HTML

Lájkolj minket

Gyógyszerszedés – derékfájás: szokások és veszélyek

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2013.10.12. 07:45

A gerincbetegségekhez társuló fájdalom, az egyik leggyakoribb panasz, ami a Pácienseket orvoshoz viszi. Folyamatosan átalakuló világunkban egyre nagyobb szerepet kap az öngyógyítás, amely ma már nemcsak a különböző fizioterápiás módszerekre terjed ki, hanem az öngyógyszerelésre is.

Az öngyógyítás- öngyógyszerelés térhódítása a nem receptköteles gyógyszerek egyre nagyobb terjedésének köszönhető, amely amennyire népszerű – hisz a Betegeknek nem kell órákat tölteni a háziorvosi, vagy egyéb szakorvosi rendelőkben – annyira veszélyes is lehet a helytelen alkalmazás esetén. Írásunkkal az utóbbira szeretnénk felhívni a figyelmet, részben saját gerincgyógyászati szakrendelői tapasztalatunk, részben a szakirodalmi hivatkozások és tanulmányok adatai alapján.

 

 gyogyszer2_blog.jpg

 

A Pácienseknek ma már beláthatatlan (sokszor átláthatatlan) lehetőségük van arra, hogy önmaguk válasszák ki, milyen módon kívánják fájdalmukat csillapítani: gyógyszerekkel, gyógyhatású termékekkel, gyógyteákkal, különböző fizioterápiás módszerekkel, alternatív és keleti gyógymódokkal, jógával, pszichoterápiával, meditációval stb.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a gyógyszerek több mint felének felírása és forgalmazása nem megfelelő, és a Betegeknek kb. a fele helytelenül alkalmazza a vény nélkül kapható gyógyszereket, ezen belül a legnagyobb csoportot kitevő fájdalomcsillapítókat.

A nem előírásszerű gyógyszerelés viszont, egyrészt alááshatja a gyógyszer klinikai vizsgálatokban tapasztalt hatásosságát, másrészt így jelentősen nő a terápia sikertelenségének, a mellékhatásoknak és a nem kívánt eseményeknek az esélye.

A nemzetközi és magyarországi makro elemzés szerint a legkeresettebb 12 leggyakoribb vényköteles készítmény közül a fájdalomcsillapítók az előkelő negyedik helyet foglalják el, míg a vény nélküli gyógyszervásárlásnál a láz- és fájdalomcsillapítók az első helyen szerepelnek.

Az utóbbi években a vény köteles gyógyszerek vény nélküli státuszba sorolása szignifikáns növekedést mutat, melynek következtében az eladásokat- fogyott darabszámot – vizsgálva jelentős növekedés volt észlelhető a közép és kelet – európai országokban,- így Magyarországon is- ahol az emelkedés kimagasló – 15%-os – volt, mely elsősorban szintén a fájdalomcsillapítók fogyasztásának tulajdonítható.

Így értelemszerűen növekvő tendenciát mutat az öngyógyítás, öngyógyszerelés mértéke is, amikor a Páciensek saját maguk döntenek arról, hogy miként, milyen gyógyszerekkel kezeljék az önmaguk által felismert panaszokat, hisz az öngyógyítás egyik eszköze a nem receptköteles készítmények vásárlása és szedése, amely még inkább óvatosságra kell, hogy intsen bennünket.

 

A tényszerű bevezetőnk után a „vény nélküliség” számos probléma forrásából kiemelendő:

  • Az „öngyógyszerelés” „öndiagnosztizálásra” is hajlamosít, mely sokszor hamis diagnosztizáláshoz vezet, esetleg késői hatékony terápiához.
  • A vény nélküli készítményeknek igen széles a kommunikációs csatornája, Tv, újság, plakát, stb, azonban a reklámok néha vagy túlzóak, ill. a legtöbbjük nem ad pontos tájékoztatást a hatásokról, mellékhatásokról és gyógyszer interakciókról. A gyógyszerészek véleménye szerint a vény nélküli gyógyszereknél egyharmad részben érezhető a gyógyszer reklámok hatása.
  • A Páciensek nagy része azt a gyógyszert veszi be aktuálisan, amit éppen reklámoznak, vagy családtagja, szomszédja, esetleg barátja ajánlott.
  • Mielőtt vény nélküli gyógyszert vásárolnak a Betegek, egy kérdőíves felmérés szerint csak 40%-a beszéli meg döntését szakemberrel.

 

A gerincbetegségek reprezentáns tünete a nyak- /hát/derékfájdalom, és az alsó vagy felső végtagi ideggyulladásból eredő idegi (neuropathias) fájdalom.

Nem szabad elfeledkeznünk, hogy az akut és krónikus fájdalom szindróma kezelése eltérő, más terápiás megfontolást igényel. Az akut fájdalomban előtérbe helyezendő a gyógyszeres fájdalomcsillapítás, míg a krónikus fájdalomban, ahol a gerinc funkcionális kapacitásának a csökkenése, valamint a pszichoszociális problémák jelentős mértékben kombinálódnak a patológiai okokkal a fájdalom előidézésben, más terápiás megközelítést tesznek szükségessé.

A fájdalomcsillapítók legismertebb szegmensei, az általános (nem opioid) fájdalomcsillapítók, – az Acetylsalicylsav, Paracetamol és Metamisol (Algopyrin) – az opioid fájdalomcsillapítók (Tramadol-származékok) és a mozgásszervi panaszok, így a különböző kórokú gerinc rendellenességekben is a leginkább előszeretettel használt nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID). A NSAID –ok világszerte a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek közé tartoznak, s kiemelendő hatásuk a fájdalom,- láz és gyulladáscsökkentés. Magyarországon évente több mint tízmillió feletti doboz vényköteles és vény nélküli NSAID fogy, s a legnagyobb fogyasztó a 65 év feletti korosztály. Az életkor előrehaladtával a gerinc rendellenességekből adódó panaszok növekednek, és a 60 éven felüli Betegek által szedett gyógyszerek több mint 50 %- a is NSAID. A nem szteroid gyulladáscsökkentők terápiás előnyeik mellett azonban nem szabad elhallgatnunk a kellemetlen és veszélyes mellékhatásokat sem, melyek közül csak a leglényegesebbeket emeljük ki, ugyanis a Betegtájékoztatókat a nagyobb terjedelem miatt sajnos a Páciensek 70 % – a nem olvassa el.

 

A nem szteroid gyulladás csökkentők leginkább figyelemre méltó kedvezőtlen mellékhatásai:

  • Gyomor- nyombél nyálkahártya károsodása, melynek mértéke a felszínes kis kimaródásoktól (eróziók)  a súlyos fekélyig, akár életet veszélyeztető vérzésig perforációig ( átfúródás) terjedhet.( a krónikus NSAID szedők 15-30%-ban gyomorfekély és 30-50%-ban pedig gyomornyálkahártya kimaródások igazolhatók. )
  • A nyelőcsőben, vékonybélben és vastagbélben is felléphetnek fekélyek, perforációk és vérzések.
  • Szív-érrendszeri események
  • Vízvisszatartó hatás miatt ödéma, vérnyomás emelkedés

Megjegyezzük, hogy vannak ún. hagyományos NSAID-ok, melyek biztonságosabbak szív – érrendszeri problémáknál és újabb specifikus ún. coxib tartalmú NSAID-ok, melyek bizonyos enzimgátlással fejtik ki hatásukat s így biztonságosabbak a gyomor-bélrendszeri kockázatokban. Ezért is mindenképpen javasoljuk a NSAID szedése előtt a kezelőorvos javaslatát.

 

Magas kockázati tényezők a NSAID szedése során a szövődmények kialakulása szempontjából! ! !

  • Gyomor-bélrendszeri fekély a kórelőzményben.
  • Nagy dózisú NSAID.
  • Idősebb (65 év feletti) életkor.
  • Kortikoszteroid szedés.
  • Antikoaguláns (véralvadás gátló) kezelés.
  • Egyidejűleg többféle NSAID szedés.
  • Acetilszalicilsav és NSAID együttes szedése.
  • Hypertónia, szívelégtelenség, koszorúér-betegség, agyérbetegség ( újabban és bizonyos készítményeknél)
  • Cukorbetegség.

Gyomor-bél rendszeri kockázati tényezők megléte esetén ajánlatos a védelem savkiválasztást gátló, illetve lekötő készítményekkel.

 

Saját klinikai gyakorlatunkban észlelt hibás gyógyszerszedési szokások

  • A gyógyszeres terápia két leglényegesebb és legkritikusabb dimenziói: a dózis és az idő ahol leginkább tetten érhetők az anomáliák.
  • Gyakran tapasztaljuk az alul, vagy túl dozírozást, vagy a sztereotip napi 3×1 dózist, melyet elsősorban a vény nélküli készítmények szedésénél észlelünk.
  • Indokolatlanul hosszú ideig, sokszor évekig is szedi a Páciens ugyanazt a készítményt megszokásból, még ha hatástalan is.
  • Számtalanszor találkozunk az azonos hatóanyagú NSAID generikumok veszélyes kombinációjával, pedig a fájdalomcsillapító hatás ilyenkor nem hatványozódik, de a mellékhatás profil igen.
  • Ne felejtsük a Beteget a már felírt nem szteroid gyulladáscsökkentőn, hisz krónikus fájdalomban- 3 hónapon túl- a cél a fájdalomcsillapítók elhagyása,(elsősorban a NSAID-k) hisz ilyen esetben hatástalanok, pszichoszociális problémák korrigálása, viselkedés terápia, mozgásterápia, valamint életvezetési tanácsok az elsődlegesek.
  • A Betegek tájékozottsága terén súlyos fogyatékosságokat tapasztaltunk az egyéb betegségekre szedett többféle gyógyszer egyidejű használata esetén, nem gondolva az interakció lehetőségére, a nem szteroidok és a szájon át szedett antidiabetikumok, anticoagulánsok, antihypertensiv (vérnyomáscsökkentő) szerek és diureticumok (vízhajtók) között.
  • Amennyiben a Páciens számára a készítmény nem hatásos, váltani kell, hisz sokszor a megfelelő gyógyszer kiválasztása empirikus (tapasztalaton alapuló). Eltérő az egyének terápiás reakciója, mint ahogyan egyéni a mellékhatás tolerancia is.
  • A nem szteroid szedőknek csak 46%-a keresi fel a kezelőorvosát a mellékhatás jelentkezésekor a fennmaradó % vagy nem tesz semmit, vagy csak akkor jelentkezik szakembernél, ha a tünetek súlyosak.

 

Javaslataink, tanácsaink:

  • Első akut derék- vagy nyaki fájdalmas epizód jelentkezésekor, a fenti okok miatt a gyógyszerválasztást mindenképpen beszélje meg kezelőorvosával.
  • Ismétlődő akut történések esetén a már korábban hatásos készítmény szedése tanácsos.
  • A gyógyszer javaslat előtt feltétlenül tájékoztassa orvosát vagy gyógyszerészét az ismertetett kockázati tényezőkről.
  • Enyhe vagy közepes fájdalomban először az általános fájdalom- csillapítókból (paracetamol, acetaminophen) próbálkozzon az enyhébb és kevésbé veszélyes mellékhatások miatt.
  • Közepes – erős fájdalomban javasolt a NSAID.
  • Lehetőség szerint kerüljük a folyamatos NSAID szedést derékfájdalomban.
  • Veszélyeztetett csoportban csak nagyon körültekintően kezdeményezzünk NSAID-t
  • Krónikus derék-nyak és idegi fájdalomban (neuropatia) nem ideális választás a NSAID, nem javasoljuk, ennek kezelése komplex ellátást igényel.
  • Oszteoporotikus fájdalomban a gyenge opiodok jönnek szóba az idős populáció lévén emelkedő dózisban.
  • Szájon keresztül egyszerre nem javasolt több féle NSAID szedése, de más hatóanyagú készítménnyel pl: általános fájdalomcsillapítókkal kombinálhatók.
  • Ha bármilyen mellékhatást, szokatlan tünetet észlel azonnal konzultáljon kezelőorvosával.

Bízunk benne, hogy e rövid tájékoztatónkkal is hozzájárulunk olvasóink biztonságosabb gyógyszerszedési szokásaihoz, csökkentve a sokszor alattomosan jelentkező veszélyes állapotokat.

 

A cikk szerzője a Budai Egészségközpont Kft. és az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr405556389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2013.10.13. 10:17:20

Derék/ hátfájásra NEM kell gyógyszer.

Gyógytorna, gyógytorna, gyógytorna!!

Naponta 20 perc.

A gyógyszer ideiglenes megoldás, az okot nem szüntetni meg!
Csak a gyogyszergyártóknak jó, neked nem!

zellerlevél 2013.10.13. 11:48:02

@Shopping:

Pontosan így van.
Csak ezt senkinek nem érdeke elmondani.
(Érdekes módon néha úgy tűnik, hogy még a gyógytornászoknak sem, amit nem értek.)

kela-bá 2013.10.13. 12:50:10

Az emberi test csodálatos "szerkezet". Ha elromlik meg gyógyítja magát, természetesen a részleteket ismerni kell.

A gyógyszer, vegyszer - ami átmenetileg segíthet, de ha "beetetik" az embereket soha nem gyógyulnak meg tőle. Jól tájékozott természet gyógyász mondta : a közel öt ezer gyógyszerből csak 5 - 6 nak nincs mellékhatása !

