HTML

Lájkolj minket

Gerincbeteg a fitnesz-teremben?

szerző: Gerinces Magazin létrehozva: 2015.04.15. 09:32

Amikor a gerincbetegség nyugvó fázisba kerül, vagyis szinte panaszmentesek vagyunk, akkor a rendszeres otthoni gyógytorna-végzés mellett egyéb sportot, testmozgást is ajánlatos a mindennapjainkba beiktatni – természetesen amellett, hogy a hosszú üléssel töltött időt gyakran megtörjük egy kis mozgással (felállás, nyújtózás, néhány tornamozdulat, séta az íróasztal körül – akár csak 2-2 percre is hatásos).

Ilyenkor jön a sport-választás nehéz kérdése. Természetesen legjobb mozgás a gerincnek a helyesen végzett úszás, de emellett a séta, tánc, biciklizés (egyenes derékkal, tehát nem lehajolva a kormányhoz) is kitűnő. Ma sokan a fitnesz-termet választják, ahova heti rendszerességgel elmennek akár egyéni, akár csoportos edzésprogramot végigcsinálni.

gerinces_fitnesz_blog.jpg

A fitnesz-termi edzéshez adunk most néhány szempontot.

  1. Aki fitnesz-terembe jár, figyeljen oda magára, figyelje meg, hogy a gerincének hogyan esik az ottani mozgásprogram. Ha úgy érzi, hogy a panaszait rontja, akkor ne menjen oda többet. – A fitnesz-termekben edzők segítik a klienseket, akiknek képzettsége ma sajnos annyira sokféle, hogy egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a mi edzőnk éppen tisztában van a gerinc- és ízületvédelem szabályaival. Ha pedig nincs ezzel tisztában, akkor olyan mozdulatokat és terhelést alkalmazhat, ami a gerincbeteg panaszait valóban fokozhatja. Sőt, a túlsúlyos klienseknek még a teherviselő ízületeit is túlterhelheti a nem kellő szakértelemmel végzett mozgásprogram. Persze egyik edző vagy fitnesz-terem sem fogja elismerni, hogy őrá ez a hiányosság jellemző – ezért kell a gerincbetegnek résen lennie. (Nem akarjuk ezzel az edzőket összességükben minősíteni, hiszen vannak köztük kellően jól képzettek is – de ez csak a kliens saját tapasztalatából tud kiderülni.)
  2. Aki fitnesz-terembe jár, csak abban az esetben vegyen magának éves bérletet, ha előre rögzítik: amennyiben panasz-fokozódás miatt nem tud tovább járni a fitnesz-terembe, visszafizetik neki az el nem használt bérlet árát. – Ezt azért tanácsoljuk, mert bármilyen elképesztő is, de az élet pontosan ilyen esetet is produkált már, s az illető kliens hozzánk fordult segítségért.
  3. Vannak olyan fitnesz-termek is, ahol a gerinc- és ízületvédelem érdekében gyógytornászt alkalmaznak. Ez valószínűleg a legjobb megoldás, ilyenkor már csak arra kell ügyelni, hogy a gerincbeteg őhozzá kerüljön. Ne tévesszük össze a gyógytornászt (újabb nevén: gyógytornász-fizioterapeutát) és a gyógytestnevelőt, a gerincbetegség kezeléséhez szükséges tudás ugyanis a gyógytornász sajátja.

 

A gerinc- és ízületvédelem már a mai gyerekek esetében is fontos figyelembe veendő szempontja a testnevelésnek. Ezért oktatjuk és kérjük a testnevelőket arra, hogy a mindennapos testnevelés részeként, vagyis minden tanulóval végezzék azt a speciális tartáskorrekciós mozgásanyagot, melyet a Magyar Gerincgyógyászati Társaság felkérésére a gyógytornászok 1995-ben dolgoztak ki, s ez azóta csak egyre szükségesebbé vált.

 

A cikk szerzője az Országos Gerincgyógyászati Központ munkatársa.

10 komment

Címkék: életmód fitnesz fitness mozgás prevenció gerinc gerincbeteg gerinckímélet

A bejegyzés trackback címe:

https://gerinces.blog.hu/api/trackback/id/tr567369038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sequoyah 2015.04.15. 18:42:15

A gond az, hogy gerincbetegseg eseten a leggyakoribb tanacs a gerinc-kimelo torna. Oke, hogy ezzel vedjuk a beteg testreszt, de el is fog gyengulni tole.

Ezzel szemben tobb olyan esetrol is tudok, amikor megfeleloen terhelve, -tehat sulyzos edzes az uszas helyett,- a panaszok hosszutavon is nagyban csokkentek, szimplan azert mert a gerinckornyeki izmok alaposan megerosodtek. Az uszastol/biciklizestol/gerinctornatol sohasem fog ugy megerosodni.

Persze sok az egyedi eset, szoval szakember nelkul senki se essen neki semminek csak mert az emberek 90%anal mukodik.

tomfree 2015.04.15. 19:16:43

"Vannak olyan fitnesz-termek is, ahol a gerinc- és ízületvédelem érdekében gyógytornászt alkalmaznak. "

Reklám nélkül érdekelne, hol van Budapesten ilyen terem ahol ilyen szakember dolgozik, mert pont az a bajom, hogy nem bízok a mindenféle edzői képesítésekben.

Girhes 2015.04.15. 21:21:46

@tomfree: Sajnos itt nem szoktak válaszolni.

N48 2015.04.15. 21:51:57

Én a kiszakadt sérvem mellett kettlebellezek most már lassan másfél éve, és úgy érzem, hogy egy-egy átmeneti fájdalom mellett hosszútávon inkább használ (bár nem biztos, hogy a másfél év hosszútáv, lehet, hogy később még rá fogok faragni :))

Roan 2015.04.15. 22:36:53

"nem lehetünk biztosak abban, hogy a mi edzőnk éppen tisztában van a gerinc- és ízületvédelem szabályaival" - ezt talán ki lehet azzal védeni, ha a kliens elkéri az edző papírjait. Ugyanis - sajnos - előfordul, hogy valaki edzői képesítés nélkül tart edzéseket. Tovább növeli a hozzáértés esélyét, ha személyi edzői végzettsége van az edzőnek, itt ugyanis magasabb szinten tanítják a speciális célcsoportokkal való bánásmódot, mint a testépítő- vagy aerobik edzők esetén.

Rozgonyi Tivadar 2015.04.15. 22:47:23

@tomfree: Anélkül, hogy bármilyen módon ajánlanám őket, mert tapasztalatom nincs, de a Life1-ben (a Corvin-negyednél) van tán 2, kifejezetten gerincre szakosodott edző, olvastam a falon a bemutatkozásukat. Egy próbát vagy beszélgetést megérhet.

tomfree 2015.04.16. 10:23:55

@Rozgonyi Tivadar: Köszönöm!@Robyyy: Köszönöm

Gerinces Magazin 2015.04.17. 14:33:04

@Sequoyah: A gerincbeteg gyógyításához nem csak gerincet érintő gyógytorna szükséges, mert az izmaink a teljes testen végigvonuló láncolatban működnek - ahogyan az ízületeink és a gerincünk is egymással összefüggő mozgásláncot alkotnak. Ezért van az, hogy a gyógytorna mindig az egész test helyes működésének helyreállítását célozza, amennyire ezt az adott beteg betegsége engedi. Ha pedig ezt a gyógytornát a beteg valóban megcsinálja minden nap, akkor az izmai megfelelőn erősek és megfelelően nyújthatóak lesznek folyamatosan. Az izmai közt pedig a gerincet tartó izmok is ott vannak, azok is kellően erősek és nyújthatóak lesznek. „Megfelelően” és „kellően” a helyes testtartáshoz és a gazdaságos, gerincet és ízületeket kímélő mozgáshoz.
Ha valaki nem erre, hanem ennél erősebb izmokra vágyik, az más kérdés. Ekkor jön a képbe, hogy ez a további erősítés úgy történik-e, hogy közben nem árt a gerincnek és az ízületeknek (vagyis figyelembe veszi-e a gerinc- és ízületvédelem szabályait).

Gerinces Magazin 2015.04.17. 14:34:29

@Robyyy: A Dávid gerincklinikát ajánljuk, ott kiváló gyógytornászok dolgoznak, javuló betegekkel!


süti beállítások módosítása