HTML

Lájkolj minket

7 tanács a térdsérülések elkerülésére

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2023.02.16. 06:16

A térdünk folyamatosan nagy terhelésnek van kitéve, így sérülése, fájdalma is igen gyakori panasz. Nézzük a legtöbbször előforduló térdsérüléseket!

A térdízületet három csont alkotja: a lábszárcsont, combcsont, és a térdkalács, amelyek harmonikus együttműködése teszi lehetővé, hogy testünk legnagyobb terhet viselő ízületei közé tartozik. Gondoljunk arra, hogy lépcsőn járáskor egyik oldalnak kell a testünk teljes súlyát tartani. Térdfájdalmat számos sérülés, elváltozás, betegség okozhat, például szalag- vagy porcszakadás, porckopás, ízületi gyulladás, köszvény.

Milyen tünetek jelezhetik a térdsérülést?

Bajt jelezhet a térdfájdalmon kívül, ha a térd gyenge, nem terhelhető, instabil, deformálódik, az ízület környéke megduzzad, kipirosodik, merev, nehéz vagy lehetetlen kiegyenesíteni, esetleg mozdításkor roppanó vagy pattanó hangot ad. A duzzanat általában akut sérüléskor alakulhat ki. Csonttörésre heves fájdalom utalhat. A roppanó hang a keresztszalag sérülését jelezheti, és a térd instabilitása is erre utal.

A térdproblémák okai

A térd fájdalmát akut sérülések, mechanikai problémák, kopásos vagy reumás, esetleg szeptikus ízületi gyulladások, ritkábban köszvény okozhatják. A sérülés érintheti a térdízületet körülvevő szalagokat, inakat vagy a folyadékkal telt zsákokat (bursákat), valamint magát az ízületet alkotó csontokat, porcokat és szalagokat. Mechanikai problémák, megváltozott járás is okozhat térdproblémát, például, ha valaki csípő- vagy lábfájdalom miatt igyekszik kevésbé terhelni a fájós testrészét.

gerinces_1_terd_1.jpg

A térdsérülés kockázatát növelő tényezők

Számos tényező növelheti a térdproblémák kockázatát, így például a túlsúly fokozza a térdízületek igénybevételét, korai porckopáshoz, osteoarthritishez vezethet. Az izmok edzetlensége, az erő és a rugalmasság hiánya is hozzájárulhat a térdsérülések bekövetkeztéhez, hiszen az erős izmok segítik az ízületek stabilitását és védelmét. A térdsérülések gyakoribbak egyes sportok esetén, például a gyors irányváltásokkal járó labdajátékok és a síelés, illetve a tartós terheléssel járó sportok, például hosszú távú futás vagy súlyemelés során. Bizonyos munkavégzések is fokozott terhelést jelentenek, így például az építőparban vagy a mezőgazdaságban dolgozók inkább ki vannak téve a térdsérülések kockázatának. Korábbi sérülés, térdprobléma (például kopásos ízületi porcdegeneráció) után is nagyobb a valószínűsége annak, hogy ismét kiújul a fájdalom.

A térdsérülés kezelése

Térdfájdalom, vagy sérülés esetén az elsősegély, a térd rögzítése, a fájdalom csillapítása, a duzzanat jegelése után mielőbb szakorvoshoz kell fordulni, aki a kiváltó ok megállapítása után dönt a további teendőkről. A sérülés jellege, az ízület állapota szerint történik a kezelés. Térdduzzanat esetén szükségessé válhat a felgyülemlett folyadék lecsapolása. Ha túlterhelés, vagy porckopásos folyamat váltotta ki a térdfájdalmat, akkor gyulladáscsökkentő, illetve porcerősítő készítmények is szükségessé válhatnak. Gondos kivizsgálás, röntgenfelvétel, esetleg MR vizsgálat alapján lehet eldönteni, hogy szükség van-e sebészi beavatkozásra, vagy a térd teljes tehermentesítése, rögzítése elegendő lehet. A térd rehabilitációja is a kezelés elengedhetetlen része. A jól felépített gyógytorna célja helyreállítani a térd teljes mozgástartományát és a stabilitást segítő izomerőt.

Hét tanács, amivel jobban vigyázhatunk a térdünkre

1. Őrizze meg, vagy állítsa helyre normál testsúlyát!

2. Maradjon aktív, edzett!

gerinces_2_terd_2.jpg

3. Tartsa be az adott sport, mozgásforma szabályait, hogy egyenletes terheléssel edzhessen!

4. Futáshoz, kocogáshoz gondosan válassza ki a megfelelő lábbelit!

5. Az edzések előtt ne feledkezzen el a bemelegítésről, és a végén a nyújtásról sem, hiszen mindkettő csökkenti az ízületi sérülések veszélyét.

6. Ha visszatérő térdfájdalomban vagy osteoarthritisben szenved, válasszon ízületkímélőbb mozgásformát, például úszást vagy kerékpározást.

7. Visszatérő terhelési panaszok esetén mielőbb forduljon ortopéd vagy sportsebész szakemberhez, hogy megelőzze a komolyabb problémák kialakulását.

A cikk a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosának közreműködésével készült el.

Szólj hozzá!

Címkék: sérülés térd ortopédia térdsérülés

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr1818050574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása