HTML

Lájkolj minket

9 fontos és érdekes tudnivaló a gerincről

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2024.02.16. 09:10

Az emberi agy roppant nehéz, így megfelelő gerincoszlop nélkül testünk nem is tudná tartani. A gerincünk gondoskodik az egyenes testtartásunkról, a mozgásról is, és védőburkot biztosít a gerincvelőnek. Ha nem vigyázunk rá, az komoly életminőségromláshoz vezethet!

A felegyenesedés miatt „S” alakú a gerincünk

A gerincet terhelő tengelyirányú erő megsokszorozódott, mikor az ember felegyenesedett. Ezen erőhatás miatt a gerinc a rugóelv alapján "S" alakú görbületet vett fel: a nyaki és ágyéki szakaszon előreívelő, a háti és kereszt-farokcsonti részen hátra ívelő gerincgörbületek alakultak ki.

24 egyedi csigolyánk van

A gerincünk 7 nyaki, 12 háti, illetve 5 ágyéki csigolyából áll. Ezen felül a kereszt- és a farokcsont képezi részét, amelyek további csigolyák összecsontosodott egységei.

Van két különleges csigolyánk: az atlas és az axis

Formailag jelentősen különbözik a többitől a nyaki gerincszakasz első két csigolyája. Az első csigolya, az atlas gyűrű formájú. Benne fut a gerincvelő mellett oldalt, két kisebb csatornában a két csigolya artéria. Ezek táplálják a kisagyat és a nagyagy egy részét. (Az itt kialakuló szűkület szédülést okoz, és rontja az agy vérellátását.) Az axison, azaz a második nyakcsigolyán már felfedezhetők a többi csigolya jellemzői. A fő anatómiai eltérés a felfelé álló „dens” nyúlvány.

A farokcsontnak is van szerepe

Rendszerint csak akkor gondolunk erre a csontra, amikor szerencsétlenül esünk, fenékre, és rettentő fájdalmat érzünk ezen a tájon. Fejlődéstanilag egy csökevényes csontról van szó (3-5 csökevényes csigolyából áll), a szerepe, hogy a rajta tapadó izmokon, szalagokon keresztül stabilizálja gátat.

A háton alvás a legjobb a gerincnek

Sokan nem szeretnek háton aludni, pedig a gerincünknek ez a legkedvezőbb alvási pozíció. Arra érdemes figyelni, hogy a nyak és matrac közti részt töltse ki a párna. A legkisebb terhelést „Z” fekvésben kapja a gerinc: ez háton fekve tudjuk kivitelezni. Lábainkat ilyenkor úgy támasztjuk alá, hogy a térd és a csípő nagyjából 90°-os szöget zár be. Ilyenkor elsimul a derék, ellazulnak a túlfeszülés miatt görcsben lévő izmok, az ágyéki gerincnél csökken a feszülés.

2024_02_15_gerinc.jpg

A csípő-derék viszonya alapján kell matracot választani

Ha a csípőnk szélesebb a derekunknál, akkor a puhább matrac a jobb választás, ellenben ha nagyjából egyforma széles a kettő, akkor a keményebb felület ad jobb alátámasztást a gerincünknek. Ha matracot választunk, ezt mindenképp érdemes figyelembe venni, hisz ha az ágyéki gerinc túlzottan belesüpped a matracba, akkor nem tud pihenni éjszaka, és rendellenes helyzetben van. Az is fontos, hogy a fej hátsó részét, a lapockát, a sarkat és a farkcsontot is alátámasszuk az alvás ideje alatt.

A legrosszabb a hason fekvés

Rossz hír a hason fekvő alváspozíció rajongóinak, hogy ez a legkárosabb testhelyzet a gerinc egészsége szempontjából. Ekkor a nyakunk természetellenesen kicsavarodik, ezáltal erősen terhelődik. Ezen felül a belső szerveink összenyomódnak hason fekve, ami lassítja az emésztésünket.

Nem mindegy az ülésmód

Ha irodai munkát végzünk, akkor kiemelten figyelni kell az asztal magasságára: ha megfelelő magasságban ülünk az asztalhoz képest, akkor a billentyűzetet kb. 90 fokos könyöktartással érjük el, csuklónk pedig alátámasztást kap. Derekunkat mindenképp támasszuk meg a háttámlánál, az alsó résznél. Óránként legalább egyszer álljunk fel, sétáljunk!

Ha mobilt nyomkodunk, akkor 25 kilós nyomás van a gerincen

Amikor a telefonunkat nézzük, nyomkodjuk, a nyakunkat, fejünket természetellenes szögben tartjuk, illetve a vállaink előre esnek. Ha például 60 fokos szögben előrehajolva nézzük a telefont, akkor nagyjából 25 kilónak megfelelő erővel terheljük a gerincünket. Ez árt a csigolyáknak, gerincnek, ezen felül fejfájást is okozhat.

2024_02_15_gerinc_2.jpg

A cikk a Budai Egészségközpont közreműködésével készült.

Szólj hozzá!

Címkék: alvás gerinc gerincbeteg

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr7718326879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása