HTML

Lájkolj minket

A szánkótól a nordic walkingig: mozgás télen a szabadban

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2021.12.30. 05:10

Erősíti az immunrendszert, elűzi a téli depressziót, ha hidegben sem maradunk a négy fal között, inkább kimegyünk sportolni.

a-szankotol-a-nordic-walkingig-mozgas-telen-a-szabadban-1.jpg

Télen, hideg, esős, latyakos időben sokan felhagynak a rendszeres sportolással, különösen, ami a szabadban végzett mozgásformákat illeti. Ez több okból sem jó döntés. Egyrészt jelenleg, a koronavírus-járvány negyedik hulláma alatt a beltéri sportok a megfertőződés kockázatát hordozzák, legyen szó edzőteremről, uszodáról vagy egy csoportos jógaóráról. Másrészt a szabadban, jó levegőn végzett mozgás élettanilag hasznosabb lehet, mint zárt helyiségekben sportolni.

A szabadban végzett sport javítja a vérkeringést, és ha egy kicsit is előbújik a nap, beindul a természetes D-vitamin-termelés, és erősödik az immunrendszerünk. Akik télen is rendszeresen mozognak a szabadban, ritkábban influenzások, vagy szenvednek légúti betegségektől. Egy szabadban, mozgással töltött nap után jobban alszunk, energikusabbnak, frissebbnek érezzük magunkat. Mivel hideg időben a szervezetnek nemcsak a mozgásra, hanem testünk melegen tartására is energiát kell fordítania, több kalóriát égethetünk el, többet fogyhatunk, mintha valamilyen beltéri mozgást választanánk.

Magyarországon az emberek jelentős része küzd télen rossz közérzettel, depresszióval, amelynek szintén jó ellenszere lehet a mozgás. A rendszeres mozgás jó levegőn bizonyítottan csökkenti a depresszió előfordulásának esélyét.

Bár sokan tartanak a meghűléstől, és egyéb káros egészségi következményektől, ez a félelem alaptalan. Ha odafigyelünk a megfelelő öltözékre, a (meleg) folyadékbevitelre és a kint tartózkodás időtartamára, mínusz 10 fokig szinte mindenki alkalmas a kültéri sportolásra. Ez kortól független, az azonban nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választ egy gyerek, egy felnőtt vagy egy idősebb ember. Emellett érdemes fokozottan ügyelni az öltözködésre. Ma már sportboltokban mindenki számára hozzáférhetőek a szél- és csapadékálló, ugyanakkor megfelelően szellőző ruházatok. Erre érdemes pénzt szánni, mivel sokkal kellemesebbé, könnyebbé teszi a sportolást.

Téli sportok szabadban gyerekeknek

Ahhoz, hogy a gyerekeket ki tudjuk robbantani a meleg szobából a tévé vagy a számítógép elől, a legbiztosabb módszer valamilyen havas sportra hívni őket. A szánkózás és a síelés örök sláger, de sajnos az időjárás nem mindig kedvez nekik. A korcsolyázás viszont hótól függetlenül választható. Sokan nem tudják, de már óvodás korban, 3-4 évesen megtanulható, az egész családnak élvezetes sport a szabadban. Emellett enyhébb időben télen sem kell elfelejteni a gyerekek kedvenc sporteszközeit, a biciklit, a rollert, a gördeszkát vagy a görkorcsolyát. Ha nincs lefagyva az út, megfelelő öltözékben télen is használhatóak.

Téli sportok szabadban felnőtteknek

Az utóbbi években egyre inkább jellemző – a koronavírus-járvány megjelenésétől nem függetlenül – hogy a felnőttek télen sem mondanak le a rendszeres futásról és biciklizésről a szabadban. Míg korábban télen kiürültek a szabadtéri futókörök, mostanában egy hétvégi délelőtt közel annyi futó van rajtuk, mint a melegebb évszakokban. Nem véletlenül: a futás, ha valaki nem küzd mozgásszervi betegséggel, nem túlsúlyos, és nincs komoly szívbetegsége, az egyik legjobb mozgásforma. Javítja az állóképességet, a szív- és érrendszer egészségét, segít fogyni. Aki unja, az választhatja az intervall edzést is, amikor a mérsékeltebb és gyors ütemű futást vagy sétát váltogatjuk.

Ugyanakkor egy fontos szempontot nem szabad figyelmen kívül hagyni: bizonyos téli napokon a nagyvárosokban rendkívül erős lehet a szmog. Ezért mielőtt városi futásra indulnánk, nem árt tájékozódni a légszennyezettségi adatokról. Ha túl magas a szennyezettség, érdemes inkább beltéren belül mozogni. Így, aki a belvárosokban, vagy nagyobb közlekedési csomópontok közelében lakik, annak érdemes kicsit ettől eltávolodnia – ha van a közelben erdő vagy nagyobb tér, liget akkor ott végezni a sportolást.

a-szankotol-a-nordic-walkingig-mozgas-telen-a-szabadban-2.jpg

Téli sportok szabadban időseknek

Az idősebb korosztálynak sem kell lemondania a kültéri sportokról télen, de arra figyelniük kell, hogy hidegben a vérerek összeszűkülnek, a szívnek jobban meg kell dolgoznia azért, hogy elég vért pumpálhasson az erekbe. Ezért azoknak, akik keringési zavarokkal vagy érszűkülettel küzdenek, jobban oda kell figyelniük a körülményekre. Csak akkor sportoljanak, ha teljesen jól érzik magukat, melegítsenek be alaposan, és ne vigyék túlzásba a kint tartózkodást. Idősek számára ideális lehet a túrázás, a séta vagy a nordic walking, amelynek lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, a mozgáskoordináció.

A cikk a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosainak közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: sport tél túra futás bicikli korcsolya hideg szánkó gyaloglás nordic walking

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr416798126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása