HTML

Lájkolj minket

A stressz miatt is megfájdulhat a hátunk

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.02.11. 06:20

Régóta tudjuk, hogy az állandósult stressznek rengeteg káros hatása van az emberi szervezetre. A sok és ismétlődő stressz többek között nyak- és hátfájdalmat is okozhat.

gerinces-5_2.jpg

Mi történik a szervezetünkben, ha stresszesek vagyunk?

Amikor stressz ér minket, akkor a testünk azonnal felszabadít bizonyos hormonokat. Az egyik ilyen hormon az adrenalin, ami az ősi, ún. üss vagy fuss reakció jelenségét váltja ki, amely többek között megnöveli a vérnyomásunkat és megfeszíti az izmainkat. A másik ilyen hormon a kortizol, ami stresszhormonként is ismert. A kortizolszint emelkedése pl. az izomtömeg csökkenéséhez és a zsírfelhalmozódás növekedéséhez is vezethet.

A fokozott stresszterhelés megterheli a vázizomrendszert

A folyamatos ideges állapot hatására nő az izmok feszülése, fokozódik az izomtónus, így egyrészt a porcok és ízületek nagyobb terhelésnek vannak kitéve, hamarabb használódnak el, másrészt fájdalmas izomcsomók, merevség, görcsök, gyulladások alakulhatnak ki. Mindez hosszabb távon gerinceredetű hát-, nyak és derékfájás kialakulásához vezethet. A túlhajszolt életvitel mellett a szorongás, a depresszió, a negatív gondolkodás, a túlzásba vitt vállalások is hajlamosítanak a stressz miatti nyak- és hátfájdalom kialakulására.

Egy 2017-es, amerikai online felmérésben a megkérdezettek a következőképpen rangsorolták a nyak- és hátfájásuk észlelt okát:

  • Stressz: 29%
  • Nem elegendő testmozgás/gyenge izmok: 26%
  • Fizikai munka: 26%
  • Túlsúly: 25%
  • Porckorongsérv: 21%
  • Ülőmunka: 20%

Bizonyos szintű stressz mindig jelen lesz a legtöbb felnőtt életében, így irreális lenne azt javasolni, hogy minden stresszt zárjunk ki, de annyit mindenképpen megtehetünk, hogy fokozatos lépésekkel törekszünk a stressz csökkentésére, közvetetten pedig a nyak- és hátfájás tüneteinek enyhítésére. Lényeges tudatosítanunk magunkban, hogy változtatnunk kell az eddigi rossz berögződéseinken és egészségtelen szokásainkon ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat, egészségesebbek legyünk és kevesebb panasszal kelljen megküzdenünk. Íme, pár tanács ehhez:

1. A stressz és a hátfájás csökkentésének hatékony módja a rendszeres sport és a tudatos nyújtás. A testmozgás endorfint szabadít fel a testünkben és általánosságban véve javíthatja gerincünk egészségét, továbbá javítja általános kedélyállapotunkat.

gerinces-6_2.jpg

2. A frissítő, lazító, regeneráló masszázs szintén segíthet csökkenteni a stresszt, lehetőség szerint érdemes rendszeresen alkalmazni.

3. Az egészséges táplálkozás is csökkentheti a stresszt, hiszen ha huzamosabb ideje jól étkezünk, akkor javulhat az általános egészségi állapotunk. Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú a normális testsúly elérése/fenntartása szempontjából is, ami kifejezetten fontos tényező a gerincproblémák prevenciójában.

4. Lényeges, hogy szánjunk időt a pihenésre, a kikapcsolódásra. Legyen az egy könyv elolvasása vagy egy film megnézése, adjunk magunknak időt a feltöltődésre.

5. Speciális légzőgyakorlatokkal, relaxációval és meditációval is enyhíthetünk panaszainkon. Próbálja ki például a mindfulness meditációt!

A cikk a Budai Egészségközpont gerincgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: stressz relaxáció hátfájás nyakfájás ülőmunka

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7316423204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása