünk biztosak abban, hogy testünknek jót teszünk, nem pedig ártunk. Ha valaki nem rendelkezik sportmúlttal és a gyakorlások ellenére is bizonytalan, hogy megfelelően hajtja-e végre az adott mozdulatot, akkor annak érdemes nem egyedül edzeni, hanem inkább külön edzővel vagy gyógytornásszal, aki folyamatosan felügyeli és kontrollálja a mozgás kivitelezésének helyességét, így elkerülhető a sérülésveszély.

A cikk a Budai Egészségközpont gyógytornászainak közreműködésével készült.

3 komment

Címkék: edzés felülés mozgás hátfájás plank gugolás helytelen gyakorlat

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr9416326386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Wasp_ 2020.12.10. 22:07:52

az egyenes háttal guggolástól miért fájdulna meg a hát? próbáljon a tisztelt posztoló úgy guggolni, hogy beáll fal elé cipője orrával megérintve a falat, hogy a térde ne mehessen a lábujjai elé, és jelentkezzen, ha sikerült leguggolnia. Az egyenes háttal végrehajtott guggolás valamivel több terhelést tesz a combra, kevesebbet az alsó hátat rögzítő izmokra, de kb ennyi. mindkét guggolás teljesen oké, még nagy súllyal is. Az, hogy kinek mi a kedvezőbb, lényegében a törzs és a lábhossz aránya határozza meg legjobb tudomásom szerint

So No 2020.12.11. 01:57:33

Latszik, hogy nem tudsz guggolni.

1. termeszetes, hogy a sarok elemelkedik. SOT. Sarokmagasitot kellene hasznalni.

www.davedraper.com/site%20images/photolg4.jpg

2. A terded egy jol kivitelezett guggolasnal biztos, hogy a labujj vonala ele kerul. Rengeteg testepito, orvos probalja cafolni azt a baromsagot, amit te is terjesztesz.
A hatat pont akkor eri hatalmas terheles, amikor a terd nem kerul kellokeppen elore.

www.youtube.com/watch?v=dCHLUtf--pg

2.20 korul magyarazza el... De eleg megnezni a kepet.

Örömhernyó 2021.05.08. 09:33:47

@So No: van egy ezzel foglalkozó egész youtube csatorna
Kneesovertoesguy csinálja, sőt ő extrém mértékben erre gyúr, egyszerűen annyi a lényeg, hogy fokozatosan erősíteni kell a szalagokat a térdben. Természetesen a térd a lábujjak elé kerül guggolásnák.


süti beállítások módosítása