HTML

Lájkolj minket

Hátfájás esetén le kell mondani a biciklizésről?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.04.22. 06:17

A járványügyi korlátozások számos tekintetben beszűkítik mozgástereinket, egyik kivétel ez alól a biciklizés. Gerincproblémák esetén azonban indokolt az óvatosság.

6_3.jpg

A kerékpározás alacsony intenzitású aerob mozgás és kíméli a teherhordó ízületeket, ezért idősebbeknek, az edzést mozgásszegény életmód után újrakezdőknek, ízületi gyulladásban és más krónikus betegségekben szenvedőknek is ideális mozgásforma.

Gerincbántalmakkal is megfelelhet

Ugyanakkor a kerékpározásnak hátránya is lehet: a hátizmokat nem mozgatja át, miközben a görnyedt, előre hajló testhelyzet megterheli a hátat, a nyakat, egyenetlen terepen kerékpározva pedig a rázkódás a porckorongokat összenyomja, plusz terhelésnek teszi ki. Egészséges gerinccel ez nem jelent gondot, különösen, ha sikerül elsajátítani egy helyes, gerinckímélő testtartással történő kerékpározási technikát, és megfelelően van beállítva a kerékpár.

Ha nem állítjuk be megfelelően a biciklit és emiatt nem is tudunk rajta helyesen ülni, akkor egyrészt kényelmetlen lesz tekerni, hamar elfáradunk, másrészt ha huzamosabb ideig így használjuk, akkor abból mozgásszervi problémánk is adódhat; hogy csak egy párat említsünk: ízületi sérülés, kopás, például a térdnél, a könyöknél, a vállnál, a deréknál, a csípőnél, a nyaknál stb. Éppen ezért nagyon fontos, hogy testméreteinknek és a kerékpár használati szokásainknak megfelelően állítsuk be a biciklit. Egy jól beállított kétkerekűn ugyanis könnyebb helyes testtartással tekerni

Ha gerincbántalommal, például akut porckorongsérvvel ül valaki kerékpárra, az veszélyes lehet, hiszen a rázkódás, vagy a fel- és leszállásnál tett hirtelen mozdulat, fordulás ronthatja az állapotát. Viszont a kerékpározás (akár valódi, akár sportszeren vagy szobabiciklin történik) kifejezetten ajánlott a térd- és csípőkopással, artrózissal küzdők számára, mivel csökkenti a károsodott ízületre jutó terhelést. Érdemes kipróbálni a fekvő kerékpárokat is, amelyek még hátfájás, porckorongkopás esetén is jó szolgálatot tehetnek.

7.jpg

6 gerinckímélő jó tanács a kerékpározáshoz

1. Válasszon céljának, körülményeinek megfelelő kerékpárt! Egyenetlen, durva terepen a mountainbike alkalmasabb, mert magasabb, függőlegesebb testtartást tesz lehetővé, és a nagyobb kerekeivel kevésbé teszi ki rázkódásnak a gerincet.

2. Lehetőség szerint legyen a kerékpáron lengéscsillapító, illetve az üléspárna is segíthet a kényelmesebb ülésben.

3. Állíttassa be szaküzletben a testmagasságának, testalkatának megfelelően a választott kerékpárt! Elkerülhető a derékfájás, ha a kerékpár nyerge olyan alacsonyra, a kormánya olyan magasra van beállítva, hogy nem kell görnyednie a pedálhasználathoz, és a törzse szinte egyenes maradhat.

4. Sajátítson el egy hatékony kerékpározási technikát, megfelelő pedálhasználatot és testhelyzetet, amely egyenletes súlyelosztást biztosít, és egyetlen izmát sem terheli meg aránytalanul túl!

5. Miközben kerékpározik, körültekintő módon időről időre mozgassa a fejét, hogy a nyakizmok merevségét elkerülhesse!

6. Ha edzéshez, hosszabb távokra használja a kerékpárt, akkor előtte ajánlatos bemelegíteni, és utána a nyújtás se maradjon el, hogy az egyenlőtlen terhelés hatását elkerülhesse.

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ gerincgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.

1 komment

Címkék: kerékpár bicikli hát sérv helyes testtartás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr6816509092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GöTi 2021.04.23. 10:23:56

Ha megy a gerinc problémás embernek a sámlira leülés-felállás, akkor a legjobb bringa megoldás a rekumbens kerékpár. Sajnos eléggé drágák, de nagy buli a használatuk. Aki megengedheti magának, neki is feltétlenül ki kell próbálni néhányat vásárlás előtt!


süti beállítások módosítása