HTML

Lájkolj minket

Mit kell tudni a térdprotézis műtétekről?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2022.01.27. 05:09

A térd egyike a legnagyobb terhelésnek kitett ízületeknek, így megbetegedései, például az artrózisa, kopása, nagy fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járhatnak. Ha a folyamat lassítására és a panaszok enyhítésére irányuló konzervatív, vagy kisebb műtéti kezelés már nem vezet eredményre, protézis beültetése is szükségessé válhat.

A porckopás egyik oka a genetika, vagyis öröklött hajlam. Más esetekben az ok lehet fejlődési rendellenesség vagy az előrehaladott életkor, túlterhelés, ízületi és csontdeformitás, sérülések következménye vagy gyulladásos betegség. A túlterhelés gyakori oka az elhízás miatti súlytöbblet.

A porckárosodás tünetei

A térdízület kopásának következményei lassan alakulnak ki. A reggeli felkeléskor, vagy hosszabb ülés utáni felálláskor jelentkező fájdalom és merevség lehet az első jel. Korai stádiumban a mozgatás során a fájós testrész hamarosan „bemelegszik” és a panaszok megszűnnek, de előrehaladottabb esetben már pihenés közben is érződnek és nem is múlnak el. A térdartrózis jellegzetes tünete az ízületek deformitása, néha a duzzanata, merevsége, valamint a térd mozgástartományának csökkenése.

gerinces-1.jpg

A porckopás megelőzése

Bizonyos életmódbeli körülmények betartásával a porckopás jó eséllyel lassítható. Kerülni kell az egyoldalú vagy túlzott terhelést és az elhízást, mivel a súlytöbblet többszörösére növeli a kockázatot. A helyes testtartás, az okosan, bemelegítés és nyújtás mellett végzett rendszeres mozgás, a megfelelő mozgásformák, az edzés is hozzájárul az ízületek védelméhez. Többfajta porcanyagcsere-javító étrendkiegészítő, ún. chondroprotektív szerek, illetve az ízületbe adott hyaluronsavas injekciók is rendelkezésre állnak a megelőzéshez.

A térdízületi porckopás konzervatív kezelése

A már kialakult porckopás visszafordíthatatlan, de a károsodás folyamata lassítható és meg is állítható. A konzervatív kezelés a porcfelszínt regeneráló gyógyszerekkel és a fizikoterápia különböző lehetőségeivel, gyógytornával, történik. Ezeknek a kezeléseknek a többsége a fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, valamint a további károsodás megelőzésére irányul.

Amennyiben a konzervatív kezelés sikertelen, akkor sebészeti megoldás következik, esetleg artroszkópos beavatkozás, mely során porcfelszínkezelést, shaverezést, a levált porcrészletek eltávolítását végezzük. Ha ez eredménytelen, illetve a porckopás nagymértékű előrehaladottsága esetén térdprotézis beültetése is szükségessé válhat.

gerinces-2.jpg

A térdprotézis fajtái, műtéti lehetőségek

Az ízületi porckárosodás mértékének megfelelően választják ki az alkalmazott térdprotézist. A részleges, ún. szánkó protézist (Unicondylaris térdprotézist) a combcsont és a sípcsont elkopott ízületi felszínének pótlására használják, ha csak az ízület egyik oldala károsodott. Ha az ízület belső és külső fele egyaránt károsodott, akkor a teljes (duocondylaris) térdprotézist alkalmazzák, amely a teljes térdízületi felszínt, a teljes combcsonti és sípcsonti felszínt pótolja csontcementtel rögzített fém komponensekkel és műanyag csúszó betéttel, amely lehetővé teszi az ízület súrlódásmentes mozgását. A súlyos károsodás esetén alkalmazott totál térdprotézis (TEP, totál endoprotézis) a térd mindhárom ízületi felszínén helyettesíti a porcfelszínt. A lábszárcsonthoz és a combcsonthoz fém komponenseket erősítenek, amelyek között a lábszárcsonti komponensbe helyezett, nagy teherbírású, kopásálló műanyag elem biztosítja a csúszófelszínt. Ha a kopás a térdkalács ízületet is érinti, műanyag térdkalács protézis beültetésére is sor kerülhet. A térdízületi protézis 15-20 évig képes betölteni a funkcióját.

A műtét utáni rehabilitáció során mozgatással majd gyógytornával segítik elő a beteg újbóli mozgásképességét, a térd mielőbbi újbóli rendeltetésszerű használatát.

Ez a cikk a Budai Egészségközpont ortopéd orvosának közreműködésével készült.

2 komment

Címkék: fájdalom műtét térd protézis porc artrózis porckopás

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr9816824872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11110000 2022.01.27. 13:02:40

Azt például mindenképpen érdemes róluk tudni, hogy úgy kell írni őket: térdprotézisműtétek.
Egybe.

Csak azt nem tudom, miért olyan akarja osztani az észt, aki még helyesen leírni sem tudja a téma nevét, amelyről ír.

Innentől szerinted mennyire hiteles az összes többi zagyvaság, amiket összehordtál?

Gábor Révész 2022.01.27. 20:50:45

Már elnézést kérek, de ez a cikk meglehetősen "el van nagyolva".
Véleményem szerint avval kellett volna kezdeni, hogy a térdízület a legbonyolultabb ízület a szervezetben, tekintve a hosszanti- és keresztszalagok rendszerét.
Mindebből következik, hogy a teljes térdprotézis-műtét még ma is komoly beavatkozásnak számít, sok rejtett buktatóval. A teljes csípőízületi protézis beültetéséhez képest nagyságrendekkel több kockázatot hordozó beavatkozásról van szó.
A műtét utáni rehabilitációt pedig két sorral elintézni mérhetetlen szakmaiatlanság!
A térdprotézis beültetése után azonnal meg kell kezdeni a beteg mobilizálását, mivel a későn indított rehabilitáció jelentősen megnehezíti a műtött ízület normális működésének elérését.
A rehabilitációban a döntő szerep a gyógytornászokra hárul. A gyógytornász feladata - és felelőssége - hogy a megfelelő gyakorlatokkal, a térdízület mozgástartományának szélesítését elősegítő mechanikai segédeszköz szakszerű használatával segítse a gyógyulást. Továbbá az ő véleménye döntő abban, hogy a beteg gyógyultsági foka lehetővé teszi-e a hospitalizáció megszüntetését.
A rehabilitációban nagy szerep jut a gyógymasszőrnek, aki egyrészt a műtött végtag izomrenyheségének megszüntetésével segítheti a gyógytornász munkáját, másrészt a távolhatás elvét használva a nem műtött végtagon végzett szakszerű masszázzsal segíti a műtött végtag gyógyulását.
Végül ne feledkezzünk meg a fizioterápiás kezelések jelentőségéről sem, elsősorban az elektromágneses terápiáról.
A téma eléggé szerteágazó, mind a műtét indikációját, mind a műtét utáni kezeléseket tekintve.
Jó lenne, ha egy ennyire közérdeklődésre számot tartó témában a megjelentnél sokkal szakmaibb cikkek készülnének!


süti beállítások módosítása