HTML

Lájkolj minket

5 tanács a hátfájásmentes téli időszakhoz

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2022.01.06. 06:35

A téli hónapokban az arra érzékenyeknél felerősödhetnek a mozgásszervi fájdalmak. Mit tehetünk ez ellen?

5-tanacs-a-hatfajasmentes-teli-idoszakhoz-1_1.jpg

Milyen hatással van a hideg a mozgásszervekre?

Több oka lehet annak, hogy a mozgásszervi panaszok, köztük a gerinctájéki fájdalmak télen, hideg, nyirkos időben intenzívebbé válhatnak. Természetesen nem maga a hideg okozza a hátfájdalmakat, de az időjárási körülmények mégis hatnak a szervezetünkre. A hideg miatt végtagokban az erek beszűkülnek, így romlik a keringés, a légnyomás csökkenése duzzanatot és gyulladást okozhat, illetve felerősítheti a meglévő gyulladást. A gerincet támogató izmok, inak és szalagok feszültebbé, merevebbé, a fájdalomérzékelő idegvégződések, receptorok érzékenyebbé válnak. A fényhiány miatt kevesebb D-vitamin termelődik, ami szintén rontja a mozgásszervek, a csontok egészségét. Ráadásul az életmódi körülmények változása is hat a szervezetünkre, a kevesebb mozgás, a téli ünnepkör egészségtelen ételei, a túlzott alkoholfogyasztás és az esetlegesen kialakuló depresszió szintén súlyosbíthatja a hátpanaszokat.

5 jótanácsot gyűjtöttünk össze a téli hátfájás és más mozgásszervi fájdalmak megelőzésére.

1. Maradjon melegen!

Tartsa testét melegen! Sok múlik az öltözködésen: könnyű, réteges öltözet ajánlott, különös figyelemmel a végtagok és a gerinckörnyéki, deréktáji és hátizmok melegen tartására. Okos divat a derékmelegítő is, sőt, kinti munkahelyen dolgozóknak akkumulátoros melegítő mellényre is szüksége lehet. A legérzékenyebb gerincszakaszra tehető melegítő tapasz is kapható a gyógyszertárakban.

2. Legyen továbbra is aktív!

A borús, szürke, rideg napokon jólesik bekuckózni egy jó könyvvel vagy filmekkel a meleg lakásba, de ha ez kizárólagos szabadidős programmá válik, az hosszabb távon súlyos gondokat okozhat.

Az edzetlen izmok ugyanis merevek, sérülékenyek, a hátizmok sem tartják olyan hatékonyan a gerincet, könnyebben kialakulhat egy rossz mozdulat miatti húzódás, sérülés, hátfájdalom. Télen – ha nincs sétaidő – jó szolgálatot tehet az otthoni edzés, egy szobakerékpár, egy jó tornavideó, vagy egy (gerinctorna edzésen elsajátított, egyénre szabott) gerinctorna-program. Bármilyen mozgásformát is választ, ne maradjon el előtte egy pár perces bemelegítés, majd nyújtás.

3. Egyen egészséges, gyulladáscsökkentő ételeket!

Vannak ételek, amelyek segítenek megőrizni az egészséget, de a túl sok zsírt, finomított szénhidrátot, tartósítószert tartalmazó ételek utat nyithatnak a legkülönbözőbb betegségeknek, gyulladásoknak. Természetesen mértékkel bármit lehet enni, az ünnepi ételsorra sem kell teljesen nemet mondani. Az egészségbarát étrend friss zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, értékes zsírokat és fehérjéket, sovány húsokat, halat, vitaminban dús csonthéjas gyümölcsöket tartalmaz. Kerülendők viszont például a bő zsiradékban sült panírozott ételek, a zsíros chipsek és a túlzott cukor- és alkoholfogyasztás is.

4. Kerülje a traumát és az áthűlést!

Tudatosan végiggondolva egyes veszélyforrások nagyobb eséllyel elkerülhetők. A merev izmok sérülékenyebbek, érzékenyebbek a megterhelésre, egy rossz mozdulattal, eleséssel pedig még nagyobb bajt okozhatunk magunknak, ezért a szabadban végzett aktivitás esetén feltétlen szükségünk van egy stabil, kevésbé csúszásveszélyes, száraz, meleg lábbelire. A fizikai munka, például hólapátolás során óvatosabban, több szünettel, a megerőltetést kerülve mozogjunk, és a bemelegítés, nyújtás se maradjon el. Ha mód van rá, a lakás fűtését legjobb úgy megoldani, hogy hazaérkezéskor már meleg fogadja. Lehetőség szerint az autót is tanácsos kicsit bemelegíteni, mielőtt útnak indulnánk, ha nincs az autóban fűtött ülés a hátfájás megelőzéséhez.

5-tanacs-a-hatfajasmentes-teli-idoszakhoz-2.jpg

5. Kérjen szakszerű segítséget!

Akinek visszatérően van ilyen problémája, jól teszi, ha nem várja meg a hátpanaszok súlyosbodását, hanem mielőbb szakemberhez fordul. Ortopéd, illetve reumatológus szakorvos, gyógytornász, gyógymasszőr, kiropraktor sokat segíthet. A mozgásszervek állapotának felmérése után beállítható a megfelelő karbantartás, kezelés, fizikoterápia, gerinctorna, és nem utolsó sorban jó tanácsokat kap ahhoz is, hogyan kerülheti el a legbiztosabban a téli állapotromlást.

A cikk a Budai Egészségközpont gerincgyógyász szakembereinek közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: tél prevenció gyulladás hátfájdalom

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr5216805044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása