HTML

Lájkolj minket

Így csökkentse a téli esések veszélyét!

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.12.23. 08:11

A 65 év felettiek mintegy harmada évente legalább egyszer elesik, amely az esetek nagy százalékában csonttöréshez vezet.

igy-csokkentse-a-teli-esesek-veszelyet-1.jpg

A havazás, az ónos eső, a lefagyott, jeges járdák és utak, a nedves padló mindannyiunk számára potenciális veszélyforrást jelentenek, a megfelelő óvintézkedésekkel azonban nagyobb eséllyel védhetjük meg magunkat a súlyos következményektől. A mozgásképesség elvesztése, az egyik legfenyegetőbb állapot. Mi az a 7 dolog, amit megtehetünk az esésveszély csökkentése és megelőzése érdekében?

1. Tornázzunk!

A legfontosabb a szakember, vagyis a gyógytornász irányításával az egyénre kidolgozott torna, ami helyreállítja az izomegyensúlyt, fejleszti az egyensúly-koordinációt, segít megőrizni a járásképességet, és segít a törzs (és ezzel a gerinc) stabilitásának megtartásában.

2. Sétáljunk rendszeresen!

Akár napi fél óra séta, könnyed kocogás is lényegesen hozzájárul a fizikai kondíció fenntartásához. Azért is érdemes függőlegesen pozícionált mozgásformákat (további példák: túrázás, kertészkedés, tánc, biciklizés, nordic walking, avagy a botos séta.) végezni, mert a csontokhoz kapcsolódó izmok így tudják a megfelelő húzóerőt kifejteni. Bár az úszás rendkívül egészséges, a csontritkulás ellen hatástalan, ugyanis a víz felhajtóereje miatt nem igényel akkora pluszerőt, ami ösztönözné a csontépülést. Ugyanakkor nagyszerűen karbantartja az izmokat, és az úszás közbeni ciklikus lélegzés hozzájárul az egészségmegőrzéshez.

3. Viseljünk biztonságos lábbelit!

Ügyeljünk arra, hogy cipőnk jól tartsa a bokánkat, járófelülete legyen bordázott. Cipésznél, ortopéd cipésznél kérhetünk külön csúszásgátló réteget a cipőnk talpára.

4. Ne szégyelljük a botot vagy a kapaszkodót!

Szükség esetén a közlekedést elősegítő megfelelő segédeszköz használatát is vegyük igénybe, hiszen lehet, hogy pont az fog minket megmenteni többhavi kényszerű ágyban fekvéstől.

5. Szüntessünk meg minden veszélyforrást a lakásban!

Nagyon fontos, a veszélyt okozó helyzetek kivédése (küszöb megszüntetése, szőnyeg lecserélése, vagy csúszásgátló használata a lakásban).

6. Szedjünk D-vitamint!

A megfelelő D-vitamin adagolással sokat tehetünk nemcsak a csontritkulás megelőzésében-kezelésében, hanem az egyensúly- és izomerő fejlesztésében. Az egészséges beviteli mennyiség felnőttek esetében napi 1500-2000 Nemzetközi Egység (korábban 400, majd 800 NE volt). Ezt a mennyiséget táplálékkiegészítő vagy gyógyszer formájában ajánlott bevinni ősztől tavaszig. A biztonságos határértékről is ismertek adatok: a felnőttek esetében napi 4000 NE az a mennyiség, amely még biztosan nem okoz gondot a szervezetben.

7. Ha pedig már nincs visszaút…

Ha pedig esni kell, próbáljunk meg a puhább részeinkre, vagy az oldalunkra landolni. Esés közben ne viaskodjunk: igyekezzünk a legtermészetesebb módon, a fejünket behúzva landolni, kerüljük el a merev végtagokkal való kitámasztást.

igy-csokkentse-a-teli-esesek-veszelyet-2.jpg

8. Ha már leesett a hó

Sétáljunk teli talppal! Csúszásveszély esetén célszerű óvatosan lépkedve, lábunkat teli talppal helyezni a földre. A súrlódás növelésében segít, ha talpunk teljes felülete érintkezik a talajjal. Minél nagyobb felületen érintkezünk a földdel, annál kisebb a veszélye az elcsúszásnak, és annál nagyobb az esély, hogy megtartjuk magunkat.

Ha minden kötél szakad, inkább maradjunk otthon. Rendkívüli vészhelyzet esetén a mentőszolgálat az időseknek azt javasolja, hogy ne menjenek ki az utcára, inkább maradjanak otthon. Ha látható, hogy csak néhány óráig csúszósak a járdák, érdemes kivárni az enyhülést és a közmunkások csúszásmentesítését.

A cikk az Országos Gerincgyógyászati Központ szakorvosainak közreműködésével készült.

4 komment

Címkék: biztonság csúszás tél séta torna esés törés gerinc D-vitamin

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr316791360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2021.12.23. 19:08:54

Ha feltételezzük, hogy a 700 ezer eset 99%-a otthon történt, az azt jelenti, hogy a maradék 7000 esetben megbüntették a járda tulajdonosat, mert nem csúszásmentesített,vagyis naponta legalább 100 embert.
Vagyis...várjunk csak egy kicsit...

Örömhernyó 2021.12.23. 22:34:19

@efi: Azért az nem életszerű, hogy minden centi járda az országban jégmentesítve legyen. A tél ilyen, csúszik néha. Az utak se lesznek soha teljesen jégmentesek. Ismertem olyan időseket, akik télen-nyáron rendelték az ebédet, legalább a főzéshez való alapanyagokért nem kellett lépcsőzniük, ugyanis az első emeleten laktak, ahova 4 lépcsősort kellett megmászniuk.
Sajnos jellemző, hogy sokan idős korukban elkezdenek pár forintos akciókért, leárazásokért utazgatni, mert ingyen van az utazás. Akciós csirkefarhátért nyomuló banyatankos tömegek... Láttam én sok-sok éve Tescoban az akciós banánt széttaposó nyuggerhordát. Ott taposták a leejtett fürtöket, úszott a padló a banánlében, a zöldségosztályosok meg csak fogták a fejüket.

Nem csak idősen kellene mozogni, hanem fiatalon is. Fiatalon lehet izmokat építeni, amik idősen leépülnek. De ha több izma van az embernek, több marad idősen is, ha aktív marad.

Férfiaknál a tesztoszteronpótlás arra is jó lenne, hogy megőrizzék az izomzatukat.

Nagyfateromnak volt szöges cipője télire, ónos esők idejére.

efi 2021.12.24. 12:19:29

@Örömhernyó:
Pont erre akartam rávilágítani. Minden télen megy a fenyegetőzés, hogy ha valakinek a háza előtt elcsúsznak a járdán, akkor aztán megnézheti magát a tulaj, ha beperelik. Az senkit sem érdekel, hogy a melós hogyan menjen haza melóból 100 km-ről havat takarítani, ha az délelőtt 9-kor kezdett el szakadni. A másik meg, hogy aki elcsúszik, az saját maga miért nem tehet róla? Nem megfelelő cipő, rossz "járástechnika", nem az útviszonyoknak megfelelő gyaloglási sebesség :)

gigabursch 2021.12.26. 12:29:38

Szerintem csak fel kéne fogatni a - szó szerint - vén hülyékkel, hogyha két órával később mennek, akkor is nyitva lesz bolt.


süti beállítások módosítása