Érdekes dolgokat lehet megtudni az MMS -ről, ami nem csak az okos telefonon elküldött képről szól, hanem egy csodálatos ÁSVÁNYI anyag.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.10.13. 14:07:48

:x
a gyógyszeriparnak is meg kell élnie valamiből
ha másból nem, hát emberek mérgezéséből

Mária 2013.10.13. 14:18:52

Semmilyen gyógyszert nem lenne szabad kiadni, csak ha az orvos írta fel.

És ha ez a gyártóknak drámai bevételcsökkenést eredményezne, akkor úgy jártak.

szandé 2013.10.13. 15:49:10

szerintem jó, hogy minden vacak krémért nem kell napokat állni az orvosi rendelőben. "Bocsi holnap nem tudok jönni dolgozni mert viszket a lábújjam el kell mennem az orvoshoz egy gobakrémért". vagy van " már 3 gyerekem de fel kell dobnom a valagam a dokinak 3 havonta hogy írjon fogamzásgátlót, bocsi ez még egy nap, "

véres horror 2013.10.13. 16:00:29

@Shopping: OK, hol találok ilyet?
CT szerint elmozdult csigolya okozott olyan fájdalmakat, hogy a dokihoz alig bírtam elvonszolni magam.
Fél évig szedtem egy ideggyógyásznál tett látogatás következményeként valami gyulladáscsökkentő+fájdalomcsillapító szert, jártam ortopédián, de egyik sem beszélt ilyesmiről.

véres horror 2013.10.13. 16:01:33

@Shopping: ja, egyébként kapitális fasságot írtál, mert pusztán gyógytornával nem lehet a fájdalmat megszüntetni.

véres horror 2013.10.13. 16:03:28

@Mária: neked viszont sürgősen fel kellene keresni egy pszichiátert, hogy ne szennyezd a blogokat az ökörségeiddel!
De tudod mit? Őszintén kívánom neked, hogy ne juss fájdalomcsillapítóhoz, meg egyéb, szükséges gyógyszerekhez amikor szükséged lenne rájuk, csak kb. két-három hónap várakozás után, mire esetleg magától is elmúlik a bajod! Akkor talán rájössz, hogy ebben az esetben is mekkora baromságot írtál.

véres horror 2013.10.13. 16:06:12

@szandé: valójában csak a hülyéknek van belőle bajuk, akik ész nélkül tömnek magukba minden szart.
Pl. a paracetamol tartalmú szerek kifejezetten veszélyesek tudnak lenni. Sokkal veszélyesebbek, mint az Algopiryn, amit vénykötelessé tettek, gyanítom, feleslegesen, leginkább a konkurrens gyógyszergyártók nyomásgyakorlásának köszönhetően. (legalábbis akkoriban megnéztem pár statisztikát, a paracetamolos szerek sokkal több bajt okoztak, mint az Algopiryn hatóanyaga)

Mária 2013.10.13. 17:00:08

@véres horror:

Valóban, én írok hisztérikusan fröcsögve mindenhová hülyeségeket, nem te :D

véres horror 2013.10.13. 17:15:35

@Mária: aki egy kicsit is figyel, az látja is... szánalmas, vén, fidesz-picsa. :D

Semper Fidelis 2013.10.13. 17:15:53

@véres horror: A feleségem gyógytornász, azt mondta, hogy gyógytornával meg lehet szüntetni a fájdalmat. Egy titka van, csinálni kell az előírt feladatot....

véres horror 2013.10.13. 17:22:41

@Semper Fidelis: félreértesz azt hiszem... A gyógyszer az kb. "azonnal" megszünteti. A gyógytorna meg hosszú távon _talán_. De hogy vonszoljam el magam a gyógytornászhoz, ha felkelni sem tudok az ágyból? Pár éve volt ilyenhez szerencsém. Az orvoshoz alig bírtam lemászni, hogy adjon gyógyszert.
Ráadásul szerencsém is volt talán, mert elsőre az orvosomat helyettesítő dokival tudtam csak beszélni, ő az ideggyógyászhoz küldött, ahol nem kellett várni. A háziorvosom meg ortopédiára, ahol több hét (már nem emlékszem, hogy kettő vagy nyolc) volt a várakozási idő.

véres horror 2013.10.13. 17:25:31

@Semper Fidelis: egyébként még nem sikerült gyógytornásszal beszélnem, de ha sikerül, kíváncsi leszek, mit tud javasolni nekem... Gyerekkorom óta derékfájós vagyok, az a pár évvel ezelőtti már nem múlt el nyom nélkül.


süti beállítások módosítása