HTML

Lájkolj minket

Tényleg léteznek időjárást jósló csontok?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.07.15. 06:44

Vannak, akik egy-két nappal előbb megérzik a közelgő időjárás-változást a korábbi csonttöréseik helyén vagy az ízületeikben jelentkező fájdalom révén.

5_12.jpg

Hideg-, meleg-, kettős fronthatás

A fronthatás egy légköri jelenség megnevezése: olyan légtömegek találkozását értik alatta a meterológusok, amelyben az időjárási paraméterek értékei (például hőmérséklet, légnyomás és páratartalom) jelentősen eltérnek egymástól. A nagy kiterjedésű, több száz kilométer hosszan elhúzódó frontok napokra vagy akár hosszabb időre is megváltoztatják az adott terület időjárását. Járhatnak például a légnyomáseséssel, erős széllel, a levegő páratartalmának megemelkedésével, a hőmérséklet gyors változásával.

Az időjárási frontok közeledtekor érzékenyebbé válhatnak a régi sérülések helyei, az összeforrt csonttörések, műtéti hegek kezdenek el újra sajogni, és gyakran felerősödnek az ízületi bántalmak, a reumás panaszok is.

Az időjárási frontok egészségi állapotra tett hatása

Hidegbetörés (hidegfront) idején csökken a hőmérséklet és a páratartalom, nő a légnyomás. Ilyenkor gyakoribbak a görcsök, rosszabbodhat a fekélyesek, illetve a szív- és keringési betegségekben szenvedők, az asztmások és az epilepsziások állapota. A mozgásszervi, vagyis a csontsérülések helyén jelentkező és a reumás tüneteket elsősorban a hidegfrontra érzékenyek tapasztalhatják. A frontra érzékenyek közérzete romolhat, feszültebbek, ingerlékenyebbek lehetnek, koncentráló képességük csökkenhet.

A melegfront idején emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom és csökken a légnyomás. Az erre érzékenyek leggyakrabban migrénes fejfájásra, fáradékonyságra, lehangoltságra panaszkodnak, a vérnyomásuk csökken, a pulzusszámuk nő, az esetükben is gyakoriak a szív- és érrendszeri gondok, nő az infarktus és a trombózis veszélye, és jellemző a reflexidő megnövekedése.

A két fronttípus keveredhet, időben egybeeshet, ilyenkor kettős fronthatásról beszélünk, amelyre a hideg- és a melegfrontra érzékenyek szervezete egyaránt reagál.

Érzékeny csontok

Egyénileg sokféle lehet a frontérzékenység, változhat nemtől, az életkortól, az egészségi állapottól függően. Speciális esete, hogy egyesek nemcsak a krónikus ízületi bántalmak (gyulladás vagy kopás) esetén érzik meg az időváltozást, hanem a korábban sérült, törött csontú testrészeikben is jelentkezik ilyenkor fájdalom.

Ez a jelenség a légnyomás értékének változásával függhet össze, amely hatással van a külvilágtól elszigetelt testüregekben (így az ízületi tokokban) uralkodó nyomásviszonyokra is. A légnyomás változása az ízületi folyadék mennyiségét is befolyásolja, ami fájdalmat okozhat a reumás gyulladás, kopás miatt amúgy is károsodott ízületekben. Hegek, forradások esetén a hegszövet állaga, sűrűsége eltér a körülötte lévő, sértetlen szövetektől, így másként reagálnak, másként húzódnak össze vagy nyúlnak meg az időjárási tényezők változásaira, a hőmérséklet- és légnyomáskülönbségre, vagy a levegő páratartalmának változására, ez okozhatja a helyi érzékenységet, fájdalmat.

6_14.jpg

Tulajdonképpen nincs a jelenségre megoldás, de kordában tartható

A frontérzékenység miatt kialakuló kellemetlenségeket, tüneteket, ha szükséges, a szokásos, vény nélkül kapható szerekkel enyhíthetjük. Aki tudja magáról, hogy milyen hatással van rá az időváltozás, tartson a táskájában a számára leginkább bevált fájdalomcsillapítóból. Melegfront esetén a simaizom-görcsökre ható, hidegfrontnál az idegi eredetű fájdalmakat enyhítő készítmények ajánlhatók. Általános jó tanács, hogy törekedjünk az egészséges életmódra, mivel a kiegyensúlyozott táplálkozás, a megfelelő alvás, a rendszeresen mozgás és a stressz lehetőség szerinti kerülése mellett kevésbé jelentkeznek a frontérzékenység okozta panaszok is. Ugyanez fordítva is érvényes: az időjárási változások nyomán észlelt tünetek gyakoribbá válása és súlyosbodása jele lehet az egészségi állapot romlásának is, így ebben az esetben érdemes egy orvosi és laboratóriumi vizsgálatot kérni.

A cikk a Budai Egészségközpont gerincgyógyász szakembereinek közreműködésével készült.

4 komment

Címkék: fájdalom csont törés melegfront hidegfront front reuma légnyomás ízületek töréshelyek

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1216628018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.07.16. 21:10:34

Én már hetek óta várom az esőt.
Nem is fáj semmi.

]{udarauszkasz 2021.07.16. 21:35:14

@gigabursch: En akarhova megyek, ott esik. Most a Dunantulon leszek hetvegen, ugyhogy itt meg kell erositeni a gatakat a Dunan.

gigabursch 2021.07.17. 08:56:08

@]{udarauszkasz: Ma este hozzánk is megjött.
Itt Zala-Veszprém-Vas hármashatár térségében (80 km sugarú kör) nem egy település van, ahol hetek óta semmi...
A kukorica már másfél hete furulyázik, az alma eldobta a termés felét, a hárs meg a korona 10%-át, az akác meg sárgul.

efi 2021.07.17. 21:58:09

Biztos, hogy nem ez az oka. Hőmérséklet nem előtte változik, hanem a front áthaladásával; páratartalom naponta is ingadozik legalább 50%-ot (hacsak nem éppen őszi-téli egész napos szottyos idő van).
Marad a légnyomás, ez viszont nagyon lassan változik illetve simán ki lehetne próbálni mesterséges körülmények között is, szerintem fel sem tűnne az érintetteknek. Úgyhogy elsősorban pszichés okai lehetnek, az ember akaratlanul is meg tudja előre, hogy front fog jönni, mert előtte napokig azt látja-hallja.


süti beállítások módosítása