HTML

Lájkolj minket

Trükkök, hogy a takarítás ne járjon derékfájással

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.06.22. 07:39

Egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy a nagytakarítás következménye kellemetlen derékfájás legyen.

A bizonyos időközönként elkerülhetetlen nagytakarítás számos kínzó egészségügyi panaszt okozhat, ha nem kellő körültekintéssel végezzük. A leggyakoribb, hogy az egész napos hajolgatástól, emelgetéstől, görnyedéstől megfájdul a hátunk és a derekunk. Aki amúgy is mozgásszervi panaszoktól szenved, annak még inkább figyelnie kell arra, hogy a lakás ragyogóvá tétele nehogy a tünetei felerősödésével járjon.

gerinces_1_takaritas.jpg

Bemelegítés

Bármilyen meglepően is hangzik, a nagytakarítás felér néhány sportolással töltött órával. Mivel a sport előtt is fontos a bemelegítés, a takarítás megkezdése előtt is hasznos lehet néhány bemelegítő mozdulat, gimnasztika, a merev tagok átmozgatása. Sokan a bemelegítés hiánya miatt húzzák meg a derekukat, vállukat, nyakukat, így ezzel a pár perccel jónéhány kellemetlen sérülést megelőzhetünk.

Görnyedés és hajolgatás

Egy igazán alapos nagytakarítás sok görnyedéssel és hajolgatással jár, amelyek nem igazán derékbarát mozdulatok. Csakhogy a porszívózás, a söprés, a felmosás, az ágyak, szekrények, komódok alatti terület kitakarítása kivitelezhetetlen ezek nélkül. Ezért kell arra figyelni, hogy ha már muszáj hajolgatni, akkor a lehető legkörültekintőbben tegyük azt.

Igyekezzünk minél kevesebbet hajlongani a törzsünkkel előre, ehelyett inkább hajlítsuk be a térdünket, vagy ereszkedjünk fél térdre, vagy guggoljunk le. A derék maradjon egyenes, a hátunkat ne púposítsuk. Nagy szolgálatot tehetünk a derekunknak, ha olyan háztartási eszközöket, porszívót, felmosófát, seprűt szerzünk be, amelyeknek hosszú nyele van. Így egyenes háttal és derékkal, görnyedés nélkül tudunk takarítani.

Púpos háttal mosogatás, főzés

A hát és a derék egyik legnagyobb ellensége a begörbített, púpos háttal történő mosogatás, főzés vagy a főzőlap, a tűzhely, a konyhapult takarítása. Ez azért gyakori jelenség, mert a legtöbb konyhában viszonylag alacsonyan van a konyhapult és a mosogató, így aki nem kifejezetten kis növésű, annak valamennyire le kell hajolnia ahhoz, hogy elmosogathasson. Görnyedés helyett próbáljunk meg kicsit közelebb állni a konyhapulthoz, térdünket kissé rogyasztva, kis terpeszben. A térdünkkel, medencénkkel akár neki is támaszkodhatunk a konyhapultnak. A lényeg, hogy ne a hátunk görbítésével kerüljünk közelebb a koszos edényekhez!

gerinces_2_takaritas.jpg

Nehéz tárgyak emelgetése

Sajnos a nagytakarítás elképzelhetetlen nehéz tárgyak emelgetése nélkül. Az alapos porszívózáshoz, felmosáshoz sokszor arrébb kell tenni bútorokat, súlyos szőnyegeket, dísztárgyakat. A helytelen emelés azonban nagy mértékben terhelheti a gerincet, és derékfájdalomhoz vezethet. A legjobb az lenne, ha az, akinek mozgásszervi problémája van, egyáltalán nem emelne nehezet.

Ha ez nem kivitelezhető, akkor arra kell figyelni, hogy emelésnél a derék és a törzs egyenes maradjon, ne csavarodjon el a csípőhöz képest. Mivel a csavarodásban végzett bármilyen mozdulat káros lehet a derékfájós embereknek, lehetőség szerint mindent úgy csináljunk, hogy teljesen szembe fordulunk azzal a tárggyal, amivel foglalkozunk. Emellett arra is törekedni kell, hogy ne messziről, kinyújtott karral, hanem minél közelebbről emeljük meg az adott tárgyat, mert így kisebb erőkifejtés is elég lehet. Ha mégis nem megfelelő testhelyzetben tudunk csak elvégezni bizonyos mozdulatokat érdemes többször kiegyenesedni, nyújtózni, a megterheléssel ellenirányú mozgást végezni, és megmasszírozni a túlterhelt területet.

Regenerálódás

Ahogy edzés után sem kezdünk bele azonnal egy másik sporttevékenységbe, úgy nagytakarítás után is időt kell adni a testnek a regenerálódásra. Ilyenkor érdemes lenyújtani az izmokat, majd kicsit lepihenni. Másik fizikailag megterhelő feladathoz, például kerti munkához vagy nagybevásárláshoz akkor fogjunk hozzá, ha már kipihentünk a takarítást.

A cikk a Budai Egészségközpont gyógytornászának közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: bemelegítés takarítás házimunka hát emelés derékfájás derék hajolgatás görnyedés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7818151268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása